[Brera] Zblokowane tylne hamulce

kubba

Nowy
Auto
Alfa Brera 2.2 jts
Cześć, czy wie ktoś co może być przyczyną zblokowanych tylnych hamulców pod odpuszczeniu ręcznego w brerze 2.2 jts?
Klocki i hamulce wymienione ok 2 lata temu na Bosche dedykowane więc powinny być ok. Niedawno wymieniałem płyn hamulcowy, przekładniowy i filtry (ok tydzień temu) jednak od tego czasu auto spisywało się bardzo dobrze.
Teraz dźwignia podnosi się bardzo ciężko, a auto ledwo jest w stanie ruszyć z miejsca na zblokowanych tylnych kołach.

Pytasz o ręczny, a nie napisałeś nic o najważniejszym jego elemencie - linkach.
Prawdopodobnie są już skorodowane i po zaciągnięciu trzymają dźwignie za zaciskach.

Zatem do sprawdzenia linki i zaciski tylne, a dokładnie dźwignie, którymi poruszają linki.

Żeby rozblokować, możesz stuknąć w dźwignie na każdym zacisku, powinno odblokować hamulce.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Miałem ostatnio ten sam problem, ale tylko z prawej strony. Korozja linki zrobiła swoje i dźwignia na zacisku nie cofała się do końca, a zaciągnięcie ręcznego w zasadzie nie dawało hamowania (kiepskie wyniki na rolkach). Wymiana linki i wszystko jest OK.

Miałem ostatnio ten sam problem, ale tylko z prawej strony. Korozja linki zrobiła swoje i dźwignia na zacisku nie cofała się do końca, a zaciągnięcie ręcznego w zasadzie nie dawało hamowania (kiepskie wyniki na rolkach). Wymiana linki i wszystko jest OK.

Zdejmowałeś tylną kanapę?

Wygląda to na linkę hamulca ręcznego.

Amortyzatory
Powrót