wysoka temperatura podczas jazdy

• Autor wątku Autor wątku pologrzes71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pologrzes71

Guest
Witam , od niedawna jestem posiadaczem AR 156 SW 1,9JTD, po zakupie wymieniłem rozrząd (pompę wody) wszystkie płyny oleje itd, termostat też, zauważyłem że podczas jazdy pod górę lub powyżej 110km/h wskaźnik temperatury rośnie do ponad 100 stopni raz nawet doszedł do 115 stopni, wiatraki pracują, dopiero kiedy włączę na full ogrzewanie lub zmniejszę prędkość wskaźnik temperatury spada. Dzisiaj podłaczyli mi Alfę do komputera i nie wyszły żadne błędy (oprócz błędu na świecach żrowych- trzeba je wymienić). Nie wiem co dalej a boję się żeby nie zarżnąć silnika, POMOCY!!!

Ostatnia edycja:
Chłodnica czysta? Ja bym zaczął od ostrego płukania + jakiś środek czyszczący

Dzięki za info, mechanik u którego wymieniałem rozrząd i płyny twierdzi, że przepłukał chłodnicę i jest ok, ale podjadę jeszcze do kogoś innego bo może rzeczywiście tego nie zrobił tylko ściemniał.

A może termostat cały czas trzyma mały obieg? Bo jak podczas jazdy płyn nie wchodzi na chłodnicę (i jest zimna) to wiatraki nie pomogą :D

Nie chodzi o płukanie chłodnicy od wewnątrz jakimiś specyfikami ale przeczyszczeniu z zewnątrz. Może się utleniać aluminium a między lamelkami przez lata na pewno masę syfu się uzbierało...

witam!!!
miałem podobny problem w swoim TS-ie.
bez klimatyzacji dało się jeszcze jakoś jeździć ale z włączoną klimą temperatura dochodziła do prawie 120 stopni.
problemem była chłodnica,ze starości pogubiła te cienkie żeberka między rurkami i dlatego była mało wydajna.

po jej wymianie wszystkie problemy znikły.teraz nawet w upalny dzień z włączoną klimatyzacją przekracza minimalnie kreskę 90 stopni.

Witam
Ja mam podobny problem z temperaturą dlatego postanowiłem się tu podpiąć.
W mojej Alfie również wysoko podchodzi temperatura, jednak mam na chłodnicy 2 wentylatory z których jeden się nie kręci i nie wiem gdzie leży przyczyna. Nie wiem czy jak temperatura podchodzi wysoko to powinny się załączać dwa? bo u mnie działa tylko ten od strony kierowcy. czy ten drugi też powinien czy jest typowo od klimatyzacji?
Może ktoś wie jak to działa?

u mnie działają oba. Sprawdz bezpieczniki nie wiem co jescze

Amortyzatory
Powrót