• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wysprzęglik i okolice.

szerszeń

Nowy
Auto
Astroserati | 407 coupe | Quattroporte
Dziś wymieniałem wysprzęglik, bo sprzęgło wpadło w podłogę. Fakt, trochę przepuszczał.
Niestety po jego wymianie, odpowietrzeniu układu i ręcznym pompowaniu przez prawie 5h sprzęgło podniosło się o jakieś 2-3 cm (co oczywiście uniemożliwia wrzucenie biegu). Wiem, że ta akcja trochę trwa (dokładnie rok temu dziabałem się z tym samym w drugiej Alficzce), no, ale żeby 5h i nic?! Co jeszcze sprawdzić? Czy może pompować dalej, następne 5h? Wycieków w okolicy pedału nie ma, podobnie z instalacji, przynajmniej nie widać. Płyn oczywiście jest, hamulec działa bez zarzutu.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

A pompę wymienieś? - to ona prawdopodobnie była winna

witam.u mnie chyba się sprzęgło skończyło.pedał sprzęgła wciska się chyba ok, ale biegi nie wchodzą.ale zauważyłem że jak na chama wcisnę pedał sprzęgła aż do podłogi mocno to da rady wrzucić bieg..możecie mi pomóc bo nie wiem co mam kupić a niestety przy ratowaniu alfy po poprzednim właścicielu wypłukałem się z kasy i nadzieja istnieje że nie będę musiał kupować sprzęgła kompletnego tylko któryś podzespół..Co wy na to???

Miałem ten sam problem. sprzęgło stało przy połowie, po próbie odpowietrzenia wpadało jeszcze głębiej(a nawet w samą podłogę) i ciężko było cokolwiek zrobić, poprawiało się na chwile jak w układ wpuszczane było sprężone powietrze, ale to pomagało dosłownie na pół dnia. Okazała sie pompa sprzęgła, wymieniona i jak do tej pory bez problemów, a koszt pompy około 150zł. Wycieków też żadnych nie było.

kolego szerszeń już ci wcześniej pisałem jak sie odpowietrza wysprzeglik w 5 min ale chyba nieczytasz, niechce mi sie jeszcze raz tego pisac poszukaj sobie w tym temacie co go zalozyłes wczesniej o tym wysprzegliku(w skrucie ci powiem ze robi sie to tak samo jak z chamulcami na wysprzęgliku jest taki sam zaworek jak na zacisku), a teraz kolego bogusch13 tobie skończyło sie łozysko oporowe w sprzegle koszt ok 100 ale lepiej kup sobie kompletne to koszt ok 600 zl bo do wymiany łozyska oporowego i tak trzeba wyjac skrzynie wiec jezeli juz bedzie wyjeta to lepiej wymienic całe a nie za pół roku znowu wymieniac tarcze i zacisk. a nowy wysprzeglik kosztuje 90zl bo kupywale 3 tygodnie temu.

dzięki serdecze..to mnie satysfakcjonuje..jutro jade do mechanika..

A pompę wymienieś? - to ona prawdopodobnie była winna

Nie wymieniłem, bo ewidentnie przeciekał wysprzęglik. Widocznie oba elementy padły.
Gdzie dokładnie jej szukać?

---------- Post dodany o godzinie 22:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:24 ----------

kolego szerszeń już ci wcześniej pisałem jak sie odpowietrza wysprzeglik w 5 min ale chyba nieczytasz, niechce mi sie jeszcze raz tego pisac poszukaj sobie w tym temacie co go zalozyłes wczesniej o tym wysprzegliku(w skrucie ci powiem ze robi sie to tak samo jak z chamulcami na wysprzęgliku jest taki sam zaworek jak na zacisku), a teraz kolego bogusch13 tobie skończyło sie łozysko oporowe w sprzegle koszt ok 100 ale lepiej kup sobie kompletne to koszt ok 600 zl bo do wymiany łozyska oporowego i tak trzeba wyjac skrzynie wiec jezeli juz bedzie wyjeta to lepiej wymienic całe a nie za pół roku znowu wymieniac tarcze i zacisk. a nowy wysprzeglik kosztuje 90zl bo kupywale 3 tygodnie temu.

Napisałem wyraźnie - wysprzęglik wymieniłem, instalację odpowietrzyłem... przyczyna tkwi gdzie indziej.

Amortyzatory
Powrót