ZABEZPIECZENIE AUTA Z UZYCIEM TELEFONU GSM !!!!

• Autor wątku Autor wątku norbiwolow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

norbiwolow

Guest
Swego czasu zginęło mojemu ojcu auto - zostało skradzone :( na policji podczas rozmowy policjant zasugerował zabezpieczenie z uzyciem telefonu gsm - po krótce miałby to wyglądać następująco:
kupujemy stary telefon gsm - moze byc monochromatyczna nokia i do tego ładowarkę samochodową - w telefonie umieszczamu karte prepaid aby telefon był aktywny i mógł wykonywać połączenia ( wymagane do rozdudowanej wersji systemu ) zasilamy minimalnymi kwotami np 50 zł/6 miesięcy - spisujemi dane telefonu i numer karty - głównie chodzi o imei telefonu - umieszczamy telefon w ukrytym miejscu - gdzieś pod tapicerką ale tak aby podciągnąć do niego zasilanie z ładowarki której koncówkę niszczymy i podłączamy w niewidocznym miesjcu aby nie było widać że cały czas się ładuje od aku telefon.

w momencie kradzieży podajemy na policji numer imei telefonu i inne dane a oni juz namierzą telefon i odnajda auto - moga na niego wykonac połączenie - dobrze ustawić w telefonie ciche dzwonienie bez wibracji aby złodziej się nie zorientował :)

nie wiem jak jest w praktyce ale podobno mają takiemozliwości nasi stróże prawa :)

rozbudowana wersja takiego zabezpieczenia może nam na wczęsniej zdefiniowany numer telefonu ( własny noszony przy sobie ) wysłać sms lub sygnał że ktoś otworzył auto i uruchomił alarm - lub że cos sie z autem dzieje - takie powiadomienie gsm

może ktos jest w w/w materii bardziej obeznany i podzieli sie swoją wiedzą jak tykonać taki system profesjonalnie aby mieć spokojny sen :) jakie mogą być koszta tego rozbudowanego systemu ???

planuję zabezpieczyc moją belle aby nie wpadła w cudze ręce bo bym tego nie przeżył :( :cry: :cry: może macie jakies ciekawe zabezpieczenia warte polecenia

[ Komentarz dodany przez: AR_33: 2008-04-18, 09:27 ]
Nie piszemy tematów tylko wielkimi literami !!!

Woziłem przez rok telefon schowany w bagażniku, z tym że włączyłem opcje lokalizacji - wysyłając sms otrzymywałem informację gdzie w przybliżeniu jest telefon i tym samym autko. Czasem namiar się zgadzał, czasem nie. Teraz już mi się znudziło (ciągła wymiana aparatów i ładowanie), poza tym alfy nie cieszą się popularnością wśród złodzieji co należy uważać zarówno za zaletę (tuż po zakupie) jak i wadę (gdy chcesz wymienić auto na coś nowszego).

fajne rozwiązanie aczkolwiek najlepszym rozwiązaniem jest tak zwany ukryty przycisk :)
mój kolega miał go ukryty w ten sposób że trzeba było właczyć prąd w aucie przekręcić nawiew zimne na ciepłe i spowrotem i auto zapalało :) dzięki temu złodzieje nie ukradli mu samochodu

Kosiar napisał:
fajne rozwiązanie aczkolwiek najlepszym rozwiązaniem jest tak zwany ukryty przycisk :)
mój kolega miał go ukryty w ten sposób że trzeba było właczyć prąd w aucie przekręcić nawiew zimne na ciepłe i spowrotem i auto zapalało :) dzięki temu złodzieje nie ukradli mu samochodu

miałem coś podobnego w Kappie :)

Kosiar napisał:
Otoz to....
Montujac jakakolwiek autolokalizacje, trzeba zastanowic sie nad tym, czy komus bedzie sie chcialo wykorzystac ja do szukania auta.
Szczegolnie, ze teraz auta kradzione sa na czesci - i to czesto pod konkretne zamowienie, np. na skore czy silnik.

swego czasu w idei była taka opcja. Montowali coś w samochodzie i można go było namierzyć, można było zadzwonić do samochodu i posłuchac co się w nim dzieje i można było ustawić sobie np powiadomienie smsem że włączył sie alarm, ktos otworzył drzwi, zapalił silnik itp

norbiwolow napisał:
cały czas się ładuje od aku telefon.

Nie wiem czy to bezpieczne... w przypadku jakiegoś zwarcia możemy pięknie shajcować autko. ;//

ja zajmuje sie zawodowo systemami zabezpieczeń. są moduły do central alarmowych - moduły GSM. Działają na zasadzie telefonu. Podłączone do centrali alarmowej mogą nam przesyłać sms`em albo powiadomieniem głosowym cokolwiek sobie ustawimy. Np. powiadamia nas sms`em ze ktos uruchomił silnik albo otworzył szybe pasarzera ;)

gdy mamy centrale z wyjściami PGM to da się np. zrobić tak ze gdy zadzwonimy na numer tej karty sim i przykłądowo nacisniemy "1" to system odetnie zasilanie z pompy paliwa i auto stanie ;)

zrobić da się wszystko i za każdą kasę.. ;)

to napisz może przykładowa konfiguracje sprzętu potrzebna do takiego systemu gsm - aby można było na allegro zamówić i u elektryka zlecić montaż.

fr33, podaj jakiś cennik orientacyjny.

Ciekawe rozwiązanie :) Tak się jakoś śmiesznie składa że właśnie kupiłem 156 TS i jestem programistą J2ME (Java m.in. na telefony komórkowe). Postanowiłem zabezpieczyć swoje autko telefonem Siemens CX65. W założeniu będzie podsyłać SMS'Y z przybliżoną lokalizacją, ale też po zadzwonieniu na nią będzie można obejrzeć obraz z kamery i dźwięk z mikrofonu.

Zastanawiam się też jak zrobić, żeby komórka wiedziała, że ktoś wsiadł do autka i próbuje nim odjechać. Wtedy mogłaby dzwonić sama.

Ehh. Jakby mieć wolną chwilę można by też odpalać autko jedynie, gdy w pobliżu znajduje się mój normalny telefon. Np. przez IRDA'ę. Możliwości są niezłe. Jakby ktoś miał ciekawy pomysł, chętnie skorzystam. Oczywiście później opiszę realizację i udostępnię programik do telefonu .jar

Postaram się opisać postępy. Pewnie zabiorę się do tego w weekend.

ciekawy projekt - jestem za - sam miałem troszkę javy na studiach - bluejay :) opisuj program krok po kroku - może przypomnę sobie parę komend

jak zrobisz ten obraz z kamery i dzwiek z mikrofonu ??? to mnie najbardziej ciekawi !!!!

telefon jak autoidentyfikacja brzmi nowatorsko !!!! Good Idea !!!

trzymam kciuki i czekam na realizację projektu

Początek dnia pierwszego (niestety tylko 3h mogę przeznaczyć):

Będzie potrzebne środowisko. Ja polecam NetBeans:

Strona projektu NetBeans

wybieramy wersję All albo Mobility. Polecam All.
Jeżeli nie mamy JDK, to trza go zainstalować:

JDK

Teraz wrzucamy Wireless Toolkit - zawiera jakieś przykładowe emulatory itd:

Sun Java Wireless Toolkit

Teraz będzie nam potrzebny emulator telefonu, którego chcemy wsadzić w autko. Trzeba zapytać Guglowskiego. Jak ktoś ma Siemensa CX65 albo S65 to mogę podesłać gdzieś. Oczywiście można za każdym razem wrzucać progs na komórkę, ale to może być trochę męczące. Poza tym razem z emu będzie pewnie dokumentacja, co jest przydatne, daleko nie do każdej kamery w telefonie można się łatwo dostać. Dotyczy to także innych rzeczy, jak system plików, wyjście na port itd.

Dobra, czas sie zająć obrazem z kamerki itd. Wieczorem napisze co i jak wyszło.

ok - będę wiernym słuchaczem Twym - bo projekt interesujący !!!!

Amortyzatory
Powrót