• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wymiana płynów eksploatacyjnych

• Autor wątku Autor wątku lucek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

lucek

Nowy
Auto
166-2.4 JTD-99r
A więc przychodzi wiosna, a wraz z nią czas na jakieś porządki i zmiany :)
Być może taki lub podobny temat już istnieje, lecz wiadomo-technologia idzie do przodu, rzeczy które były dobre rok temu-dziś są zastępowane przez jeszcze lepsze, jak również doświadczenie użytkowników staje się coraz lepsze.
Przede wszystkim olej- prawdopodobnie zalany mam jakiś Mobil- lecz kompletnie nie wiem jaki... Słyszałem wiele dobrych zdań n/t Selenii, jednak chciałbym poznać inne dobre oleje.
Czy dla własnego, świętego spokoju jest sens wymieniać również płyn chłodzący i hamulcowy ? Olej w skrzyni biegów (6-manual) - producent nie przewiduje chyba wymiany- chciałbym wiedzieć tez coś na ten temat.
Filtry-na etykiecie Mobila na drzwiach widnieje, że 10tys.km temu zostały wymienione filtry oleju,paliwa i powietrza- je również wymienię.Kupię chyba zestaw u użytkownika auto-prado na allegro.
Co jeszcze warto wymienić przy okazji wiosennych porządków ?
W ASO zaśpiewali mi dość duże kwoty za te rzeczy, przede wszytkim na olejach jest niemalże dwukrotna przebitka niż na allegro. Chciałbym zatem dokonać tego wszystkiego możliwie jak najmniejszym kosztem (mam jeszce zamiar wymienić rozrząd, zajrzeć do sprzęgła i zawieszenia, a wiadomo-nie sama alfą żyje człowiek):o
Wszelkie, mniej lub bardziej cenne wskazówki i porady będą mi naprawdę niezwykle pomocne, zatem zachęcam do dyskusji i pozdrawiam :)

166, 2.4 JTD 100kW-136KM,1999r,przebieg około 140k

filtr paliwa -30-35zł (z filtrona ok 80zł!?)
filtr oleju - ok 20zł
filtr powietrza - 20-35zł
Osobiście leję olej Valvoline Synpower 5w40 -140-150zł z wysyłką
W skrzyni olej sobie wymień, wchodzi niecałe dwa litry 75w90
W chłodnicy też wymieniałem bo co to kosztuje? Najpierw wlałem płukacz, potem płyn.
Co do całości to oczywiście i tak kwestia indywidualna.

pzdr

Koledzy-nikt z was nie wymieniał płynów w takim silniku ??
zapomniałbym o płynie do wspomagania,więc pytam również o to :)

ja użyłem takich płynów - oczywiście do v6tki w benzynie

Olej silnikowy - Selenia 20K 10w40
płyn chłodnicy - paraflu up
płyn wspomagania - TUTELA GI-R
olej skrzyni biegów - tutela zc75
płyn hamulcowy - tutela car top 4

NO właśnie,benzyna... Podejrzewam że dużej rozbieżności powinno nie być,jeżeli chodzi o JTD.

Przejrzałem tematy o olejach i mam jeszcze większy mętlik :)

Panowie z chęcią zamówiłbym już niektóre rzeczy,lecz potrzebuję jasnej i rzetelnej informacji:) Przekopuję fora a jednak nie potrafię wyciągnąć żadnych wniosków odnośnie tematu.
Jeszcze raz proszę o pomoc.

Panowie z chęcią zamówiłbym już niektóre rzeczy,lecz potrzebuję jasnej i rzetelnej informacji:) Przekopuję fora a jednak nie potrafię wyciągnąć żadnych wniosków odnośnie tematu.
Jeszcze raz proszę o pomoc.

w instrukcji obsługi masz dokładną rozpiskę płynów w dziale: tabela płynów.
Płyn wspomagania, chłodnicy, hamulcowy i do skrzyni biegów warto wymienić. Będziesz miał spokój na zawsze (w przypadku wspomagania i do skrzyni biegów).
Wraz z płynem hamulcowym warto też zobaczyć na stan wężyków, czy są nie popękane, bo można się przeliczyć kiedyś przy hamowaniu (nie daj Boże pęknie...)

a Olej? Ja w Focusie dieslu leje Castrola 10W40.

Filtry. Powymieniaj wszystkie, to nie sa wieelkie koszty - myślę ze warto. Na rok masz spokój :)

szczegółów Ci nie podam, po po prostu nie wiem

odnosnie płynu hamulcowego - nie kupuj tutelli (miała dużo zwrotów tych płynów bo coś z nia było nie tak), ja również byłem wymienic ten płyn na tutelle i po wymianie wyszło, że jest do wymiany??? mechanicy w stacji obsługi i naprawy pojazdów mi to zdiagnozowali i równiez powiedzieli, aby tutelle mijac - kupiłem ten płyn dot4 z valvoline ( troche droższy) i wyszło że jest ok. Nie pamiętam jak to sprawdzali, ale było coś tam z kolorami - zielony, pomarańczowy i czerwony, tutella już w opakowaniu miała czerwony!!! co jest rzeczą nie dopuszczalną. Również póżniej się dowiedziałem, że nie jestem pierwszy. nawet było o tym głosno w jakims programie motoryzacyjnym.

Dzięki Panowie za cenne uwagi :)
Wiem doskonale, że w instrukcji są takie informacje,aczkolwiek chciałbym wiedzieć jakie są zdania użytkowników.

Dobrze, zatem pozostał mi płyn hamulcowy, płyn wspomagania i płyn chłodniczy.-jakieś konkretne uwagi ?

Amortyzatory
Powrót