Wymiana świec 1.8 TS KIEDY?

• Autor wątku Autor wątku TREMOR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TREMOR

Guest
Pytanie : Pod względem czego wymienia się świece? przebiegu czy ich wieku?

i wieku i przebiegu , zalezy co pierwsze osiągnie limit.
- limit przebiegu dla świec to 40.000 km lub 100.000 km w zależności od jakości świec oraz producenta.
- limitu wieku dla świec nie znam.

Jeżeli chodzi o świeczki to teoretycznie można jeździć aż się wypalą :) znam takich co śmigają bez wymiany przez 10 lat i przebiegu 160 tyś ale to extremaliści. Ja osobiście wymieniłem po 100 tyś i bardziej zwracał bym uwagę na przebieg niż wiek. Przy wymianie warto też zainwestować w kablem cewki, etc. A faktem jest że wymieniając wcześniej będziesz spokojniejszy, samochód będzie lepiej palił i spalanie będzie ciutke mniejsze.

czyli mając 65tyś przebiegu rocznik 99 mogę jeszcze jezdzić na obecnych świecach? 100tyś osiągnę za około 6 lat, wtedy wymienić?

Tremor masz jakies problemy ze swieczkami?, wymieniaj, nie masz mozesz dalej jezdzic.
Mowia ze po 100tys+- lub 10 latach ale znam takich co przy 200tys nic nie zmieniaja.
Pamietaj tylko ze jak swieca wypalona i dlugo latane, problemy z odkreceniem i wielka mozliwosc zerwania gwintu.

Swieczki wiele nie kosztuja a problemy pozniej......

Zgadza sie ze można latać ja mam dokładnie 187 tysi na oryginałach i juz są cienkie ale dają rade :)
Przewody już sie przecierają na uchwytach to je czasem zamieniam z 4 na 1 a z 2 na 3 i jakos sie lata :D
Czekam na anglika w moim kolorze wtedy sie wszystko popodmienia :)

Ja w swojej mam przejechane 93 tys i jeszcze anie razu nie wymieniane napewno sa to platynowe co wytrzymuja 100tys i wiecej ale trzeba sie zastanowic nad wymiana

Czy wymiana świec w TS-ie naprawdę jest taka kłopotliwa, że lepiej ją zlecić serwisowi?
Ile mogą za taką usługę "zaśpiewać"?

dzieki simeone, wiec 4 przewody to komplet...
myslalem ze jest 8 przewodow i do kazdej swiecy idzie osobny:)

a jak dochodzi prod do malych swiec?

Ostatnia edycja:
zużyte świecie lub przewody mogą spowodować uszkodzenie cewki zapłonowej .. więc - zależy na co kogo stać ;)

nie mówiąc już o słabym spalaniu mieszanki, mniejszej mocy i większym spalaniu na tzw. "setke" ..

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót