[145] Zakup 145

Aadams

Nowy
Auto
145 1.9 JTD 105KM
Cześć,
Szukam nowego samochodu i trafiłem na całkiem niezły okaz 145 1.9 JTD 105KM, auto oglądałem chwilę, ale na pierwszy rzut oka wyglądało nawet przyzwoicie. Możecie mi powiedzieć jak z awaryjnością tego modelu i silnika? Miałem w te wakacje przygodę z 156 2.0TS i nie wspominam jej najlepiej, autem nacieszyłem się trochę ponad miesiąc i musiałem się go pozbyć z powodu bardzo dużego kosztu naprawy silnika (jak na mój budżet) i nie chcę drugi raz wtopić pieniędzy :D Powiedzcie jak z awaryjnością i gdzie szukać oznak korozji? Jutro podczas kolejnych oględzin podepnę je pod komputer i sprawdzę dokładnie :P

Ps. FiatEcuScan pokazując zapis odometru pokazuje prawdziwą wartość albo ona też może zotać zmieniona przez sprzedającego? :D

Rdza w tym modelu to głównie podłoga i niestety kielichy amortyzatorów z przodu. Poza tym patrz czy tylne koła nie stoją krzywo (czasem wymiana łożysk z tyłu to duża rzeźba), W kwestii silnika to głównie postaraj się go odpalić na mrozie. Jeśli pali łatwo i równo chodzi, to już jest ok. Turbiny tutaj są proste bez zmiennej geometrii ale możesz sprawdzić FES'em ile bije. Odometrem się zbytnio nie sugeruj. One czasem pokazują kosmiczne wartości.

Co do awaryjności to po prawie dwóch latach użytkowania mam jedno zastrzeżenie - zawieszenie często pada przez to źe jest bardzo sztywne, ale jest tanie w naprawie. Tak to jeździ bez większych przeszkód.

Cześć,
Szukam nowego samochodu i trafiłem na całkiem niezły okaz 145 1.9 JTD 105KM, auto oglądałem chwilę, ale na pierwszy rzut oka wyglądało nawet przyzwoicie. Możecie mi powiedzieć jak z awaryjnością tego modelu i silnika? Miałem w te wakacje przygodę z 156 2.0TS i nie wspominam jej najlepiej, autem nacieszyłem się trochę ponad miesiąc i musiałem się go pozbyć z powodu bardzo dużego kosztu naprawy silnika (jak na mój budżet) i nie chcę drugi raz wtopić pieniędzy :D Powiedzcie jak z awaryjnością i gdzie szukać oznak korozji? Jutro podczas kolejnych oględzin podepnę je pod komputer i sprawdzę dokładnie :P

Ps. FiatEcuScan pokazując zapis odometru pokazuje prawdziwą wartość albo ona też może zotać zmieniona przez sprzedającego? :D

Problem o ile mozna tak powiedzieć w nastoletnim aucie to korozja.Łączenie progów z podłogą.To obejrzyj i ogólnie podłogę.Kielich?Miałem dwie mam trzecia z tą płytą podłogową i ma 22 lata korozji brak.Zawieszenia jest tak trwałe jakich użyjesz części. Ogólnie nie jest źle.Tył i przód to nie droga i nieskomplikowana naprawa.Amory nie drogie.JTD jak sprawny to bezproblemowa konstrukcja,rozrząd prosty i tani w wymianie.Jak zakupisz to warto zainwestować parę zł w konserwację podwozia.

Ostatnia edycja:
Kielich?Miałem dwie mam trzecia z tą płytą podłogową i ma 22 lata korozji brak..

Ty masz 155... To trochę inne auto mimo, że płyta bliźniacza z kilkoma autami koncernu. Ja miałem dwie 146 z 99' i jedna z nich już od roku prawie stoi na części bo właściciel, który ją kupił ode mnie zaniedbał to i kielich przerdzewiał na numerach nadwozia... Tematów z tym problemem jest na forum co najmniej kilka, więc to nie jest odosobniony przypadek.

Ty masz 155... To trochę inne auto mimo, że płyta bliźniacza z kilkoma autami koncernu. Ja miałem dwie 146 z 99' i jedna z nich już od roku prawie stoi na części bo właściciel, który ją kupił ode mnie zaniedbał to i kielich przerdzewiał na numerach nadwozia... Tematów z tym problemem jest na forum co najmniej kilka, więc to nie jest odosobniony przypadek.

Tylko opisuję swoje doświadczenia ze 146 i 145.Jedna 1997 i druga chyba 2000.Pierwsza z Niemiec,poza czyszczeniem i ponownej konserwacji nie wymagała żadnej interwancji blacharskiej.Druga z Włoch,stan podwozia jak nowe auto.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D dzisiaj zapadnie decyzja po ponownych oględzinach :P

Tak jeszcze mam pytanko, bo szukam, szukam i nie umiem znaleźć :D gdzie znajdę wejście diagnostyczne? I czy połączę się zwykłym kable Viakena?

Witam, podłącze się do tematu. Moje 156 obróciła panewkę Chce kupić 145 1.9 TD. Auto wygląda nieźle ale może doradzicie, odradzicie , na co mam zwracać uwagę? Pozdrawiam

Witam, podłącze się do tematu. Moje 156 obróciła panewkę Chce kupić 145 1.9 TD. Auto wygląda nieźle ale może doradzicie, odradzicie , na co mam zwracać uwagę? Pozdrawiam
Tu wiekszej filozofii nie ma jak auto nie ma dziur w podłodze i w mocowaniach amorów, silnik chodzi dobrze to nie ma co smęcic tylko brać

Amortyzatory
Powrót