• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

wymiana rozrządu 155 V6

watra24

Nowy
Auto
AR 155 V6 - była
witam

nosze sie z zamiarem wymianu rozrzadu w mojej 155 V6 rocznik 93
w zapewnienia goscia od ktorego kupiłem ze jeszcze 20 tys moge zapomnieć :D bo sie gosc okazał idiota po prostu

dzwoniłem juz dzisiaj i do sklepu i do mechanika we wrocławiu co sie alfami zajmuje i jakos nie mogłem sie z nimi dogadać ,

w sklepie powiedziała mi pasek 82 zł ale napinacz 505 zł :D i wiecej rolek nie podała mi

w warsztacie tez sam nie wiedział dobrze ale cos o napinaczu "drogim" wspomniał

za zrobienie chciał 400zł

prosze o pomoc jak to wyglada , co mam zrobic . bo narazie wyglada ze impreza kosztuje 1000zł :D

stary napinacz za 505 zl to taniocha ale cos podejzana ta taniocha.pamietaj w twoim sprzecie jest napinacz hudrauliczny ostatnia cena w wakacje za najtanszy jaki znalazlem 780 zl.ponoc sa zamienniki na sprezynowy ale trzeba wykonac jakies przerobki

a oprocz tego drogiego napinacza hydraulicznego , to sa jeszcze 2 rolki prowadzące?

Jakie rolki prowadzace paska rozrządu ( rolka jest na napinaczu paska rozrządu )? chodzi chyba o rolke napinającą paska klimy to razem sztuk dwie

Na forum Siwego wrzucilem rysunek to tu tez wrzucę

Sam Pasek jest w granicach 90 zlotych(Bosch). Rolki jeżeli nie mają luzów i nie chuczą to nie trzeba wymieniać.
W jedną z rolek od klimy(albo od wspomagania) mozna włożyć nowe łożysko(tylko stare trzeba wycisnąć na prasie)

hm to ja mam pytanie

jak wy robicie te rozrzady jak nigdzie nie ma tego napinacza ?:D

dzwoniłem do 2 sklepow we wrocku to mi powiedzieli ze oryginały sa po 800 zł ale ich w sprzedazy nie ma :D wycofane z produkcji .

mi powiedziała babka w sklepie ze wymieniaja same paski a jak napiancz cieknie to sa do niego uszczelki za 70 zł i tyle

a napiaczy nikt nie wymieniał sobie podobno :D przez ten sklep .

Napinacz mi kiedys babka w jednym sklepie chciala sprowadzic za 700. Ale podziekowałem. Te uszczelki za 70 złotych to to samo co być kupił w normlanym sklepie garstke uszczelek za 3 złote. Ja tak zrobiłem i jest gitara.
Wyjmujesz napinacz(do tego będziesz musiał jednostronnie silnik obniżyć), potem go rozkrecasz, wymieniasz uszczelnienia i zakładasz spowrotem. Pamietaj aby równiez nie zapomnieć o uszczelnieniu otworu olejowego na bloku ktore styka sie z napinaczem.

no dobra napiancza i tak nie ma

umowilem sie na srode do najlepszego speca od AR we wrocku biore pasek uszczelki i zobacze co bedzie :)

W miejsce hydraulcznego napinacza można kupić mechaniczny (np na Arkuszowej w Wawie)

Tylko przy mechanicznym napinaczu nie zapomnij zaslepic kanalu olejowego pod napinaczem(w bloku)

da sie zrobic takie cos ?

zamienic go wogle na mechaniczny ?

to wtedy był by taki jak do wszytkich 156 166 ITD ?

Podobniez mozna i niema w tym wiekszego problemu.Ja zostalem przy hydraulicznym.Zdania na ten temat ktory stosowac sa podzielone.Ten temat byl juz kiedys poruszany i omawiany ale nie pamietam na ktorym forum. Mnie regeneracja hydraulicznego kosztowala 3 pln bo robilem to sam przy okazji wymiany rozrzadu.

zostawiłem auto u "najlepszego mechanika od AR we wrocku "

dzisiaj cos popatrzył to tak jak czułem rozrzad w dupe , podobno pasek był tak naciagniety juz ze to on powodował u mnie zaraz po rozruchu silnika stuki "plastikowe" podobno on uderzał w osłonke plastikową ,

czułem ze rozrzad bedzie w dupe bo to idota skonczony mi to auto sprzedał

pytałem go co jesli napinacz bedzie mocno zuzyty to mowił ze nie ma juz ich a na moja sugestie czy zamieniac na mechaniczny to cos nie bardzo orientował sie w temacie ;

to jak to jest z tym napinaczem mechanicznym to skomplikowane czy nie powinno sie tak zamieniac tego ?

Ze tak spytam.......a który to jest najlepszy we Wrocławiu? :shock:

Widziałem bordową 155 V6 u Pana Bogulaka.
No niech zgadnę! ;-)

Pozdrawiam, d.

tak tak to moja stoi u tego goscia:D

robił ja chociaż ?:D kiedy ja widziałes ?:D bo stoi tam prawie tydzien juz

A dzisiaj, jakoś po 13. Nie robił, bo stała na zewnątrz.
Widać że ma sporo roboty, bo pytałem o jakieś duperele,
to terminy dopiero za 2 tygodnie

Pozdrawiam, d.

ja mam to auto od 3 miesiecy dopiero i nie wiem gdzie u nas jeszcze robią alfy a szczegolnie gdzie zrobili by mi ten silnik dobrze , wiedialem ze jest ten słynny bogulak i do niego dałem ale widze ze tam to trzeba miec sporo cierpliwosci i sporo kasy bo sie gosc ceni

wiem ze na partynicach tez jest ktos kto robi alfy ale jak mi za rozrzad rzucił gosc 600zł bez paskow to podziekowałem od razu :D

Amortyzatory
Powrót