• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zdjęcia z kanału, cieknący płyn chłodniczy + troche oleju.

Izane

Nowy
Auto
Alfa 159 1.9JTDm, MiTo 1.4 155KM Były: Alfa Romeo Giulietta QV TCT,Alfa Romeo 156 2.4JTD
Witam,

Zaznaczę na początek, że temat jest w pewnym sensie kontynuacją tego tematu:

http://www.forum.alfaholicy.org/147_156_166_gt/19359-ogrzewanie_auta_temperatura_silnika.html

ale tam było tylko o cieknięciu płynu i o tym czy wymienić uszczelke pod głowicą (bo chwile jeździłem na 115 stopniach ale chyba jest ok).

To do rzeczy:

Byłem dziś na kanale aby spojrzeć gdzie to dokładnie znajduje się wyciek... na moje oko to chłodnica do wymiany ale upewnią się w poniedziałek (w poniedziałek wymieniam rozrząd, pompa wody, termostat, filtry oleju-paliwa-powietrza + diagnostyka komputerowa i ogólna samochodu)

Zamieszczam album ze zdjęciami (można powiększać są w miare ładnej jakości)

http://picasaweb.google.com/Izane89/KanaZdjeciaAlfa?authkey=Gv1sRgCIWM26-ljOercw#

Płyn zlokalizują mi do końca na serwisie bo może jednak to wężyk który tak leje... ale chłodnica to koszt nowego zamiennika 360 zł + 70 wymiana.

A co mnie zainteresowało to ten duży ślad rozbrysku oleju który starałem się ukazać na zdjęciach
Wygląda na wilgotny chyba z tej racji, że płyn chłodniczy ktory mi przecieka leje się także na niego podczas jazdy.

Nie wiem skąd ten olej bo według moich (na oko) to oleju z silnika mi w ogóle nie ucieka.

Myślałem też nad tym czy ktoś nie dolał za dużo oleju (auto kupiłem 2 miesiące temu).... bo wygląda to tak jakby wyszło przez ten otwór który wyrzuca nadmiar oleju (o ile to coś to to... bo tak to chociażby wyglądało)

Jakieś pomysły? i ogólnie jeśli coś na zdjęciach ujrzycie co was niepokoi to piszcie z miłą chęcią wyslucham i podziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam

Zdaje mi się że ten płyn jest rozchlapywany pędem powietrza a cieknie gdzieś z przodu, pewnie z chodnicy lub węża. Natomiast olej jest odmienną sprawą i wydobywa się z powrotu ze sprężarki lub co gorsze z uszczelniacza na wale. Temat miski pomijam bo mało parwdapodobne. W moim JTD wyglądało podobnie a ciekło z powrotu sprężarki to ten przewód pod blaszaną osłoną.

Chłodnica do wymiany - ciśnieniowy układ chłodzenia wcale teraz nie działa....
Prawdopodobnie nieszczelna rura turbina intercooler - puszcza przy turbinie - stąd olej

Takie w sumie szybkie pytanie... do poniedziałku (bo wtedy będzie przegląd całego auta i zapewne wymiana chłodnicy) moge dolewać wode demiralizowaną do układu chłodniczego? (jeżdze tylko do pracy). bo 4 litry płynu chłodniczego ubyło mi w 2-3 dni.... a ciągle go dolewać za 35 zł to idzie po kieszeni...

Pozdrawiam i życzcie powodzenia w poniedziałek na przeglądzie generalnym auta.

Ostatnia edycja:
Możesz dolewać wodę i tak twój układ chłodzenia nie pracuje i przegrzewasz górę silnika jeżdżąc...

Tylko nie zapominaj, że woda wrze przy 100*C. A płyn ma jeszcze trochę zapasu:) Może lej tańszy płyn marketowy?:) Byle był na tym samym glikolu jaki lejesz teraz:)

Tylko nie zapominaj, że woda wrze przy 100*C. A płyn ma jeszcze trochę zapasu:) Może lej tańszy płyn marketowy?:) Byle był na tym samym glikolu jaki lejesz teraz:)

Tak tak wiem wiem :) dlatego tylko gdy mam zamiar przejechać nawet 2 km.... to dolewam do MAX na zbiorniczku wody :) Auto w sumie i tak stoi w poniedziałek będzie musiało przemierzyć 10 km do serwisu :)

I mam już nadzieje że wszystko zostanie wymienione i zrobione co chce i to będzie na tyle wydatków ulepszających po kupieniu używanego auta. ;)

Amortyzatory
Powrót