• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wyświetlacz Navi - kamera cofania itp.

Auto
AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet
Panowie,

czy ktoś z Was myślał nad wykorzystaniem panelu Navi w naszych autkach do wykorzystania np. jako ekran do kamery cofania, jako wyświetlacz do filmów podczas podróży? Czy był już może taki temat? Czy macie przydatne informacje, które pomogły my w zrealizowaniu tego tematu. Na razie może zaczniemy temat tutaj, ale z racji iż navi jest wspólne ze 147 to może przerzucić go gdzieś indziej?

Jako ciekawostkę wrzucam link do forum Lancii, gdzie chłopaki coś tam kombinują ;)

http://www.forum.lanciapolska.org/v...9&p=533541&hilit=lybra+kamera+cofania#p533541

Problemem jest rozdzielczość i ilośc możliwych do osiągnięcia kolorów.
Wg mnie to są ograniczenia nie do przeskoczenia jeżeli chodzi o real obraz.
Na Alfaowners też coś kombinowali.

A mógłbyś podesłać link do tematu na alfaowners? Swoją drogą widzieliście co wycisnęli z wyświetlacza w Lybrze? To pytanie czy faktycznie tu nie da rady czegoś takiego zrobić ;)

Nie rozumiem, dlaczego gra nie warta świeczki? Ja zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem w szczególności pod kątem kamery cofania. Nie oszukujmy się się GT nie jest ideałem pod względem widoczności do tyłu podczas cofania.

a szacowałes koszty tego przeszczepu? gdyby nie były drogie to moze warto. a Ty nie masz czujników?

Ja bardziej myślałem na zasadzie znalezienia schematów, gdyż mam zdolnego ojca, który może by coś wykombinował. Jednak na razie jestem na etapie poszukiwań, bo schematów jako takich na razie nie znalazłem. No i niestety nie ma nawet czujników, a z tego co gdzieś wyczytałem, to te urządzenia ze strony bortesi.it to koszt ok 300 EUR.

Ja bardziej myślałem na zasadzie znalezienia schematów, gdyż mam zdolnego ojca, który może by coś wykombinował. Jednak na razie jestem na etapie poszukiwań, bo schematów jako takich na razie nie znalazłem. No i niestety nie ma nawet czujników, a z tego co gdzieś wyczytałem, to te urządzenia ze strony bortesi.it to koszt ok 300 EUR.

napisz mi maila na priva a wyślę Ci trochę materiału dotyczącego schematów ...muszę Ci powiedzieć że nie jesteś pierwszy który coś takiego wymyślił :)
http://www.youtube.com/watch?v=X8CxNJH_2rk&feature=related
cała trudność polega na tym aby nie kroić naszych nawigacji a podpiąć się sprytnie pod taśmę ekranu.Tam są już sygnały rgb i synchronizacji.Te sygnały pozwalają wybrać źródło ..czyli czy sygnał idzie z nawigacji czy zewnątrz.Można wykorzystać gotową przystawkę..adapter który z sygnału compsite z kamery cofania prze konwertuje go na sygnał rgb i synchro.Są takie na allegro za ok. 350 pln.Kamera to ok. 150 pln...podłączenie , zabawa ..ryzyko, bezcenne :).Aby się sprytnie podpiąć pod taśmę musisz zrobić coś takiego...1.JPG jeśli masz zdolnego ojca to może coś razem wymyślimy :).

Kurcze, widzę że temat powoli ruszył :) Niestety na necie ciężko znaleźć jakieś schematy dlatego podeślij to co masz, mojego maila masz na priv ;)

Co z tego chcesz złożyć?

a czego dotyczy temat...??? :)
chcę tak jak on...
http://www.youtube.com/watch?v=X8CxNJH_2rk&feature=related
siedzę teraz nad schematami,, By Bruno"...i sądzę żeby się nie bawić w odkrywanie ameryki zrobienie interfejsu aby się wpiąć w tasiemkę wyjdzie jakieś..50pln.Nie licząc własnej pracy :) Mając na stole wejście rgb , synchro i możliwość przełączania źródła..bo to daje podpięcie się do tasiemki idącej do ekranu nawigacji...będę kombinował dalej.Jeśli zadziała zwykłe wyjście rgb / poziomy sygnałów itp./podawane np.z zewnętrznego DVD po złączu scart to kupię jakieś stare wideo lub nagrywarkę gdzie będę mógł podłączy composite albo nawet i jakieś usb z pendrivem na wejściu a na wyjściu będę miał sygnały rgb i synchro.Jeśli nie zadziała to kupię wspomniany konwerter z allegro.W najgorszym przypadku kamera cofania plus możliwość podłączenia dvd będzie kosztowało 275pln adapter , 145pln kamera,złącza + przesyłki + trawienie płytki 80pln....razem ok . 500pln.A jeśli pójdzie wykorzystać części ze starego sprzętu rtv to może połowa.I dużo i mało...ale co się nie robi dla naszej Belli...:)

Temat dotyczy kamery cofania. Ja mam fabryczne czujniki parkowania więc nie potrzebna mi kamerka.
Dlatego pytam o alternatywne wykorzystanie. Jeśli chcesz bym się dorzucił do tych Twoich kosztów produkcji oczywiście...

może pomysł z lusterkiem LCD nie jest zły ...ale jeśli w momencie załączenia wstecznego na ekranie mojej navi pokaże się
obraz z kamery cofania będę miał więcej satysfakcji...jest zima a więc czas na robótki ręczne :)..
oto efekty pracy....20120209140.jpg20120209145.jpg20120209146.jpg20120209147.jpg20120209148.jpg20120208129.jpg20120208130.jpg

reszta w miarę postępu prac.Dziś najtrudniejsza część...interfejs podłączenia pod taśmę Connenta.Opracowana domowa
technologia produkcji płytek przy pomocy GIMpa..drukarki , żelazka itd.20120208138.jpg20120208133.jpg

Załączniki

• 20120208126.jpg
    20120208126.jpg
    35.1 KB · Wyświetleń: 491
Ostatnia edycja:
może pomysł z lusterkiem LCD nie jest zły ...ale jeśli w momencie załączenia wstecznego na ekranie mojej navi pokaże się
obraz z kamery cofania będę miał więcej satysfakcji...jest zima a więc czas na robótki ręczne :)..
oto efekty pracy....Pokaż załącznik 46561Pokaż załącznik 46562Pokaż załącznik 46563

reszta w miarę postępu prac.Dziś najtrudniejsza część...interfejs podłączenia pod taśmę Connenta.Opracowana domowa
technologia produkcji płytek przy pomocy GIMpa..drukarki , żelazka itd.Pokaż załącznik 46566Pokaż załącznik 46567

fakt większa satysfakcja gdy się zrobi coś samemu
dlatego mam nadzieje ze Ci sie uda powodzenia :)

No kurcze, wielkie brawo. Czekam z niecierpliwością na efekty pracy. Widzę że jesteś z Leszna, to może jakiś spocik i sprawdzenie postępów prac? :)

Amortyzatory
Powrót