• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana rozrządu w Alfa Romeo 166 2.4 JTD 150KM

sqadak

Nowy
Auto
166 2,4JTD 150KM, 159 2,0JTDM 170KM, Giulietta 2.0 140KM
Witam, jako że niedługo czeka mnie wymian rozrządu w mojej AR a nie mam zamiaru oddawać auta do żadnego mechanika.
Mam kilka pytań w szczególności do tych, którzy sami przeprowadzali taką operację:

1. Czy mogę wymienić rozrząd bez użycia blokad (na kole zębatym wałka rozrządu jest znak i na tylnej pokrywie rozrządu także) czy są jakieś znaki odnośnie, których trzeba ustawić wał, i pompę wtryskową jak tak to gdzie?
2. Czy na pompie tryskowej trzeba ustawiać kąt wtrysku, jak tak to, w jaki sposób (Przy użyciu, jakiego narzędzia)?
3. Czy są do tego potrzebne jakieś specjalne narzędzia?

sqadak napisał:
Witam, jako że niedługo czeka mnie wymian rozrządu w mojej AR a nie mam zamiaru oddawać auta do żadnego mechanika.
Mam kilka pytań w szczególności do tych, którzy sami przeprowadzali taką operację:

1. Czy mogę wymienić rozrząd bez użycia blokad (na kole zębatym wałka rozrządu jest znak i na tylnej pokrywie rozrządu także) czy są jakieś znaki odnośnie, których trzeba ustawić wał, i pompę wtryskową jak tak to gdzie?

Możesz wymienić sobie sam bez żadnych blokad, na pompie nie ma znaku, ponieważ to nie jest zwykła pompa wtryskowa, a pompa wytwarzająca wysokie ciśnienie w listwie.

2. Czy na pompie tryskowej trzeba ustawiać kąt wtrysku, jak tak to, w jaki sposób (Przy użyciu, jakiego narzędzia)?

Nie trzeba ustawiać kąta wtrysku, ponieważ to nie pompa za to odpowiada.

3. Czy są do tego potrzebne jakieś specjalne narzędzia?

Do ustawienia wały korbowego, ale można dać sobie radę bez niego, ponieważ masz znaki na pasku i możesz odnieść się do nich i zgrać ze znakami na kołach. Prawidłowo ustawiony wał jest wtedy, gdy ten mały kołeczek ustalający koło pasowe na kole wału jest w osi silnika do dołu, a znak na kole wału do tyłu silnika.

Pablo. napisał:
Do ustawienia wały korbowego, ale można dać sobie radę bez niego, ponieważ masz znaki na pasku i możesz odnieść się do nich i zgrać ze znakami na kołach. Prawidłowo ustawiony wał jest wtedy, gdy ten mały kołeczek ustalający koło pasowe na kole wału jest w osi silnika do dołu, a znak na kole wału do tyłu silnika.
Jeszcze tego nie rozbierałem i nie wiele mi to wszystko mówi ale jak już się za to zabiorę to powinienem wszystko zrozumieć.

sqadak napisał:
A co z kątem wtrusku reguluje się w tym silniku czy nie?

Silniki JTD nie mają pompy wtryskowej tylko układ common rail - tam pompa która jest napędzana paskiem rozrządu to pompa wysokiego ciśnienia i nie trzeba jej ustawiać.

Jeżeli mogę coś podpowiedzieć to jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z rozrządami ( niekoniecznie w AR) to lepiej się za to nie zabierać i nie chodzi tu tylko o ustawienie ale naciągnięcie paska rozrządu

Dzięki Bedboys rozrząd wymieniałem już wcześniej w innych autach np. Audi A6 1.9 TDI, ale właśnie tam musiałem ustawiać kąt wtrysku przy pomocy VAG-a. Właśnie nie byłem pewien czy na tej pompie coś się ustawia, ale teraz rozwiałeś moje wątpliwości, za co ci serdecznie dziękuje.

Odświeżam tego starego kotleta :D

Co prawda nie 150KM tylko 136 ale chciałem zapytać o opinię który z tych zestawów rozrządu będzie najlepszy ? Powoli zbieram się do okresowej wymiany, do tego zaczyna trochę hałasować. Poprzednio wymianę miałem robioną na szybko na obcym terenie ;) z cieknącą chłodnicą oleju i wiem tylko że mam pasek Gates.

Nie sugeruję się wogóle ceną. Chodzi mi o jak najlepszą jakość!
Co możecie wybrać/polecić/odradzić?

http://allegro.pl/alfa-romeo-fiat-lancia-rozrzad-pompa-wody-jtd-i1241401956.html

http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-156-166-2-4-jtd-10v-136km-140km-150km-i1248064933.html

http://moto.allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo-156-166-fiat-lancia-2-4-jtd-i1224770021.html

http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-alfa-fiat-lancia-jtd-156-166-147-i1246295355.html

http://moto.allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo-156-166-2-4-jtd-i1248579346.html

Up.. Nie moge doczkac sie odpowiedzi wiec piszcie :P

Podpowiedzcie jeszcze jak to jest z gwarancja (zaleca sie stosowanie produktow 1 producenta zeby moc sie wlasnie odwolac) :cool: - gdzies tak zaslyszalem :D

Z tego co wiem to na pierwszy montaż był zestaw firmy DAYCO, ja założyłem u siebie rolkę i napinacz SKF i pasek Contitech, pompy wody nie wymieniałem. Szczerze polecam firmę SKF, wielu mechaników zakłada części tej właśnie firmy gdy klient chce w aucie części bardzo dobrej jakości.

Juz wczoraj zamowiony zestaw SKF + conti (chyba najczesciej polecany).
Do tego jeszcze klocki hamulcowe, oslona przegubu i uszczelka pod klawiaturke. Ogolnie rachunek u jednego z kolegow na foru wyniosl tyle co niektore z zestawow zamieszczonych przez redek83'a

A ja się chyba zdecyduję na pasek Gates i rolki INA. Wcześniej miałem SKF i jedna rolka mi się rozpadła.

przestawiony o jeden ząbek

Witam,
ja posiadam 2,4 175 KM ale chciałbym zapytać o przypadek w moim aucie. Mianowicie jak mój mechanik zmieniał rozrząd to ma taki nawyk że zawsze sprawdza sobie aktualne ustawienie. Okazało się że był przestawiony o jeden ząbek. Jak to możliwe i czy to jest możliwe?
auto jeździło i teraz też jeździ ( teraz kopci jak stary kamaz ale z tym walczę )

Poprzednia wymiana była w serwisie Alfa w Słupsku ( faktura na prawie 3 tys - pasek pękł )
Czyżby źle złożyli albo przeskoczył? Mieliście coś takiego.

piotr

- - - Updated - - -

mnie w porzednim aucie Conti pękł po ok 50 tys.
Napinacz, rolki, pompa wody zawsze były wymieniane z paskiem.

daje do myślenia.....

wlasnie chcialem troche odgrzac tego kotlecika... i moje pytanie brzmi... jak wyglada sprawa z naciagiem paska ? bo zaczelo drastycznie piszczec mi z pod maski ale domyslam sie ze to ktoras z rolek rozrzadu lub napinacz, wiec trzeba wymienic calosc ;/ ...

Zrzuć pasek wieloklinowy, ja też miałem takie podejrzenia, pod zdjęciu nastała cisza. Teraz muszę się tym zająć.

tak czy siak musze zmienic rozrzad...;/ rolka i napinacz INA lub SKF a co do paska to musze sie Was poradzic ...chyba najlepszy bedzie conti?

Amortyzatory
Powrót