• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[145] Zmiana wycieraczek

michal87tg

Nowy
Auto
AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm
Mam pytanie bo posypały się mocowania wycieraczek właściwie mocowania pióra wycieraczek i nie da się zamocować samego pióra i tu pojawia się moje pytanie bo widziałem w paru 145 że miały normalne wycieraczki a nie takie jak są w fabrycznie że wymienia się pióro tylko wymieniało się całą wycieraczkę czy może ktoś takie coś robił i z jakiego auta dobierał ramiona i czy da się coś takiego zrobić nie dużym kosztem?

Będą pasowały bo takie są montowane fabrycznie ale po zakupie takich nadal możemy wymieniać same gumki co jest trochę kłopotliwe.

Zauważyłem ostatnio, iż wycieraczka od strony pasażera w stanie spoczynku nie dolega na całej długości do szyby, zaś podczas pracy koniec pióra nie zbiera wody. Podejrzewam, że przyczyną są nie tyle same pióra co słabe sprężyny w ramionach wycieraczek - czy dobrze kombinuje? W związku z powyższym chciałbym kupić nowe ramiona, powiedzmy coś takiego, jak na aukcji:

http://www.allegro.pl/item1037512152_ramie_ramiona_alfa_romeo_145_146_155_2szt.html

Czy są one coś warte i czy będą pasować? Wprawdzie cena nie wysoka, jednak pytam, bo nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto, ponadto nie bardzo rozumiem co ma na myśli sprzedawca pisząc, że zastępują oryginalne, plastikowe ramiona, zintegrowane z piórami wycieraczki jednak nie zastępują stalowych nie zintegrowanych ramion z piórami? Obecnie posiadam stalowe ramiona i nie zintegrowane z nimi pióra, jednak podejrzewam, że wcześniej zamontowane musiały być plastikowe ramiona zintegrowane z piórami (tak, jak mam z tyłu) więc czy będzie jakiś problem?

W modelach po lifcie 145/146 były montowane w fabryce takie wycieraczki z linka, są faktycznie mniej kłopotliwe ale słabiej wyglądają

Zauważyłem ostatnio, iż wycieraczka od strony pasażera w stanie spoczynku nie dolega na całej długości do szyby, zaś podczas pracy koniec pióra nie zbiera wody. Podejrzewam, że przyczyną są nie tyle same pióra co słabe sprężyny w ramionach wycieraczek - czy dobrze kombinuje?

Moim zdaniem zakup nowych ramion nic nie da.
Wycieraczka nie przylega idealnie, gdyż tam jest już za duże załamanie szyby.

Wydaje mi się, że lepiej jest kupić dłuższą wycieraczkę kierowcy, a krótszą pasażera i wtedy powinno być ładnie :)

ja zakupiłem na allegro ramiona z piórami i jestem z nich bardzo zadwowolony (ale pióro od strony pasażera mogła by być ciut krótsza), chętnie bym zmienił tylną wycieraczkę bo nie zbiera dobrze wody, choć nie wiem czy się opłaca bo planuje zmianę mojej Belli na nowszą 146:)

Kupiłeś Kolego te Valeo do których podałem link, czy jakieś inne? Jak dolega do szyby pióro na ramieniu od strony pasażera? Czy oba ramiona są identyczne i różnią się tylko piórami?

Kontynuując temat - zakupiłem niedawno na ALLEGRO komplet ramion i piór wycieraczek od sprzedającego "arekautko" na którego aukcje powoływałem się kilka postów wcześniej. Komplet składa się z dwóch różnych ramion f-my MOTGUM i dwóch piór o długości 500 mm i 480 mm. Całość wygląda w miarę przyzwoicie, choć po opisie aukcji można wnioskować, że ramiona i pióra to produkty f-my VALEO. Z uwagi na brak wolnego czasu niczego jeszcze nie przymierzałem, jednak myślę, że jeśli dadzą się tylko założyć na sworznie nie powinno być problemów.

Co do montażu zastanawia mnie jedno - jak widać na poniższym zdjęciu ramiona posiadają zbliżoną długość jednak nieco inny kształt i tu właśnie mam mały dylemat. Jako ramię od strony kierowcy planuję zamontować to drugie od góry, zaś to pierwsze jako bardziej zakrzywione mam zamiar zamontować po stronie pasażera - dlaczego tak? Myślę, że z uwagi na kształt przedniej szyby, ramię po stronie pazażera powinno wymuszać niewielkie wychylenie zewnętrznej końcówki pióra wycieraczki lekko do góry i tak właśnie by mi to pasowało.

Jeśli ktoś widzi to inaczej - czekam na sugestie ;)

Też kupiłem taki zestaw wycieraczek do swojej alfy. Zamontowałem same ramiona i kupiłem "płaskie" pióra i według mnie lepiej wyglądają od tych tradycyjnych i są cichsze.

Amortyzatory
Powrót