Zerwanie/ściągnięcie folii z szyb

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Cześć jako iż do 3 razy sztuka, po 2 kontrolach policji (obyło się bez zatrzymania dowodu i mandatu), doszedłem do wniosku aby ściągnąć folię z szyb.
Mam oklejony przód oraz cały tył.

Czy ktoś może mi powiedzieć jak najlepiej ściągnąć folię z szyb?
Podgrzewać ją suszarką? Czym zrywać folię? Jak pozbyć się kleju??

Palcami ją oderwiesz, problem w tym że zerwiesz samą folię, klej zostanie na szybie. Zmyć go ciężko ale aceton daje radę go zmiękczyć, potem zbierz ile się da jakąś plastikową łopatką a resztki papierowym ręcznikiem.
Zabezpiecz plastiki bo aceton je lubi ;)

BTW, przeklniesz tą robotę..... :)

Właśnie tego się boję.. Czuje, że to będzie przewalona robota...

A folię podgrzewać czymś? Suszarką żeby klej puścił??

Nie, nic to nie daje. Ten klej to kauczuk, miękki, twardy, ciepły, zimny tak samo się szyby trzyma. Najpierw folia potem klej...

P.S. na aceton będziesz musiał kwit dla policji wypełnić, nie zdziw się ;)

Czyli mam rozumieć, że folię mam zrywać po chamsku - na żywca. Potem zabezpieczyć plastiki i acetonem zmywać klej? :)

Oprócz acetonu - co jeszcze jest dobre do usunięcia kleju?

Drugi aceton jak jednego nie wystarczy ;)
Z profesjonalnych foli z którymi miałem do czynienia tylko on dawał radę.

W zakładzie gdzie montowali mi folię - zażyczyli sobie 150zł za ściągnięcie folii z Szyb.. zastanawiam się czy moje nerwy są tańsze niż te 150zł ... :D

Chyba lepiej.. oddać tam auto i niech Oni się tym bawią..

Slavol co masz na mysli piszac: "na aceton będziesz musiał kwit dla policji wypełnić, nie zdziw sie"? :))

Ostatnia edycja:
Aceton to składnik potrzebny do produkcji amfetaminy, więc wg nowych przepisów sprzedaż jest rejestrowana.

A nie może to być zwykły aceton - taki do zmywacza do paznokci? :D

Jak nie uda mi się wyrwać acetonu to - ktoś ma jakiś inny preparat?
Znając moje szczęście po kupnie acetonu - będę miał najazd niebieskich do domu :D

Bez przesady, jest w każdym lakierniczym a Ty nie potrzebujesz przecież beczki tylko 0.5 litra.

Oderwać za brzeg folii od krawędzi szyby,zwykłe nitro na pozostały klej w niedużej ilości na słońcu folia jest podgrzana zejdzie bez żadnego problemu jaka by nie była, następnie umyć szybę proste jak cep nie płać za coś co sam możesz zrobić...

W zakładzie gdzie montowali mi folię - zażyczyli sobie 150zł za ściągnięcie folii z Szyb.. zastanawiam się czy moje nerwy są tańsze niż te 150zł ... :D

Chyba lepiej.. oddać tam auto i niech Oni się tym bawią..

Slavol co masz na mysli piszac: "na aceton będziesz musiał kwit dla policji wypełnić, nie zdziw sie"? :))

To co ,Ty za folie założyłeś ? 100%.

Folię najpierw zrywamy mechanicznie i pod odpowiednim kątem. Ważna jest też właściwa temperatura. Lekko ciepła, tak żeby możliwie dużo kleju odklejało się od szyby.Aceton jest zbyteczny. wystarczy denaturat. Nie na słońcu, najlepiej w chłodzie tak żeby szybko nie odparowywał i skrobiesz na mokro( denaturat) specjalną jednostronną żyletką. Klej się rozpuszcza i zbierasz taki glut żyletką. Na mokro szyby nie porysujesz. Resztę zmywasz do czysta papierem. 150 zł za zerwanie dwóch przednich szyb to sporo. Ja biorę 100 :)

Ostatnia edycja:
Może się nie znam ale ja na allegro kupiłem za 40zł obydwie szyby(kierowcy i pasażera). Rozbieranie drzwi mam już opanowane do perfekcji, bo sam zmieniałem przed przeglądem. Mi wymiana szyb zajęła 2h z piwem;) Nie wiem czy jest sens wydawać 150zł i sie bawić z tym klejem. Jak źle go usuniesz to będzie Ci szyba parowała. No i zawsze możesz wrócić do pięknych przyciemnionych szyb.:cool:

Ostatnia edycja:
A potem przyjdzie potencjalny kupiec, zobaczy inne numery na tych szybach niż pozostałe i ubzdura sobie, że auto było bite.
Tak, jak z lakierowaniem - ktoś porysuje Ci cały bok gwoździem, Ty to polakierujesz a podczas sprzedaży jakiś niedouk sprawdzi grubość i ubzdura sobie, że było bite (bo cały bok malowany).

Ja alfy nie sprzedaje, zostaje u mnie do śmierci. Poza tym nie widzę problemu, można dorzucić szyby w komplecie do auta i wytłumaczyć że były przyciemnione i policja się czepiała. Albo jest jeszcze opcja założyć stare szyby przed sprzedażą, wtedy bella lepiej się prezentuje.

Amortyzatory
Powrót