• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[145] Wyposażenie, a konkretnie wspomaganie kier.

Auto
gtv v6 TB
Na wstępie napiszę, że jestem tutaj nowy, tak więc witam wszystkich.
2 dni temu kupiłem Alfę 145 1.6 boxer z 95'.
Mam takie pytanie: Czy ten samochód posiada wspomaganie ? Bo wydaję mi się, że kierownica tak dość ciężko chodzi.

Alfa konkretnie z maja 95', na wyposażeniu na pewno ma:
- el. szyby i lusterka
- poduszkę powietrzną

chyba każda alfa 145/146 miała w standardzie wspomaganie
sprawdź poziom płynu wspomagania

Tak też myślałem, jednak gdzie to mogę sprawdzić ? Może i głupie pytanie, ale aż tak biegły w samochodach nie jestem, a tym bardziej w alfach... Jednak kto pyta nie błądzi :)

Taka czarna puszka, przykrecana od gory. Do na nakretki mocowany jest wskaźnik, płyn powinien być czerwonawy.
Pompa wspomagania znajduje się po lewej stronie od alternatora, sprawdz moze paska nie ma :D

Dzięki wielkie Panowie.
A powiedzcie mi jeszcze co z amortyzatorami do tyłu ? Bo strasznie mi lata tył, czy takie po 50zł jakiejś niemieckiej firmy to duży szajs ?

Dzięki wielkie Panowie.
A powiedzcie mi jeszcze co z amortyzatorami do tyłu ? Bo strasznie mi lata tył, czy takie po 50zł jakiejś niemieckiej firmy to duży szajs ?

Najpierw sprawdź łożyska tylnego wahacza. Najczęściej to one są powodem "latania tyłu". Jeśli są całkiem wybite to koła są rozjechane patrząc od tyłu a po podniesieniu na podnośniku odczuwasz wyraźny luz ruszając kołem na boki. Koszty wymiany tego nie są straszne a różnica w prowadzeniu duża i nie niszczą się też opony.

Amortyzatory do tyłu są też tanie więc poszukaj wcześniej wspomnianą Kayabę bo nie wydasz za nie fortuny a będą długo swoją funkcję spełniać. Zresztą ich wymiana jest bajecznie prosta i możesz to nawet sam zrobić.

opcjonalnie pomysl o Alko, tz bdb amorki w dobrej cenie:)

Tył to pryszcz schody się zaczną gdy będziesz szukał amorków na przód do boxerka... :)

amortyzatory od pana Alfreda Kobla który specjalizuje sie w osiach do przyczapek i tym podobnym pierdołami do KYB raczej trudno porównać.

na tej samej zasadzie mozemy w pulapie ceny KYB wrzucic Bilsteina i wtedy KYB nadaje sie do ... do tego fd oczego ALKO przy KYB;) chodzilo mi o to ze bez sensu jest wrzucanie znacznie zdysproporcjonowanych amortyzatorow na rozne osie w tym samym samochodzie domniemam ze przod ma juz swoj przebieg i o ile nei decydujemy sie na kplt mysle ze warto pomyslec o ALKO;)

Sam dziś wymieniałem amory tylne węc się wypowiem. Miały byc KYB za około 130/szt ale znalazłem magneti marelli za 80/szt - chyba nie odbiegają od KYB

Sam dziś wymieniałem amory tylne węc się wypowiem. Miały byc KYB za około 130/szt ale znalazłem magneti marelli za 80/szt - chyba nie odbiegają od KYB
Za kyb na tył dałem 90/szt.Plus nowe sprężyny i zupełnie inna jazda.

Za kyb na tył dałem 90/szt.Plus nowe sprężyny i zupełnie inna jazda.

Nie twierdzę, że nie będzie KYB w lepszej cenie, chodziło mi o zilustrowanie jakiego rzędu są to kwoty i nie ma sensu zakładać alko czy optimali, które będą praktycznie w tej samej cenie co KYB albo MM.

Amortyzatory
Powrót