Zakup Alfy - na co zwrócic uwagę

• Autor wątku Autor wątku majre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majre

Guest
Witam.
Planuje zakup Alfy 156 lub 166 lub 147.
Na jakie elementy samochodu zwrócic uwage podczas zakupu.
Jakie są najlepsze silniki a jakie lepiej omijać ze względu na wysoką awaryjność.
Obecnie na oku mam 166 silnik 2,0 benzyna turbo 216 koni.
Co o nim sądzicie?
Z góry dziekuję za konstruktywne i pomocne wypowiedzi.
Pozdrawiam

Poszukaj na forum, takie tematy są przerabiane niemal codziennie, nie ma sensu kopiować i wklejać tego tutaj.
Wpisz w wyszukiwarkę na forum odpowiednie hasła, a się przekonasz. Poświęć troszkę czasu, bo naprawdę warto.
Pozdrawiam.
- Rafał

Ja miałem podobny dylemat z tymi samymi modelami ale zdecydowałem się na 166 coś pięknego i ceny takie same jak pozostałych no może minimalne droższa ale warto. Moja ma silnik 2,4 jtd najtańszy silnik w eksploatacji, a i osiągi bardzo zadowalające a przy tym mało pali. Na co zwrócić uwagę, przede wszystkim zawieszenie, oraz silnika i blachę jak to będzie ok. to resztę usterek (przynajmniej większość) da się naprawić domowymi sposobami, ja tak miałem, a teraz wszystko hula jak ta lala. Jak będziesz jeszcze czegoś potrzebował to pytaj.

majre napisał:
Witam.
Na jakie elementy samochodu zwrócic uwage podczas zakupu.

NA SPRZEDAJACEGO.
Powaga. Jesli kupujesz od wlasciciela, szybko wyczujesz, jesli cos bedzie nie tak. Jesli uslyszysz, ze nic nie wymienial, tylko tankowal i jezdzil - uciekaj!!!!

majre napisał:
Planuje zakup Alfy 156 lub 166 lub 147

niezły rozstrzał :-)
cecha wspólna - znaczek na masce i stylistyka ... ale każde z tych aut daje coś innego

ja polecę oczywiście 166 bo sam takową posiadam ... sportowa limuzyna tr dwa słowa mówią o tym samochodzie wszystko.

silnik 2.0 turbo fajny ale dokładnie sprawdź czy turbina nie jest na wykończeniu jeśli będziesz miał jakieś wątpliwości to odpuść i nie bierz jej ... turbo strasznie drogie

Chyba najmniej ekonomiczna ale najdynamiczniejsza jednostka najmniej zawodna jest zwykła v6 3.0 litry radzą sobie świetnie w aucie sprawdź zawieszenie i historie samochodu

Sprawdź czy szyby są orginalne i z tego roku co samochód, ostatnia cyferka na dole po prawej stronie szyby odpowiada rocznikowi np. Jak jest 1 to 2001 jak jest 2 to 2002 jak jest 8 to 1998 jak jest 0 to 2000 itd. Jaki jest kolor zbiorniczka wyrównawczego po otwarciu maski zbiornik rzucający się w oczy po prawej stronie u góry jak jest brązowy to samochodzik ma grubo ponad 200tys nakręcone jak lekko brudnawy to ok 170 no jeśli ktoś wymieniał i będzie jak nówka to ten patent się nie sprawdzi no chyba, że bellcia ma 20tyś najechane.

Generalnie sposób obchodzenia się z silnikiem Turbo jest trochę bardziej złożonybardziej polecam silniki V6 bez turbo są najmnien problemowe . Auto nie powinno być powypadkowe . Najlepiej zabrać na zakup takiego auta kogoś kto zna te auta

Amortyzatory
Powrót