• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wysokie zużycie oleju w 2.0 JTS

• Autor wątku Autor wątku Spark
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Spark

Guest
Hallo alfoholicy, pomożecie?!
Mam 156 z silnikiem 2.0 JTS i zaobserwowałem duże zużycie oleju. Wg książki niby wszystko jest w normie - podają tam że max to 400 gramów oleju (ile to w litrach?) na 1000 km !!!! I gdzieś tyle właśnie mi spala, ale wydaje mi się że mimo wszystko jest to dużo . Autem jeździ głównie żona i raczej silnika nie katuje. Użwam oleju o specyfikacji SAE 10 W 60.
Może ktoś wie czy możliwe jest, a jeżeli tak to w jaki sposób, zmniejszenie zużcia oleju?

a w opisie masz silnik JDT ????????? co TY piłeś dzisiaj? :DDD

norma fiatowska przewiduje zużycie około 0,8 litra na 1000 km - są to słowa recepcjonisty serwisu AlfaRomeo Kraków - POLINAR

mi bierze....ale niewiele....mysle ze na okolo 2000 km dolalem jakies 400 gram

podepnę się - a jakie są orientacyjne koszty naprawy tych uszczelniaczy i pierścieni??

400g oleju to jakies 465ccm - czyli gdyby to był zwykły TS nie byłoby źle. Ale JTSy w porównaniu ze starmi TSami palą mniej oleju, więc trzeba poszukać przyczyn. Instrukcja zaleca do JTSa pełny syntetyk 5W40 - slenia racing 10W60 (jak sądzę o tym oleju piszesz, albo castrol) ma dość dużą gęstość i nie wiem czy nadaje się do uszczelnień JTSa

marcins737 napisał:
jaki przebieg i jaka marka oleju ?

u mnie 2.0JTS o przebiegu niecałe 50kkm spala miedzy 0,1 a 0,15 litra na 1000 km przy dość częstym wysokim kręceniu silnika

Przebieg 72 tys, olej Selenia Racing 10W 60

75andrew155 napisał:
a w opisie masz silnik JDT ????????? co TY piłeś dzisiaj? :DDD

Piłem owszem. Jednak chciałbym nieśmiało wyjaśnić, że oprócz 159 1.9 JTD (którą mam w opisie ) mam też 156 2.0 JTS, którą jak napisałem w poście jeździ żona. Chyba mogę mieć więcej niż jedną Alfę, no nie?

Colin napisał:
norma fiatowska przewiduje zużycie około 0,8 litra na 1000 km - są to słowa recepcjonisty serwisu AlfaRomeo Kraków - POLINAR

Zgadza się, norma ta jest dosyć wysoka. Jak wyżej wspomniałem moja alfa mieści się w normie. Wg książki max to 400 gramów na 1000 km. Jednak miałem wcześniej 2 inne Alfy 156 - jedna 2.0, druga 2.0 JTS, które paliły mniej oleju i zastanawiam się czy można w jakiś sposób temu zaradzić?

ponawiam pytanie o orientacyjny koszt naprawy ww uszczelniaczy i pierścieni

marcins737 napisał:
1 uszczelnienia popychaczy zaworow

jesli nie pomoze to niestety pierscienie tłokowe

jeszcze jedno istotne pytanie - co ile kilometrów wymieniasz olej :?:

zgodnie z instrukcją tj. co 20 tys km albo raz w roku, zależnie co pierwsze nastąpi

kiedyś miałem diesla w który oleju nie brał wcale dlatego w niezłym byłem szoku gdy po jakiś 3000 km musiałem dolać prawie litr oleju do mojej 2.0, już myślałem że silnik się sypie jednak wasze wypowiedzi mnie trochę uspokoiły:)
dołączam się do pytania speedo gdyż zauważyłem że silnik lekko się "poci" a konkretniej uszczelki w okolicach głowicy
I w końcu co sądzicie o tych wszystkich cudach typu "motodoktor" które podobno dodatkowo uszczelniają silnik, może warto by było trochę tego wlać?
Zastanawiam się też nad całkowitą wymianą oleju, obecnie mam "Shell Super" jednak producent sugeruje dość wyraźnie "Selena" co o tym myślicie?

ja mam 15w40 dlatego właśnie zastanawiam się nad wymiana bo do najtańszych to on nie należy:)

Spark napisał:
Autem jeździ głównie żona i raczej silnika nie katuje.

Ja powiem tyle, że jak jeżdżę jak "baba" albo daje żonie i silnik nie wkręca się na obroty to mam wrażanie, ze mam większe zużycie oleju. Ale może mi się tylko wydaje....

Ja powiem tyle, że jak jeżdżę jak "baba" albo daje żonie i silnik nie wkręca się na obroty to mam wrażanie, ze mam większe zużycie oleju. Ale może mi się tylko wydaje....

Odkopię temat bo sam szukałem przyczyny apetytu mojego JTS'a na olej. Choć silnik w mojej Belli nie wykazuje żadnych innych symptomów nadmiernego zużycia.
Mianowicie również zauważyłem że jeżdżąc jak "baba" często na niedogrzanym silniku oraz krótkich odcinkach, spalanie oleju wzrasta. Szukając odpowiedzi dlaczego tak się dzieje trafiłem na taki oto tekst:

"Specyficzna konstrukcja sportowych jednostek napędowych (luźniejsze spasowanie poszczególnych elementów) jest wymuszona przez trudniejsze warunki i wyższą temperaturę pracy. Pod wpływem ciepła podzespoły rozszerzają się i – mówiąc kolokwialnie – uszczelniają silnik.
Podobne zjawisko (choć na mniejszą skalę) występuje też w innych jednostkach napędowych. Ubytki oleju nie powinny więc dziwić kierowców, którzy często pokonują krótkie odcinki: zanim jednostka się rozgrzeje i uszczelni, zostaje wyłączona."

Czyli coś w tym musi być :)

Cześć u mnie w 2.0 TS zassało na 1k km nie całe 200ml
Shell 10w40

Amortyzatory
Powrót