• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wyniki z stacji diagnostycznej

• Autor wątku Autor wątku Reason
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Reason

Guest
czesc prosilbym o wyjasnienie mi czym moga byc spowodowane roznice w sile hamowania na tylniej osi. jak dla mnie sa to spore roznice. a tarcze i klocki wymienialem ok 10 tys temu i to caly komplet. uklad niejest zapowietrzony. no i co powiecie na zawieszenie dawno niebylo do niego zagladane prawie rok chyban iejest znim az tak zle:)

Różnica jest spora (nie wiem jaka jest tolerancja), jednak zawsze prawe tylne koło ma najmniejszą siłę hamowania, a lewe przednie największą (z tego też względu zazwyczaj czujniki zużycia klocków hamulcowych montuje się przy przednim lewym kole), a powodem tego jest odległość od pompy hamulcowej, do której przednie lewe koło ma najbliżej, a prawe tylne najdalej.
Może powinieneś sprawdzić korektory siły hamowania, bo ta różnica jest spora. Sprawdź też czy prowadnica zacisku nie jest zapieczona, w zimowych warunkach jeśli dostanie się tam woda jest to prawdopodobne.
Pozdrawiam.
- Rafał

slyszalem ze do 30% moze byc roznica pomiedzy lewym a prawym kolem. no wlasnie stoi teraz bella u mechanika na wymiane linek hamulcowych to mowilem zeby zobaczyli czy sie niezapiekaja cylinderki i tloczki.

---------- Post dodany o godzinie 12:58 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:30 ----------

a te korektory sily hamowania gdzie to sie znajduje i jak to sprawdzic no i wrazie czego jak naprawic czy tam przeczyscic?

No właśnie - ciekawe pytanie - gdzie jest korektor siły hamowania dla tylnych kół? Ja już kilka razy go szukałem w swojej alfie i nie widzę. Wyglada na to, że nie posiadam korektora. Być może ABS załatwia ten problem?

No właśnie - ciekawe pytanie - gdzie jest korektor siły hamowania dla tylnych kół? Ja już kilka razy go szukałem w swojej alfie i nie widzę. Wyglada na to, że nie posiadam korektora. Być może ABS załatwia ten problem?

dokładnie , w 156 jest ABS + EBD (czyli elektroniczny korektor siły hamowania )

Amortyzatory
Powrót