• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zaciski(zapieczone tłoczki)-co i jak??

Auto
alfa romeo156 1.9jtd 98r
Czy naprawa zapieczonych tłoczków polega na wyjęciu całego zacisku włożenia do imadła i wkręcenia i wcisnięcia go do końca?? Czy jest inny(lepszy sposób??) dodam,że chodzi o hamulce tył xD Rozłożyłem dziś wszystko(wymieniam tarcze+klocki+urochomienie zapieczonych tłoczków) i zatrzymałem się na tych tłoczkach bo na aucie nie mogę ich wkręcić i nie wchodzi na tarcze jak jest z klockami xD a przewodu od płynu odkręcić nie moge :(

zapieczone tloczki to ja radze wymienic no ale zawsze mozna wykrecic poczyscic wszystko idealnie zalozyc nowe mieszki na tloczki itd itd po prostu trzeba je idealnie wyczyscic

Tłoczki z tyłu się wkręca nie wciska

Jeżeli do tej pory pracowały prawidlowo to nie są zapieczone.
Są odpowiednie wciskacze do tłoczków. Nie wiem jak w Alfie ale niektóre zaciski trzeba wciskać w odpowiednim stosunku do wkręcania.

Tłoczek należy wciskać jednocześnie powoli obracając go w kierunku ruchu wskazówek zegara. Wtedy następuje powrót tłoczka. Warto wcześniej przesmarować smarem do tłoczków powierzchnię tłoczka odchylając delikatnie osłonę gumową. Osłonki w żadnym przypadku nie mają prawa być popękane lub nieszczelne, ponieważ może to spowodować uszkodzenie zacisku.

Amortyzatory
Powrót