Wymiana płynu hamulcowego - ItalAuto

tomaszko79

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM Distinctive - X.2002 r.
Witam serdecznie

W najbliższym czasie wybieram się do Ital Auto w Katowicach na wymianę płynu hamulcowego w mojej Belli (AR 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM - 2002 r.)
Dzwoniłem się wstępnie umówić i Pan mi powiedział cenę za robote i płyn
Pytam się jaki leją płyn?...powiedział, że normalny DOT 4

I teraz moje pytanie
Czy zalać Belle takim płynem jaki oni mają (Ital Auto raczej się podobno na włoszczyźnie zna)
Czy może kupić samemu jakiś lepszy płyn??
Czy z płynami różnych firm jest tak, że pomimo takiej samej specyfikacji DOT 4 to są różnej jakości??
Ostatnia sprawa to mam prośbę żeby napisał mi ktoś ile wchodzi tego płynu do układu hamulcowego i sprzęgła??

będę wdzięczny za odpowiedzi na ww. pytania

pozdrawiam

TomeK.
GLIWICE
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTD 10v 150KM - 2002 r. - NERO

Dot4, nic lepszego nie potrzeba. Taki był zalany od nowości i niech taki zostanie.

Ja myślę, że warto lać to co mówi instrukcja i producent samochodu i nie ma co kombinować.

Tylko DOT-4 zesztą prawie we wszystkich włoskich autach (fiat,lancia ,alfa) stosuje się właśnie ten płyn.
Instrukcja podaje taki to lepiej sie tego trzymać

Płyny hamulcowe różnią się od siebie temperaturą wrzenia. DOT 5.1 ma ją wyższą niż DOT 4, ale za to jest bardziej higroskopijny przez co szybciej traci swoje właściwości, trzeba częściej go wymieniać. Zmiana płynu hamulcowego na lepszy ma sens tylko jeśli zainwestowałeś w dużo lepsze tarcze i klocki.
Co do zużycia płynu hamulcowego to trzeba pamiętać, że przy odpowietrzaniu zużywa się go ze dwa razy więcej niż wchodzi do układu.
Btw zastanów się przy okazji nad wymianą elastycznych przewodów hamulcowych. Guma z czasem parcieje i traci swoje właściwości, w skrajnym przypadku rozerwie ci przewód podczas gwałtownego hamowania (przewód jest kilkuwarstwowy i uszkodzenia mogą być niewidoczne) albo kawałek gumy z wnętrza przewodu odspoi się i zablokuje hamulce w pozycji roboczej.

Amortyzatory
Powrót