• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zmiana foteli, co z poduszkami??

Alfista

Nowy
Auto
166 JTD
kupiłem sobie skórzane fotele do alfy, obecnie je czyszcze ale po skończeniu tej żmudnej pracy chciałbym je założyć i tutaj rodzi się pytanie co z poduszkami... czy musze odłączyć aku?? wolałbym nie bo jeszcze alfacode złapie jakiś bład i bede miał mase problemów..
a może wystarczy odłączyć stare fotele poprzekładać wszystkie kostki i poduchy nie złapią żadnego błedu?? co radzicie??

wystarczy wyjąć kluczyk ze stacyjki

przy okazji przeczyść styki w kostkach pod fotelami

no to fajnie czyli wyjąć kluczyk i poprzekładac wszystko..

a jeszcze jedno pytanie mi sie nasuwa, jak sie okaże ze w nowych fotelach będzie coś nie tak z poduszkami i wywali błąd, czy wtedy jesli zaloże z powrotem stare bład zniknie?? czy bedzie wtedy trzeba jechać na diagnostyke??

Dokładnie tak jak "obserwator" mówi, wyjąć kluczyk i go nie dotykać do puki nie złożysz wszystkiego do kupy i wszystko będzie ok. Natomias jeżeli chodzi poduchy w skórzanych siedzeniach, to jeśli jest coś z nimi nie tak i zapali się kontrolka to pozostaje ci tylko wykasowanie błędu poprzez kompa, zamiana starych nic nie pomoże...

fotele kupiłem od 166 z GB za niecałe 300zł w sumie to cały środek z boczkami podłokietnikiem i wszystko co tam jest dostalem z tymi fotelami wiec z ich działaniem może być róznie..

w sumie są tylko mocno brudne bo jakis przetarć czy pęknięć nie zauważylem...jedynie fotel kierowcy ma małe przetarcie od wsiadania i wysiadania.. w koncu to momo czyli jakość najlepsza ;)

no i pojawił sie problem bo we fotelach pasażera są dodatkowo jakies dwa cienkie żółte kable do poduszki, co z nimi zrobić?? przełożyć na drugą strone??

Jak odepniesz kostki od poduszek w fotelach to na bank zaświeci się kontrolka poduszek na licznikach i będziesz to musiał wykasować examinerem.

na razie nic nie odpiąłem tylko mysle co zrobić z tymi dwoma kablami ale w archiwum wyczytałem ze to jest czujnik obecności pasażera i trzeba go przełozyc w angliku na drugą strone i wszystko powinno być ok, tylko poszycie trzeba zdjąć :/

fotele przełożone, strasznie dużo roboty mnie to kosztowało ale myślę ze efekt jest. Siwe wnętrze bardzo ładnie się komponuje z bordowym lakierem chodz zawsze uważałem ze do czerwonych najładniejszy jest czarny środek - tak miałem oryginalnie tylko że niestety fotele obite najzwyklejszym materiałem rodem z golfa, teraz jest momo czyli tak jak powinno być ;)

jakby ktoś mial jakiekolwiek pytania co i jak z fotelami z anglików służe pomocą w przyszłości..

wiecie może czy jest jakiś sposób aby chociaz zamaskować to jedno przetarcie?? bo wyszły super po wyczyszczeniu tylko ten fragment mi teraz troche szpeci..

na razie nic nie odpiąłem tylko mysle co zrobić z tymi dwoma kablami ale w archiwum wyczytałem ze to jest czujnik obecności pasażera i trzeba go przełozyc w angliku na drugą strone i wszystko powinno być ok, tylko poszycie trzeba zdjąć :/

w mojej 156 też mam skóry z anglika,żeby wszystko było ok z fotelem pasażera zdjąłem tapicerkę i przełożyłem tą matę (czujnik obecności pasażera)
trzeba się z nią obchodzić w miarę ostrożnie.

najwięcej problemów miałem z montażem regulacji wysokości foteli.teraz fotel kierowcy i pasażera mają regulację.

pozdrawiam!!!

Jak odepniesz kostki od poduszek w fotelach to na bank zaświeci się kontrolka poduszek na licznikach i będziesz to musiał wykasować examinerem.

jak byś przeczytał dokładnie cały temat to wiedziałbyś że jeśli kluczyk podczas całej operacji wymiany foteli będzie wyjęty ze stacyjki kontrolka napewno się nie zaświeci.

pozdawiam!!

ja tego czujnika nie ruszałem tylko przełozyłem całe siedzisko na drugą strone.. skóre doprowadziłem do takiego stanu ze nie widać że siedziska są pozmieniane

w 166 jest pełna regulacja obu foteli więc z regulacją wysokości nic nie musiałem przerabiać..

ogólnie piękny widok jak się teraz wsiada a tam wypielęgnowana pachnąca skóra MOMO ;)

szare skóry są bardzo eleganckie :) no i ładnie rozjaśniają wnętrze

gratuluję pozytywnej zmiany :)

jak możesz wrzuć jakieś foto i napisz parę słów jakimi środkami czyściłeś skóry - może się to komuś przydać na przyszłość

sposób czyszczenia może troche niefachowy ale bardzo skuteczny - woda, mydło dove, gąbka i miękka szczoteczka do zebów do zakamarków i bardziej chropowatych powierzchni... po tym zabiegu pielęgnacja środkiem carplan o zapachu świeżej skóry.. trzeba sporo ją nasączyć bo podczas czyszczenia zawsze skóra się wysusza ale obecnie jest miła i przyjemna w dotyku.. czas całego zabiegu - 3dni robocze..

fotek na razie nie będzie bo jeszcze nie ma się czym chwalić ;) niestety reszta wnętrza jest nadal czarna bo kupno schowka i obudowy pod kierownice na europe graniczy z cudem... a i w tunelu i obiciach koło nóg są niestety różnice w UK

rada na przyszłość - jak nie masz pod ręką pro środka czyszczącego do skóry - kup zwykłe szare mydło , rozetrzyj na tarce , wrzuć do gorącej wody i rozpuść tyle ile się da - po ostygnięciu masz całkiem skuteczny płyn do czyszczenia

nakładać możesz rozpylaczem , trzeć szczotką z naturalnym włosiem

tez rozpuściłem w wodzie i czyściło sie bardzo przyjemnie tylko robiłem to delikatnie i starannie i niestety przez to mi tyle czasu ta operacja zajeła.. strasznie dużo brudu zbiera się w tych żeberkach a do tego szczoteczka była idealna i cały syf udało się usunąć..

zapewne środkiem do czyszczenia o wiele szybciej można cieszyć się czystymi fotelami i nie jest to takie pracochłonne..

pisałem o szarym mydle bo ma ono większą od Dove zawartość ...mydła w mydle ;)

grunt że masz wyczyszczone i efekt jest satysfakcjonujący

oczywiście czekam na foto :)

tylko czy szare nie będzie wysuszać za bardzo?? używałem dove bo ono już ma chyba jakieś kremy w sobie a wiadomo wysuszona jasna skóra będzie szybciej brudna niż zdąże ją wyczyścić ;)

a co proponujesz do pielęgnacji?? ten środek carplan zostawia ładny zapach w aucie ale gdzieś czytałem że są nawet kremy w kolorze skór to dopiero musi dawać efekt tylko ceny coś koło 100zł

po umyciu mydłem z wodą i wytarciu skór do sucha odczekaj 2 godziny i dopiero wtedy użyj
choćby środka CarPlan który do pielęgnacji jest wg mnie bardzo dobry (obecnie mam inny tylko dlatego że CarPlan nie stał na półce :/ )

...a to odczekanie 2 godzin po to aby woda odparowała (pomimo wytarcia do sucha ileś wody wnika w skóre , w szwy itd) przed nałożeniem środka nawilżającego - jak skóry będą suche przez 2h to nic im się nie stanie :)

spokojnie skóry po umyciu suszyły się całą noc nim udałem się do reala po ten cudowny środek ;)

ogólnie nie wiedziałem co kupić ale wystarczyło że odkreciłem nakrętke i juz byłem zdecydowany :D te migdały i inne wynalazki są męczące chodz turtle wax na pewno też będzie bardzo dobry ale niestety mogli by inny zapach stosować

spoko , widzę że fachowo się tym zająłeś ...ale może nasze posty przydadzą się komuś jeszcze :)

Amortyzatory
Powrót