• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zgasła i nie odpala. Błąd P0191 JTD

Masa625

Nowy
Auto
166 2,4 JTD `99
Zgasła i nie odpala. Błąd P0191 + P1320 JTD

Witojcie!
20.jpg

Wczoraj wieczorem póżnawym moją bella odmówiła posłuszeństwa.

Jadąć w peletonie aut jako drugi wykorzystując okazję postanowiłem wyprzedzić auto poprzedzające, kierunek, redukcja do 4 gaz i auto GAŚNIE, zapalają się kontrolki oleju i akumulatora, wspomaganie pada itp itp. Dzięki B. z przeciwka nic nie jechało bo mogłbym tego posta nie pisać dziś
120.jpg

Zjechałem na pobocze, nie odpalałem oczywiście, zaholowałem auto pod dom i podpiąłem laptopa wykryło błąd:

P0191"Czujnik ciśnienia zbiornika zasilania (listwy) paliwa - sygnał poza zakresem/wydajność"

Poszperałem po internecie i wyszło że niby czujnik jakiś, lub pompa wtryskowa co bardziej prawdopodobne padła, ale u kolegów po zgaszeniu auta dawało radę odpalić ponownie silnik u mnie nie idzie go zapalić- rozrusznik kręci ale paliwo nie dochodzi tak jakby.
Nowy akumulator 100Ah, nowy filtr paliwa wymieniany w lipcu, tankowana od lutego 2010 tylko i wyłącznie ON VERVA, BP Ultimate, w zbiorniku było prawie połowa objętości, 2 tygodnie temu wykręcałem pompkę paliwa z baku(odłączałem dwa węże tylko i odkręciłem pompkę bez jej wyjmowania), po tym zabiegu auto normalnie paliło i jeżdziłio, dotankowane VERVA za 150 PLN. Nie wiem co robić. Oczywiście prawdopodobnie pompa wtryskowa(to chyba to samo co pompa wysokiego ćiśnienia) do wymiany.Jakiś czas temu mechanik mi mówił po tym jak zwróciłem mu uwage na to że silnik na wolnych oibrotach głośno chodzi i sie telepie może to byc wina pompy.Auto od czasu do czasu podczas jazdy poszarpywało podczas delikatnego dotykania gazu.Regulator ciśnienia namierzyłem na pompie i zamierzam go przeczyścić po południu, ale czujjnik ciśnienia paliwa na listwie nie wiem gdzie jest...Jutro jade do mechanika który zajmuje się pompapi wtryskowymi itp.. to chyba dobry pomysł, tylko jak ustrzec się naciągnięcia..
287.jpg

Ostatnia edycja:
Stawiam na regulator ciśnienia paliwa na CR, miałem takie same objawy i pomogło wyczyszczenie. Ale obawiam się że skoro auto nie chce odpalić to jest on zepsuty koszt nowego nie jest duży 300 zł za oryginał Boscha. Jeśli chodzi o inne czujniki to ja namierzyłem jeszcze dwa, podczas czyszczenia układu paliwowego,jeden jest na filtrze paliwa a drugi zaraz koło CR niestety nie mam zdjęć i nie pamiętam od czego one były ale koszt jednego to 40 zł, a drugiego 50 zł. Wiem bo były już zamówione ale wyczyszczenie regulatora pomogło. Sprawdź jeszcze czy pompka paliwa pompuje paliwo.

Dziś auto zaholowane do pompiarza, narazie bez oglądania obstawił jakiś urwany "tłoczek" w pompie która nie podaje wogóle paliwa Za auto Zabierze się we czwartek, ogólnie koleś mnie uspokoił bo widac że silniki diesla ma w paluszku, mówił tylko że ta moja 166 to rzadki wynalazek bardzo ale ponoć jedną 2,4 już robił.. Zobaczymy co i jak...

...ale ponoć jedną 2,4 już robił.. Zobaczymy co i jak...

Powodzenia.. Będzie Ci potrzebne. Rozumiem jeśli to nagły przypadek, moja też już w nie jednym warsztacie stała ale nie możesz pozwalać żeby ktoś się na twoim aucie "uczył". Rzadko kiedy jest dobrze a w perspektywie jeszcze rzadziej tanio.

Dziś auto zaholowane do pompiarza, narazie bez oglądania obstawił jakiś urwany "tłoczek" w pompie która nie podaje wogóle paliwa Za auto Zabierze się we czwartek, ogólnie koleś mnie uspokoił bo widac że silniki diesla ma w paluszku, mówił tylko że ta moja 166 to rzadki wynalazek bardzo ale ponoć jedną 2,4 już robił.. Zobaczymy co i jak...

Silnik na którym wzoruje się cały cywilizowany świat jest rzadkim wynalazkiem? No nie wiem...
Ale powodzenia życzę!

Wymieniłeś ten regulator? Napisz jeszcze jak miałeś z tym poszarpywaniem i czy miała na to wpływ temperatura. Może to pomoże rozwiązać problem u mnie z lekkim poszarpywaniem co jakiś czas.

u mnie tez byl taki blad i tez auto nie chcialo palic. raz mialem nawet problemy na stacje dojechac, a mialem prwie wierc baku :P
teraz zanim wskazowka dojdzie do cwiartki tankuje i jest dobrze:D ostatnio czyscilem pompe w baku i bylo tam troche syfu. na razie boje sie zejsc ponizej tej cwiartki baku, ale kiedys trzeba:) potem zabiore sie za regulator:P duzo z tym roboty? ile czasu bede potrzebowal?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Wymieniłeś ten regulator? Napisz jeszcze jak miałeś z tym poszarpywaniem i czy miała na to wpływ temperatura. Może to pomoże rozwiązać problem u mnie z lekkim poszarpywaniem co jakiś czas.

U mnie temperatura podczas normalnej jazdy wynosi ok 75C więc chyba coś z termostatem jest nie halo. Po wymianie regulatora silnik pracuje zdecydowanie ciszej aczkolwiek poszarpywanie zniknelo jak narazie. Mało bardzo jeżdzilem autem po naprawie wiec nie zawiele ci powiem na chwile obecna o poszarpywaniu. jutro jade pojezdzic i zobacze co i jak. Ogolnie jedyne na plus co zauwazylem to to ze ciszej chodzi auto, przedtem nierownomiernie i głośno chodziłą na wolnych obrotach a teraz mimi chlodnych porankow chodzi ladnie.
PS. Regulator wymieniał mi pompiarz.

Ostatnia edycja:
Masa625 - czy nierówna i głośniejsza praca występowała tylko na zimno? U mnie jest jakby odwrotnie. Po nagrzaniu auto pracuje głośno (no bez przesady, bo 166 jest i tak super wyciszona) i nierówno. Kiedy mam mało paliwa w baku niechętnie zapala, więc wyczyszczę regulator.
Długo trwa taka operacja?

Ostatnia edycja:
Jak masz sprawne ręce to pół godziny do max jednej. A ma ktoś nr katalogowy tego zaworu dla 2.4 JTD CF3 ?? Czy dla każdej wersji są identyczne?

Alfa dziś znowu zgasła!!! Te same objawy co przedtem.
Wg łapciucha u którego naprawiałęm auto wymieniał on cały regulator na "nowy oryginał" I nie chce mi się w to już wierzyć. Jutro będę oglądał tą jego partanine i podłącze komputer, podejrzewam że wsadził jakieś gów..o ze szrotu i skasował jak za nowe. Jutro za dnia na spokojnie zobacze co i jak. Koleś będzie jechany ostro coś czuje...

kolego ja tez miałem taki przypadek,dwa razy regulator kupiłem, bo to miało byc niby to, a okazała się pompa wtryskowa..
tłoczki były wywalone ,za remont zapłaciłem 500zł i teraz nie gaśnie już 2miesiące..za parę tygodni jadę na przegląd do pompiarza

Ostatnią edycję dokonał moderator:
500 zł to jeszcze nie tragiczna cena. Trochę mnie pocieszyłeś, bo jeśli moje problemy to pompa to obawiałem się znowu wydatku na poziomie 2-3 tys. zł

Wczoraj zgasła na 3 biegu- wyglądało to tak jakbym ją "zadusił" i już nie odpaliłą.
Rano podłączona do kompa- 2 błędy- P0191-ćiśnienie na listwie CR doszedł P0101-mass airflow. Zaciągnieta znowu na sznurku do pompiarza. Powiedziałem mu o tych tłoczkach a on odpowiedział że to raczej nie to "bo ona przecież jeżdziłą dwa dni" i nie zgasła, gdyby tłoczki to ponoć wogóle by nie odpaliła po pierwszym zgaśnieciu.. Ma dzwonić w poniedziałek.

20-10-2010
Alfa huczy i śmiga jak blyskawica- regulator cisnienia+ pompka w baku wymienione... W przyszłości pompa do regeneracji na bank... Pozdro i dzieki za pomoc!!!

Ostatnia edycja:
HIT!
Dzis mechaniczek namierzyl ponoc spalona pompke elektryczna w zbiorniku paliwa...
chce mnei skasowac na 200 zeta... Rozumiem ze ma mi wydac ta ponoc zepsuta pompke jak bede odbierac auto...
Ciekawe czy to bedzie to...

Dziwne, mogłeś sam sprawdzić czy to pompa paliwa, słychać ją po włączeniu zapłonu i można by było ją na krótko sprawdzić. Jak będziesz odbierał samochód to poproś o starą i sprawdź ją. Można to też było sprawdzić odpinając wężyk wyjścia paliwa z filtru włączyć zapłon i zobaczyć czy pompuje.

Hej dawid:)

Pierwszym razem jak alfa padła sprawdzałem z bracholem pompkę i podawałą paliwo- tzn słychać było po przekręceniu kluczyka jak pracuje(brachol lezal w bagazniku o nasluchiwal:D), po ostatnim ekscesie zauwazylem ze na 5 przekrecen kluczyka 2 razy bylo slychac glosne "buczenie" trwajace ok 1 sekundy wychodzace z tylu auta(nigdy tego nie bylo przedtem), pozatym po 2 padnieciu mojej slicznotki po przekreceniu kluczyka nic nie bylo slychac... Byc moze te dwie usterki sie nalozyly na siebei w ktorkim czasie?...Od momentu zakupu auta wskaznik pokazywal zly poziom paliwa-byl zawieszony i swiecila sie rezerwa... Mam mieszane uczucia powiem Ci szczerze aczkolwiek mam nadzieje że to moze byc to...

Amortyzatory
Powrót