• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zgrzyta przy wbijaniu biegu wstecznego 156 2.0 jts

• Autor wątku Autor wątku #GREG#
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

#GREG#

Guest
witam

problem wyglada tak ja probuje wbic bieg wsteczny zgrzyta tak jakbym chcial wrzucic bieg bez sprzegla w czasie jazdy, dzieje sie tak zawsze za pierwszym razem tzn jak trzymam wcisniete sprzeglo za drugim i trzecim i nastepnym jest juz idealnie.
pozostale biegi wchodza idealnie, probowalem kombinacie pozostalych biegow np z 1 i wsteczny czy z 2 i wsteczny ale to nie pomaga.

acha jak wbijam go bardzo bardzo powoli to wszysto jest wporzadku, bylem u 2 mechanikow i powiedzieli zebym sie tym nie przejmowal :roll: , ale to jest bardzo irytujaca sprawa :mrgreen:

ja mam taki sam problem ;p Musisz poprostu gdy Ci nie wchodzi wsteczny wcisnąć sprzęgło, puścić i jeszcze raz wcisnąc wtedy to daje zamierzony skutek ;p mnie to mocno wkurza ale dzięki wysprzęglaniu jest dużo lepiej :) pozdrawiam

tzn u mnie wchodzi on za kazym razem 1000 na 1000 problem w tym ze wszyscy na odleglosc 20 m slysza jak go wbijam :)

U mnie jest tak:
Jak autko postoi odpalone i zapodaje od razu wsteczny to slyszy pol osiedla...
Ale jak najpierw dam jeden a dopiero potem wsteczny to cisza jak makiem zasial... A jak wsteczny nie wchodzi (co sie zdarza raz na 50 prob) to jeden i ponawiamy...

JAk w poprzedniej Alfie czułem opór przy wciskaniu wstecznego to włączałem jedynkę i bez puszczania sprzęgła na wsteczny-wchodził bez problemu. Nawet jak wbiłem 5kę na sprzęgle na postoju to wchodziło.

czyli w jts '04 jest to samo co w ts, wsteczniak nie jest zsynchronizowany (w przeciwieństwie do V6), a z tym sprzęgłem to popularny problem. jeśli nie możesz wbić wstecznego delikatnie (dwoma palcami) tylko drzesz wajchę na siłę, to wrzuć luz, puść sprzęgło i jeszcze raz wciśnij, i ponów próbę. powinno grać.

u mnie wchodzi delikatniutko kazdy bieg lacznie z wstecznym tylko zgrzyta niemilosiernie

Z tym wstecznym biegiem to pewnie jakiś błąd konstrukcyjny - u mnie jest podobnie. Mi akurat pomaga to, że po wciśnięciu pedału sprzęgła czekam chwilę i dopiero potem wkładam bieg - wtedy nie zgrzyta.

dokladnie trzeba czekac 5 sekund sprawdzalem dzisiaj i dziala w 100% ani razu nie zgrzytnelo wielkie dzieki za poradke :D

ja wbijałem w taki sposób , wciskałem sprzęgło ustawiałem lewarek biegów w pozycję wstecznego tak że należało go dobić do tyłu jedynie , odczekiwałem 3 sec i dobijałem do tyłu i zawsze ładnie wchodziło:)

Mam dokładnie to samo.
Powoli mnie ten samochód zaczyna dobijać. A mam go 2 tygodnie.

Amortyzatory
Powrót