• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zamiana 156 na 146. Czy warto?

• Autor wątku Autor wątku tomkap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomkap

Guest
Tak sobie przegladałem allegro i widzę ze obydwie alfy z 99roku czyli 146 i 156 mają inne ceny. 156 jest droższa czasami o kilka tyś. Moje pytanie: czy 146 będzie sporo gorsza od 156? Bo poza wyglądem to z tego co wiem wielkiej róznicy chyba nie ma, a 156 jako sedan ma niepraktyczny ciasny bagażnik.
Może doradzicie czy warto sprzedac 156 i kupić 146 by zostało parę zł:) jeszcze z tego. Bo ja w 156 nie widzę przewagi na jaj korzyść poza wyglądem.

146 gorzej się prowadzi niż 156 (bardziej się pochyla na zakrętach), ale części zawieszenia są znacznie tańsze.

Moim zdaniem tych aut nie można porównywać. To zupełnie inne samochody. Inna płyta, inna epoka ... Jesli dla kogoś wyglad nie jest taki ważny jak mozliwości przewozowe to może naprawde warto. Jednak ja bym tych aut do siebie nie porównywał. Każde z nich jest piekne i dobre.

popieram Tige .porownywanie 146 i 156 to paranoja.tylko debilne tvn turbo czy inni ignoranci robia takie rzeczy.

zamieniając 156 na 146 schodzisz o klase niżej (przynajmniej z mojego punktu widzenia)
ja przesiadłem sie ze 145 na 166 i powiem tylko tyle że nie zamienił bym spowrotem :)

OK. Dzięki za info. Oglądałem 146 2.0Ti ten sam rocznik co moja i mi sie podobała. Pomyślałem że ten samochód oprócz starszego wyglądu, wiele od 156 nie będzie odbiegał. Ale z postów wynika inaczej. Wiecie w końcu lepiej:)

tomkap napisał:
OK. Dzięki za info. Oglądałem 146 2.0Ti ten sam rocznik co moja i mi sie podobała. Pomyślałem że ten samochód oprócz starszego wyglądu, wiele od 156 nie będzie odbiegał. Ale z postów wynika inaczej. Wiecie w końcu lepiej:)

niezły silnik w tej 146.
i chyba tańsze części

to są zupełnie inne auta. Nie mozna porównywać. 146 to starsza konstrukcja. 156 z 99 roku to była gwiazda salonów:) w eksploatacji tańsza będzie 146. No i jednak.... to auto jest oryginalne, 156 jezdzi duzo wiecej. I przykro napisac, ale w 146 spotkasz alfistę prawie zawsze, a w 156 jezdzi kupa buractwa:) Nie tylko rzecz jasna. Ale to "kupcy przypadkowi". To własnie od wejscia 156 na rynek skończyły sie pozdrowienia alfistów na drogach....

J@rek napisał:
tomkap napisał:

niezły silnik w tej 146.
i chyba tańsze części

Z takim serduchem to musi być piękna jazda... Kupując teraz AR to też bym się rozglądał za 146 2.0Ti bądź 156 2.5v6... :twisted: :wink:

Wiec tak. Rozumiem ze kazdy użytkownik 146 chce miec 156, tak jak użytkownik 156 chce 166 :)ale bez przesady.146 sporo odbiega od 156 bo jest starsza konstrukcyjnie i nie mamy co tu porównywać. Jasne, zgadzam się, ale chyba raczej odbiega wizualnie. Konstrukcyjnie to ma inne zawieszenie, zresztą normalne, stosowane w samochodach do dzisiaj. Poza tym silniki TS takie same.
Nie rozumiem więc nadal czemu sobie tych samochodów nie mogę porówanać pomijając ich wygląd. Przykładowo nawet pierwsza 147 z silnikiem TS jest technicznie podobna. Inaczej wygląda , ma zawieszenie od 156 a serducho takie samo jakie miały 146.Potem chyba weszły silniki JTS.
Wszystko różni się jedynie wygladem, który w nowszych samochodach jest nowocześniejszy.

Zgadzam się z przedmówcami,że każdy posiadacz 146 chce mieć 156.Nowsza konstrukcja i zawieszenie,jednak wszystko ma swoją cenę.Kocham moją 146 1.6 TS,ale troszke brakuje mi w niej mocy,oczywiście śmiga ładnie jednak 2.0 byłaby dla mnie samochodem idealnym.Myślę,że mając 156 i przesiadając się do 146 pozbawiamy się troszeczke luksusu jednak miłośnik marki odkryje w niej piękno.Miejsca dla czterech osób wystarczająco,z przodu świetnie,bagażnik pojemny doskonałe prowadzenie.Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji powinno wyjść taniej dlatego dużo przemawia na tak,ale wg.mnie trzeba zaakceptować drobny kroczek w...tył...

Szymonik napisał:
Zgadzam się z przedmówcami,że każdy posiadacz 146 chce mieć 156.Nowsza konstrukcja i zawieszenie,jednak wszystko ma swoją cenę.Kocham moją 146 1.6 TS,ale troszke brakuje mi w niej mocy,oczywiście śmiga ładnie jednak 2.0 byłaby dla mnie samochodem idealnym.Myślę,że mając 156 i przesiadając się do 146 pozbawiamy się troszeczke luksusu jednak miłośnik marki odkryje w niej piękno.Miejsca dla czterech osób wystarczająco,z przodu świetnie,bagażnik pojemny doskonałe prowadzenie.Biorąc pod uwagę koszty eksploatacji powinno wyjść taniej dlatego dużo przemawia na tak,ale wg.mnie trzeba zaakceptować drobny kroczek w...tył...

A ja sie z tobą nie zgodze jeżdze 146 2.0 ti i na zadna 156 bym sie nie zamienił, pomimo, ze to jedna stajnia to zupełnie inna stylistyka, 156 mnie poprostu nie przekonuje :)

Wiesz, tomkap ja mam 16 lat i nie wiem czemu akurat choruje na AR 145. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5486489 mój prawie ideał...
Jest dla mnie 100X ładniejsza niż 147, mimo, że jest starsza. A 146 jest ładniejsza przecież od 156 i dod. ma tańsze części (popatrz na allegro).

Jeśli trafiłbyś na ładną 146Ti to kupuj. Będziesz miał auto z epoki wcześniejszej, ale będziesz miał auto rzadsze niż 156 (choć teraz 146 jest b. duzo) i niepowtarzalnie piękne w topowej wersji... Które po dopieszczeniu nie bedzie traciło na wartości... :twisted:

Możliwe,że nie wszyscy ale większość chętnie przesiadłaby się z 146 do 156.Faktycznie nie każdemu musi się podobać.Mnie na przykład 166 wogóle nie przypada do gustu i urzyłem tu bardzo dyplomatycznego języka mimo,że Alfa to jak dla mnie jest bleeee....

Ja mam Alficzke 146 TD 2.0, trochę musze przy niej ponaprawiać, został mi jeszcze silnik do przeglądu, nowy lakier, ja myślę że chciałbym się przesiąść na nowszy model, ale z drugiej strony zakochałem sie w mojej 146 i jak będzie w pełni sprawna i piękna to jej nie oddam już nigdy. A co do pozdrowień Alfistów, zauważyłem że pare razy mijając 146 zawsze był ten znak, a dzisiaj widziałem 3 razy 156 i bufony siedziały sztywno mimo mojej reakcji... aż żal... POZDRAWIAM

Racja, 156 kupowali i kupują zwykli ludzie, nie alfisci. Wraz z pojawieniem się duzej ilosci 156 zaczął zanikac obyczaj pozdrawiania. Natomiast przy 145 i 146 pozdrówka spotyka się wciąż czesto: mniej więcej co drugi kierowca tych aut reaguje na pozdrowienie lub sam daje znaki.

mniejszy niekoniecznie oznacza gorszy. zamiast mieć zwykła standardową 156, mozna kupić (choćby na próbę) 146 + zrobić za reszte z niej wyjątkowe auto (felgi + zawieszenie i inne drobiazgi)
opcji jest wiele ;)

Mi chodzi konkretnie w czym jest gorsza np. 146 2.0Ti od 156 2.0TS stawiając obok siebie obydwa samochody z 99roku.Nie piszczie jak powyżej, że tych samochodów nie można porownać, że to nie ta technologia itd.
Zawieszenie jest inne, inny wygląd. Lepszy za to bagażnik, tańsze naprawy. ( swoją drogą nie wiem co za głupek wymyślił sedany) Co jeszcze.... Konkretnie, choćby były to detale.

tomkap napisał:
Mi chodzi konkretnie w czym jest gorsza np. 146 2.0Ti od 156 2.0TS stawiając obok siebie obydwa samochody z 99roku.Nie piszczie jak powyżej, że tych samochodów nie można porownać, że to nie ta technologia itd.
Zawieszenie jest inne, inny wygląd. Lepszy za to bagażnik, tańsze naprawy. ( swoją drogą nie wiem co za głupek wymyślił sedany) Co jeszcze.... Konkretnie, choćby były to detale.
twoje pytanie jest powiem ze dziwne...co ty chcesz wiedzec?co uslyszec?to inne auta.bo inna klasa.obie to AR.masz 156???popros kolege z 146 przejedziesz sie i ocenisz.pytasz w czym gorsza 146... odpowiadam :w niczym!to inne samochody,inna klasa.ale obie to ALFY ROMEO!nie wiem czy to trudne do zrozumienia.pozdrawiam PS "co za glupek wymylil sedany" to juz raczej nie nadaje sie do komentowania..

Amortyzatory
Powrót