• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana rozrządu TS 16v -manual-

Dobry przydatny manual chociaż lubię majsterkować sam bym się za wymianę rozrządu w alfie nie brał .

dobry manual ale niezbyt dokładny i trochę zubożony...
szkoda że nie pokazali wymiany wariatora i pompy wody,z tego byłaby większa korzyść.

wymiana samego paska rozrządu z napinaczem to żadna filozofia.

pozdrawiam!!!

Alfę kupiłem dwa miesiące temu więc będę musiał kupić i wymienić parę rzeczy. Wiele nie jeżdżę bo studiuję w Lublinie a autko stoi w domu w garażu. Więc tylko na weekendach. Przelatane ma 140 000km. Więc sam się zastanawiam czy licznik nie był kręcony. Sprowadziłem ją z Poznania. Auto w 2007 roku było sprowadzone z Belgii z gazem od nowości. Teraz myślę żeby powoli wymieniać części zużyte. Na pierwszy ogień idzie rozrząd. I mam pytanie?? Z racji że nie wiem kiedy ostatnio był wymieniony to czy mam wymienić sam rozrząd czy razem z wariatorem i z pompą wody?? Rozrząd będzie wymieniał mój znajomy mechanik. I jaki koszt takiego rozrządu w przybliżeniu?? pozdrawiam:)

Wymień z wariatorem i olejem- zawsze spokojne sumienie a jak zacznie klekotać i spadnie moc musisz czekać do kolejnej wymiany rozrządu żeby 2 razy tego nie robić (koszty x2)Z"
Koszt znajdziesz na forum ;0

OK tak zrobię:) a powiesz mi jaki najlepszy olej wlać do silnika?? Słyszałem że do Alf dedykowana jest Selenia?? Czy takowy olej zalać??

jaki najlepszy olej wlać do silnika?? Słyszałem że do Alf dedykowana jest Selenia?? Czy takowy olej zalać??

na temat olei też jest obszerny temat,są tam opisane wszelkie ich rodzaje wraz z opińjami.
ja polecam olej VALVOLINE,jeżdżę na takim półsyntetyku.ma bardzo dobre parametry i ogranicza zużywanie oleju przez silnik.

Amortyzatory
Powrót