• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zwarcie, wywala bezpiecznik

• Autor wątku Autor wątku Awagandro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Awagandro

Guest
Witam, mam nastepujacy problem w mojej alfie. A w zasadzie zrobiło sie kilka.

Wczoraj spalilo mi bezpiecznik nr 13 ( wyczytalem ze odpowiada on za:
1.podgrzewanie tylnej szyby
2.swiatla przeciwmgielne przednie
3.elektryczne szyby z przodu
4.swiatla cofania

W instrukcji od mojego auta( w obcym jezyku) ten bezpiecznik powinien miec 10A. W instrukcji wersja polska od tego samego rocznika powinien miec 20A.

Jak włoze 10A to mi go wywala po 5 sekundach jak wloze 20A to mi wywala po 2min. Ale wszystko działa z małym, ale bo swiatla cofania swiecia sie cały czas.

Zmierzyłem tam napiecie = 12.3 V i natezenie ~16A. Wiec jest zaduze. Do tego po jakims czasie jak wracalem z miasta ( jezdzilem bez dobrego tego bezpiecznika) pokazala mi sie kontrolka niesprawnej poduszki powietrznej...

Gdzie szukac tego spiecia ;/ ? Prosze o pomoc

Dzieki za pomoc ... ;]

Nie ma sprawy. Akurat tutaj gdzieś mogą kable stykac się z masą tam gdzie nie powinny. U mnie tak było jak przecięło izolację na kablu od światła w osłonie przeciwsłonecznej.

Szukaj zwarcia w obwodzie świateł cofania. Może któryś kabel się przetarł jak napisał wyżej fiergloo lub masz uszkodzony włącznik świateł cofania. A co do podziękowań to nie każdy temat jest szybka odpowiedź .

Hehe nie no poprostu chcialem odswiezyc :P Hmm zaczelo sie to wszystko od podgrzewania i szyb pozniej swiatla zwariowały. Zdjelem materialy i oslony na klapie w bagazniku tam kable sa nienaruszone jak nowe prawie, cale w izolacji ok. i tam sa dobre wartosci.

Dzis jeszcze mi padl ni z tad ni z owoąd centralny zamek, nie dziala z pilota i nie zamyka mi drzwi na kluczyk musze kazde z osobna zamykac...

witam!!!proponowałbym ci sprawdzić główną wiązkę która idzie przy progu po stronie kierowcy.
przewody w tym miejscu są bardziej narażone na uszkodzenia przez stopy kierowcy (są ciągle przygniatane)
zajżyj też do skrzynki bezpieczników ale od tyłu,tam gdzie wchodzą przewody.

naprawdę dziwna sytuacja,prawdziwa reakcja łańcuchowa...

pozdrawiam!

Mam prosbe do was. Moglby ktos sprawdzic wartosc natezenia pradu w miejscu 13 bezpiecznika ?
Dzieki zaraz sie biore za sprawdzanie tych kabli.

Ps.andro34 piekny ten kolorek Twojej alfy ja takiego szukalem ale niestety kazda byla w slabym stanie - mam srebna :D

Amortyzatory
Powrót