• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiary zwrotnicy

Integralle

Nowy
Auto
Alfa 156 3.0 V6
6f0691f13206fe01.html

Na zdjeciu jest pokazana zwrotnica ze 156 zwymiarowana (na niebiesko to wymiary dla GTA a na zielono dla 156)

Chcialem sie dowieziec czy ktos jest w wstanie podrzucic mi takie zwymiarowanie zwrotnicy od 166 intreresuje mnie głownie wymiar zaznacozny znakiemz apytania ??? ale jesli komus by sie chcialo i mial by mozliwosc to chetnie poznam wszystkie wymiary

Widzę że kombinujesz to co ja ;] Dołączam się do prośby. Prosimy o wymiary.

widze ze w temacie totalny brak odzewu... szkoda, bo ja rowniez(i pewnie jeszcze conajmniej kilku uzytkownikow tego forum)chetnie zapoznalbym sie z wymiarami zwrotnicy od 166 i mozliwoscia jej ewentualnego zaadaptowania do 156...
moze jednak ktorys z uzytkownikow 166 w koncu sie zmobilizuje??

Muszę wymienić wahacz w swojej. Więc koło środy bym Wam podał wymiary, będzie to zwrotnica od JTD. Jak nikt wcześniej tego nie zrobi.
BTW zaciski Brembo da się założyć wszędzie :) Mam takie w starej Cromie, właśnie od 166 :)

Ostatnia edycja:
jezeli nie zapomne to jutro sprawdze wymiary ale musicie też wiedzieć że jeżeli przełożycie zwrotnice od 166 do 156 to mozecie miec problem z felgami bo te duże zaciski rzadko do których się zmieszczą, najlepiej oryginalne alfy ale one nie są za zbyt piekne.

oczywiscie dolaczam do pytania o zwrotnice

cromik a jak bylo w Cromie po przekladce ,jakies problemy z pompa czy wszystko odrazu ruszylo bezproblemowa, jak bys ocenil efektywnosc hamowania wzgledem seri do swapa na brembo

a nie będzie szybciej i czyściej podjechać do hurtowni i poprosić o pokazanie zwrotnicy i ewentualne jej wymiarowanie na miejscu,
czy to jakaś część nie wymienna ??
bo raczej się nie znam

Przy zmianie silnika w Cromie z 2.0 CHT ~90KM na 3.0V6 z Alfy 164 ~184KM, po dwóch szybszych przejazdach i hamowaniach klocki się spalił, a płyn zagotował i hebli nie było. Także trzeba było robić nowe heble na przód. Zmieniłem na początku zaciski + tarcze + klocki + płyn. Efekt był taki ze nie mogłem rozgrzać tych tarcz, nawet przy ostrej jeździe. Przy kilku przejazdach odczuwalne było lekko gorsze hamowanie. Niedomagało już serwo z pompą. Zmiana na większą pewnie by pomogło. Ale że w międzyczasie rozpocząłem budować dom, to plan pompy pozostał do zrealizowania. Powiem tylko ze różnica do serii to jakieś 300% :)

Ostatnia edycja:
Odświeżam temat.

Czy zwrotnica z 166 podejdzie bez kłopotu do 156 w celu założenia zacisków brembo?

Może i prościej, ale dużo drożej. Możliwe, że będę miał całą 166 3.0 V6 za małe pieniądze i zastanawiam się nad przeszczepem hamulców, najlepiej bez adapterów.

nie do końca drożej dolicz wymianę felg i tylnych piast o tym samym rozstawie szpilek w 156 5x98 a w 166 mamy 5x108

Felgi i tak będę zmieniał, więc tym się nie przejmuję.

Ponawiam pytanie. Czy zwrotnica z 166 3.0 V6 podejdzie bez kłopotu do 156 2.5 V6 w celu przełożenia większych tarcz i zacisków z 166 3.0 V6?

Nie wiem czy ktoś Ci napisze. Weź lepiej sam przymierz. Ja mam zapasową jedną ale może ma ktoś bliżej.

Czy ktoś zna parametry śrub trzymających zaciski do zwrotnicy?? Nie mam grzebienia żeby zmierzyć gwint w zacisku, do średnicy wystarczy mi suwmiarka.

Amortyzatory
Powrót