• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[146] Wysoka temperatura i kontrolka wtryskiwaczy

• Autor wątku Autor wątku GladArk146
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GladArk146

Guest
Witam Alfaholików.

Mam dziwny problem ze swoją bellą, mianowicie ostatnimi czasy co jakiś czas zapalała się kontrolka wtrysków, albo nie chciała zgasnąć przed zapaleniem silnika...
Dziś zagotował mi się silnik jak stałem w korku, temperatura przekroczyła wszystkie normy... Normalnie to przy ok 90 powinien się wentylator włączyć.. Poczekałem aż się uspokoi, musiałem jakoś do pracy dojechać. Jak już miałem wracać znów marchewa nie chciała zgasnąć... dopiero po jakimś czasie znikła... Dodam że silnik pracuje równo, nie traci mocy i obroty nie falują.
Co może być przyczyną takiego zachowania? Termostat? czujnik temperatury? Martwi mnie ta kontrolka, boje się że to coś poważniejszego:(

Pozdrawiam Arek

zaczne od tego ze nie ma kontrolki wtryskow...takie nazywanie czesto prowadzi do blednych wnioskow.kontrolka ta to awaria ukladu wtryskowo-zaplonowego.przyczyna swiecenie moze byc np.niesprawnosc ktoregos z czujnikow.w twoim przypadku prawdopodobnie czujnika temperatury..

Dzięki wielkie:) tak też obstawiałem czujnik temperatury albo termostat, jutro zobaczę co i jak, może tylko jakieś styki są zaśniedziałe, lub coś się odłączyło jak miałem ostatnio ze światłami mijania.

Ale się musiałem naklnąć, prześledzić wiązkę elektryczne, zobaczyć że na wtyczce do czujnika temperatury nie ma napięcia. Aż wkońcu doszedłem do małej pierdoły... Spalonego bezpiecznika 40A pod maską w odpowiadającego właśnie za działanie wentylatora...
Ech... żeby wszystkie problemy dało się tak łatwo rozwiązywać...

lesio146 dzięki wielkie za pomoc:)

Amortyzatory
Powrót