zapala się kontrolka od oleju przy hamowaniu z ABSem :(((((

• Autor wątku Autor wątku JaGGeR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaGGeR

Guest
Cześć

Słuchajcie, zapala mi się kontrolka od oleju przy hamowaniu z ABSem :(

Co może być przyczyną, za mały poziom oleju odpada, sprawdziłem, jest stan.

może jakieś pomysły??

JaGGeR

tak .brak masy

Nie chce cie martwic ale w alfie 33 tez miałem podobnie obej był, a zapalała sie kotrolka przy hamowaniu, okazało sie ze zatkany miałem jeden kanał dolotowy oleju który smarował rozrząd w skutek czego szklanki wałki nadawały sie tylko do wymiany.

Cholera, mi też zapala się kontrolka oleju przy gwałtownym hamowaniu.
piotriix - co to znaczy brak masy?? Jak to sprawdzić?
Albo czy da się sprawdzić czy te kanały jakieś olejowe są zatkane? Albo czy leje się może jakiegoś "przetykacza"??

A tak wogóle to znalazłem informacje że do mojego boxera ma się mieścić 4,7 L oleju(czy to prawda??). Ja wlałem 3L i na miarce miałem już stan środkowy. Ostatnio dolałem jeszcze 0,7L (czyli właściwie miałoby brakować jeszcze 1L) i na bagnecie mam już górny poziom. Olej był wlany 2m-ce temu, nic nie ubyło. Olej czysty, o tyle o ile widać na bagnecie.

No i co o tym sądzicie??

U mnie finalnie okazało się że przyczyną był poziom oleju. Sprawdź masę od silnika.
Pozdr
JaGGeR

Ja mam z kolei podobny problem.
Podczas gdy pokonuje niewielkie nawet wzniesienia, zaczyna mi się świecić ta "konewka" - czerwona kontrolka wskasująca prawdopodobnie brak oleju silnikowego. Czy ma ktoś podobny problem ? Podczas normalnej jazdy po równym terenie nie występuje coś takiego. Sprawdziłem poziom oleju na bagnecie i jest około 40%. Czy mam dolać oleju silnikowego ?

Ryba napisał:
... Czy mam dolać oleju silnikowego ?

powiem tak.. tez mam bx i trzymam olej zawsze na maxa i jest wszystko gites :)

40% to mniej niz poł a tego boxer zbytnio nie lubi..

miałem na myśli taki wskaźnik:

jak już wcześniej wspomniałem zapala się przy pokonywaniu wzniesień.

Mysle ze mozna by wydzielić ta dyskusje do NOWEGO tematu (prosba do adminow :) ) i tam ja kontynuowac bo robi sie off-topic ;)

Ryba napisał:

mysle ze bez podpięcia pod kompa sie nie obejdzie ..
moze jak przyjda specjalisci forumowi to cos podpowiedza sensownego :) ..

masz gaz w swojej niuni?

kiedy wymieniales swiece i przewody (jak mialem polczana z silnikiem rovera to zdarzalo sie ze pod obciazeniem na starych swiecach i przewodach zapalala sie na chwlke /sporadycznie/ ta kontrolka. po wymianie ustapilo)?

zobacz w filtrze powietrza cz nie masz tam wody czasem..

tak - mam w niej gaz :\

no to czekamy na kogoś kto będzie znał odpowiedz na to dziwne pytanie ;)

dziękuje za Twoj czas fr33

przewodów nie wymieniałem a świece jakiś miesiąc temu wymieniał kolega przed sprzedażą mi tego samochodu.

Ryba napisał:
tak - mam w niej gaz :\

no to czekamy na kogoś kto będzie znał odpowiedz na to dziwne pytanie ;)

dziękuje za Twoj czas fr33

ta kontrolka zapala sie jak jedziesz na gazie czy na benzynie? bo jak tylko na gazie to raczej nie masz sie (chyba) o co martwic..

jeżdze praktycznie tylko na gazie ;)

jak nie ma sie o co martwić to luz, też sobie tak pomyślałem, dojele oleju i będzie wszystko chodziło jak złoto

Amortyzatory
Powrót