• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Zabezpieczenia antykorozyjne 146 1,6 1995

• Autor wątku Autor wątku aqaz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

aqaz

Nowy
Witam. Mam alfe 146 1,6 boxer z 1995r. Czy konieczne jest zabezpieczanie antykorozyjne podwozia tego auta przed zimą? Jeżeli tak to co najlepiej użyć. Szukałem tematu na forum ale nic nie znalazłem. Jestem nowy więc sory jeżeli coś pominąłem... Pozdro

Mi rdzewieja mocowania zderzaka... Woda tam wlatuje chyba przez szpary ktore maja dawac powietrze chlodnicy. Planuje zakup pokrowca na samochod :P
I jeszcze lozyska mcpersona :D Tzn tam pod maska w gornych rogach masz kielichy i to co jest przymocowane do kielichow...
Pozatym jest ok :)

Ja sobie te "kielichy" pomalowałem Czerwonym Hammeraidem. Rdzę zamalowałem, a do tego wygląda baardzo sportowo :D :D

Duzo roboty przy rozkrecaniu bylo? Da rade zrobic to na ceglach przed domem? :D

Co do mocowan zderzaka to rdzewieja dlatego, bo na zderzaku od wewnetrznej strony zbiera sie woda i nie splywa... Moze trzeba by dziury wywiercic od dolu :D

Każda "modyfikacja" poprawiająca funkcjonalność jest dobra.

Miło że zainteresowaliście się moim tematem. Problem w tym, że ja nadal nie wiem czy bezpiecznie mogę wyjechać na drogi w ten śnieg, chlapę i sól nie narażając się na zgubną korozję:( Nie chcę zniszczyć mojej ukochanej. Więc wolę się zapytać. Czy mam zabezpieczać podwozie. Jeżeli tak to czym?

Alfa 145/146 antykorozyjnie jest bardzo dobrze zabezpieczona. Jeśli jednak chcesz zrobić coś dodatkowo, to powinieneś co jakiś czas jechać na myjnie i umyć auto z opcją dokładnego wypłukania soli z podwozia. Ewentualnie u mechanika możesz sobie zamówić spryskanie podwozia takim preparatem antykorozyjnym (ale nie wiem dokładnie jakim).

Wiem, ze KUBAS po zimie czyscil podwozie (pracowal w myjni), pewnie bedzie mial cos ciekawego do powiedzenia co do mycia z soli...

moja Alfa ma już 12 lat. Czy uważasz że powłoka antykorozyjna jest nadal ok? Więc nie mam co nawalać od spodu bitexu, chlorokauczuku itp. tylko raz na jakiś czas na myjkę skoczyć i wypłukać z soli podwozie dodatkowo i to wystarczy?

Zależy ile kilometrów robisz. Jak niewiele to myjka załatwia wszystko. Jak dużo to możesz sobie zaimpregnować podwozie.
Alfy są naprawdę dobrze zabezpieczone antykorozyjnie, nawet oryginalny tłumik bardzo wiele wytrzymuje. U mnie zaczął się rozwarstwiać po 9 latach.

Emenems napisał:
Alfy są naprawdę dobrze zabezpieczone antykorozyjnie

Ale tylko blachy :!:
Niestety gorzej z podwoziem, które lubi gnić w 145/6
Najlepiej wjechać na kanał i zobaczyć jak to wygląda, pozaglądać tam gdzie wzrok nie sięga.

145/6 mają ocynkowane blachy i jeśli rdza wyłazi na karoserii jest to niemal zawsze oznaka, że auto było bite.

witam.osobiscie jestem za konserwacja podwozia.choc jest w miare zabezpieczone to jednak kamyszki z naszego asfaltu sa w stanie skutecznie sie przebic przez warstwe antykorozyjna.o tej porze roku konserwacja to raczej trudne zadanie...no chyba ze ma ktos ogrzewany garaz.jesli nie to lepiej poczekac do wiosny.na podwozie i elementy zawieszenia bardzo dobry jest nasz najzwyklejszy BITEX.do profili zamknietych FLUIDOL.pozdrawiam

aqaz napisał:
ja około 25 km dziennie robie. czy to dużo? jak często na myjkę podjeżdżać żeby spłukać tą sól żeby było ok?

To w sumie niedużo. Jak będzie się śnieg utrzymywał to możesz wypłukać podwozie po miesiącu. Choć zwykle takie rzeczy się robi na wiosnę.

Amortyzatory
Powrót