• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

zawieszenie tył-Pływa

• Autor wątku Autor wątku bogusch13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bogusch13

Guest
witajcie....
czy ktoś wie które wahacze tylne odpowiadają za co??
dupa mi zaczęła latać a na śliskim lub na dziurach boje się jechać ponad 60 km/h..nie wymienie wyszystkich bo to kupa kasy a zimą ciężko z kasą i trzeba uszczuplić.
co odpowiada za kąt nachylenia koła??????
co odpowiada za trzepnięcie dupy na lewo/prawo po wpadnięciu w dziurę ????

POMOCY!!!!!!!

zbieznosc ustawiales?
koledze w 166 ustawili sbieznosc zle i mial to samo wiec pojechal na poprawke i sie okazalo ze zle dane wzieli od innego modelu

miałem taki objaw w poprzedniej 156 1.8 TS
powodem były amortyzatory
zostały wymienione razem ze sprężynami i ok

witajcie....
dupa mi zaczęła latać a na śliskim lub na dziurach boje się jechać ponad 60 km/h..nie wymienie wyszystkich bo to kupa kasy a zimą ciężko z kasą i trzeba uszczuplić.

POMOCY!!!!!!!

Jeśli to się stało przy normalnej eksploatacji auta to masz do wymiany napewno górne wahacze miałem juz nie raz taki przypadek, chociaż miałem w jednej 166 brak luzów, ale chyba szwaby geometrie robili i coś spieprzyli, bo po regulacji wszystko wróciło do normy

z tego co wiem to za pływanie,kołysanie na nierównosciach w zakrecie odpowiadaja tuleje wahliwe w dolnych wahaczach z tylu.... ale moze sie myle :) obejrzyj tylne kola czy aby napewno stoja pod katem prostym do podloza, jesli nie to.... wymiana na zamieniki tulei za grosze jak juz oszczedzasz

Jeśli się weźmiesz jednak za tulejki bo ja też tak miałem i sądzę że to ich wina to pamiętaj że pasują od Merca chyba 124 (tańsze i trwalsze)

Takie objawy W AR166 powoduje nawet najmniejszy luz tylnego zawieszenia - o dziwo w AR156 problem nie występuje

tez mam juz do wymiany tą dolną tuleje pływającą z jednej strony z tyłu, ale dopiero na lato sie za to zabiore, teraz musi wystarczyc strzykawka z olejem co miesiąc zeby nie trzeszczało..

witajcie....

POMOCY!!!!!!!

Kolego taki objaw jaki opisujesz, czyli uskok tylnej osi w poprzeg po wjechaniu np. jednym kołem na nierówność lub na śliską nawierzchnię jest spowodowany wypracowanymi tulejami pływającymi dolnego tylnego wahacza, tu masz link do aukcji Allegro gdzie takowy zestaw możesz kupić:
http://moto.allegro.pl/item911521002_zestaw_naprawczy_wahacza_tyl_alfa_romeo_166.html
Dodatkowo warto by było sprawdzić gumy stabilizatora, po wymianie tych elementów jeżeli okażą się wadliwe (na 99%) nie zaszkodzi sprawdzić stanu łożysk koła ustawiamy zbierzność i będzie ok.:driver:

Amortyzatory
Powrót