zestawienie ile plynow do jakiego silnika i modelu

Alfista

Nowy
Auto
166 JTD
no wlasnie, moze ktos ma takie zestawienie, ile oleju, ile plynu chlodzacego, wspomagania itd itp potrzebne jest do danego silnika i danego modelu, gdzies by sie podwiesilo i napewno bylaby to przydatna informacja dla uzytkownikow :)

PS. moze ktos wie ile dokladnie wchodzi oleju do 2,0 16v TS?? bo gdzies wyczytalem 4,4 a gdzie indziej 5,0 :wink:

obie informacje sa prawdziwe 5 z filtrem wersja 140 km 4.4 filtrem wersja 150 km do skrzyni wchodzi 2 l do ukladu chlodzenia 8.3l plyn hamulcowy 0.6l plyn do wspomagania 1l

oj przeciez to chodzi o 8v.nie wszystkie katalogi to rozruzniaja

ja widze tylko 2ts nie ma podzialu na 8v i 16v tylko nie bardzo wiem po co ci takie szczegoly.i tak te wartosci odnosza sie do silnika calkowicie suchego a nigdy nie wypuscisz oleju do sucha te wartosci sa przyblizone a i tak lejesz na miarke a nie na bo ma tyle wejsc ps dane podaje ci wg.auto daty i swojej ksiazki obslugi

Dokładnie tak jak pisze piotriix

Ja kiedyś oddałem Alfe do serwisu, mechanik zapytał się mnie ile oleju wchodzi do silnika to powiedziałem, że w instrukcji pisze 5l. Czekałem sobie ładnie w poczekalni, odebrałem auto, pojeździłem tydzień.... patrze pod maske a tam cały dolot zalany olejem. Okazało się, że mechanik wlał o litr za dużo oleju :shock:. Po niespełna dwóch tygodniach musiałem wymienic olej i czyścic cały dolot.

Także naprawdę jeśli zmieniacie olej to nie sugerujcie się tym co pisze w intrukcji lub katalogu bo tak jak pisze piotriix wartości te odnoszą się do zupełnie suchego silnika.

w pierwszej rubryce są silniki 8v wiec tam gdzie jest 2.0 TS tyczy sie 16v tak mis ie wydaje :)

piotrix a masz jeszcze dane jaki dokladnie rodzaj plynu powinien byc do ukladu wspomagania, oznaczenia???

Piotr napisał:
Także naprawdę jeśli zmieniacie olej to nie sugerujcie się tym co pisze w intrukcji

U mnie także pisze 4.4
Ja nalewam 4,5 i oleju mam idealnie do "górnej kreski"

Piotr napisał:
Okazało się, że mechanik wlał o litr za dużo oleju

Litr za dużo w stosunku do czego :?: Do danych z instrukcji, czy jak...

rigobert napisał:
Litr za dużo w stosunku do czego :?: Do danych z instrukcji, czy jak...

W stosunku do tego co rzeczywiście powinno się wlac aby poziom oleju osiągnął wartośc max. Po wlaniu do silnika 4l oleju silnikowego bagnet wskazywał poziom max, natomiast w serwisie zalali mi 5l :roll: ale całe szczęscie, że długo tak nie jeździłem

Amortyzatory
Powrót