• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wysiadły Parktronic i tempomat - gdzie naprawić usterkę poza ASO?

• Autor wątku Autor wątku plancior
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plancior

Guest
Witam,

Jakiś czas temu wysiadły mi oba systemy w mojej 159 (Parktronic oraz tempomat).
Czy koledzy nie orientują się może gdzie znajdę jakichś speców od elektroniki w 159?
Podjechałbym do ASO, ale jakoś tym cwaniaczkom nie wierzę, sprawa może być błaha a z racji tego, że sam nie mam o tym kompletnie zielonego pojęcia to mogą skasować mnie np za nowe sensory kupę kasy.
A może ktoś z Was miał podobne problemy i sprawa była łatwa do rozwiązania. Parktronic przestał mi działać prawdopodobnie po myjni bezdotykowej, więc pewnie rzeczywiście coś jest z czujnikiem. Chociaż, wcześniej już też miałem podobny problem, ale po wysuszeniu samochodu w garażu znów zaczął działać. Po kolejnym myciu już niestety nie.
Co do tempomatu to sam nie wiem kiedy wysiadł, nie korzystam z tego bajeru prawie w ogóle.
Jak myślicie czy odpięcie aku np na noc mogłoby pomóc?
Z góry dzięki za porady.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
kazdy blad w sterowniku silnika powoduje dezaktywacje tempomatu,
moze rowniez nie dzialać prawidłowo stycznik hamulca badz sprzegla nad pedałami

co do parktronika - zapewne namokła instalacja przy czujnikach badz ktorys z czujnikow daje w dupe

Parktronik wogóle się nie załącza czy piszczy ciągle ? W 159 też jest tylko dźwiękowy czy wyświetlacz jakiś już jest ?

Co mi przychodzi do głowy, jak by się wogóle nie włączał , to może zobaczy czy masz wsteczne światła, może coś nie tak z czujnikiem biegu wstecznego ?

A jeśli by był sygnał ciągły, to może dało by się jakoś po koleji odłączac po jednym czujniku i może tak by się doszło który jest zły.

W 159 jest wyświetlacz.
Jak odpalam samochód to od razu dostaje info na wyświetlaczu - "parking help not available"
To samo jak wbijam wsteczny.

Aha, no to już inaczej niż w 156 , nic mi do głowy nie przychodzi, jeszcze jak by było wiadomo gdzie jest jakiś moduł tego parktronika, to można by jakieś wtyczki/ styki posprawdzac, może w jakimś trefnym miejscu jest umiejscowiony i dostaje wilgoci

Amortyzatory
Powrót