[159] Zamek klapy bagażnika SW

Aaronier0O

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8v 120KM
Cześć,
nie świeci mi oświetlenie w bagażniku i wszystko wskazuje na mikrostyk w zamku (popularny temat) i w związku z tym mam dwa pytania:

1. Czy zamek w SW jest taki sam jak w sedanie?
2. Dużo filozofii z wydostaniem zamka? Robił to ktoś może i powie mniej więcej co i jak?

Z góry dzięki :)

Proste jak budowa cepa. Ściągasz plastik który jest na zamku pod nim są śruby odkręcasz wyciągasz zamek odpinasz kostkę i po temacie. Robiłem to u siebie ale dość dawno i nie pamiętam ale chyba nie trzeba ściągać plastiku z klapy

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Proste jak budowa cepa. Ściągasz plastik który jest na zamku pod nim są śruby odkręcasz wyciągasz zamek odpinasz kostkę i po temacie. Robiłem to u siebie ale dość dawno i nie pamiętam ale chyba nie trzeba ściągać plastiku z klapy

No właśnie najbardziej zależy mi na tym drobiazgu czy trzeba zrzucić ten plastik z klapy

Spruboj ściągnąć tylko ten mały plastik z zamka wydaje mi się ze to powinno wystarczyc

Da się go wyjac beż ściągania tego dużego plastiku z założeniem będzie gozej. Ale też dasz radę. Ale samo ściągnięcie tego dużego plastiku to nie jest aż tak dużo pracy. Kilka śrubek i po krzyku

Szczerze to lepiej zrzucić ten plastik z klapy chyba ten mały trzyma się na dwóch kółkach teraz byłem przy aucie i żeby nie uszkodzić tych kołków w małym plastiku lepiej zrzucić duzy

Samo wymiana zamka to bajka.

Czy od sedana pasuje do Sportwagon (przedlift)?

Powinno pasowac

Numery katalogowe są jednak różne...

Ja u siebie wymieniałem zamek co prawda w S.W po lifcie. Zamek kupiłem używany z przedlifta i działa normalnie. Różnica jest tylko w tym że polift ma mikrostyk do otwierana w emblemacie a przelift w guziku przy lusterku zasada działania jest taka sama ma podać sygnał.zamki się nie różnią sedan czy sw.

Dzięki:) Używki mają różne ceny - wiadomo ale nowe do SW są okolo 100zl droższe niż te do sedana

Jest jakaś możliwość sprawdzenia działania używki przed demontażem starego zamka?

Jak Ci sprzedawca pozwoli to może jest taka możliwość. Z drugiej strony kupujesz cześć używaną... tak czy inaczej musiałbyś wymontować zamek wydaje mi się.

Wielu sprzedawców daje tak zwaną gwarancję rozruchową oraz dobiera części pod dany model auta celem uniknięcia problemów z działaniem w danym modelu.

A co to jest gwarancja rozruchowa? Kupujesz cześć używana więc nikt nie da ci gwarancji kupujesz na własną odpowiedzialność. I musisz się z tym liczyć ze może nie działać. Poza tym ktoś kto handluje używanymi częściami nie sprawdzą każdej jednej czesci bo tak się poprostu nie da.

Dlatego kupuje się na allegro. 14 dni na zwrot obowiązuje.
Ale to offtop. Jedyne co sprawdziłem to podłączyłem pod 12v zasilanie i silniczek reaguje.

Chodziło mi o to że np. na allegro sprzedawca daje gwarancje że używana część działa, tzn daje słowo ( nie jest to poparte prawnie z tego co wiem ) że dana używana część w momencie sprzedaży działa. Sam biorąc niejednokrotnie części z tak zwanych szrotów mogłem je zwrócić w przypadku jeśli by nie chodziły.

To po co wklejasz cytat który tyczy innego działania?

Kupujesz cześć używana więc nikt nie da ci gwarancji kupujesz na własną odpowiedzialność. I musisz się z tym liczyć ze może nie działać.
To nie jest prawda. O ile sprzedawca nie powiedział, że przedmiot posiada wady (np nie działa lub nie tak jak powinno) to obowiązuje rekojmia jak przy zakupie nowego przedmiotu.
Jeśli sprzedawca utrzymuje, że przedmiot jest sprawny, to taki być musi.

Amortyzatory
Powrót