wymiana tarcz i klocków GTV

aniol_jojo

Nowy
Auto
156 SW - 2.4 JTDm 2004r
Witam, jeśli ktoś byłby zainteresowany to później instrukcja wymiany klocków i tarcz ;)

po odkręceniu felgi i zdjęciu pierwsza czynnością którą musimy zrobić to zdjęcie sprężyny (zaznaczona na fotce)

następnie zaglądamy do tyłu i luzujemy sobie dwie śruby na klucz 19 (1) i potem odkręcamy śruby na imbus 7 (2) - proszę nie zwracać uwagi na to że u mnie sa torxy, musiałem te sruby wymienić i dopasowałem je z innego samochodu (saab)

zdejmujemy zacisk (proponuje każdemu wyczyszczenie z rdzy i pomalowanie ja tego nie zrobiłem bo nie miałem farby), teraz odkręcamy śrubę trzymająca tarcze (na klucz 13) od jej czoła i ściągamy ją. Należny pamiętać o dokładnym wyczyszczeniu piasty z rdzy i wszystkich zabrudzę żeby potem nie było bicia po założeniu nowej tarczy!
Wszystko później składamy w odwrotnej kolejności czyli przykręcamy najpierw - oznaczone na obrazku cyferka 1 a potem 2 ;)
Żadna filozofia i każdy sobie z tym poradzi :)
po złożeniu całość wygląda tak

Ostatnia edycja:
Racja Kolego żadna filozofia pod warunkiem, że tłoczki w zaciskach i prowadnice w jarzmach zacisków pracują bez zarzutu. Uzupełnij opis czynności o ściśnięcie tłoczka w cylinderku hamulcowym, bo nowy komplet nie wejdzie - ja to robię jeszcze przed demontażem samego zacisku hamulcowego - zaciskiem stolarskim :)

Amortyzatory
Powrót