• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wymiana płynów Alfa 146 20 Ti 16V

• Autor wątku Autor wątku Proteus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Proteus

Guest
Witam.
Ja się wymienia płyn hamulcowy w Alfie 146 2.0 Ti 16V. Chodzi mi dokładnie o to jak spuścić płyn i nie zapowietrzyć układu, a jeżeli już to się stanie to jak go skutecznie odpowietrzyć.
Druga sprawa to wymiana płynu od wspomagania kierownicy, również ta sama sytuacja.
Proszę o podpowiedzi
Z góry dziękuje. :>>

Płyn hamulcowy można spuścic odkrecając otwory do odpowietrzania hamulców i pompujac(naciskajac pedał). Ewentualnie można odessac płyn ze zbiorniczka co tyczy sie również płynu od wspomagania.
Wymieniając płyn hamulcowy raczej trodno bedzie uniknąc niezapowietrzenia układu. Jednak to nic strasznego. Po zalaniu płynu wkręcasz spowrotem otwory. JEdna osoba pompuje pedałem(Raz, Dwa, Trzy i potem mocno trzyma pedał), a Ty w tym czasie delikatnie odkrecasz zaworek do odpowietrzania. Gdy pedał hamulca zejdzie do podłogi zakrecasz zaworek. Powtarzasz czynnosci tak długo az spod zaworka zacznie leciec sam płyn(bez powietrza).

Można też wymienić płyn hamulcowy bez niepotrzebnego zapowietrzenia układu

Przepompować cały układ

Dolewając na bieżąco nowy płyn do zbiorniczka. Zapowietrzenie układu z dawno nie wymienianym płynem może doprowadzić do uszkodzenia pompy.
Co do płynu wspomagania, to najlepiej spuścić go na łączeniu metalowej chłodnicy z przewodami elastycznymi pod przednim zderzakiem, a następnie zalać nowym do zbiorniczka. Samo odessanie ze zbiorniczka pozostawi dużo płynu w układzie.
Pozdr.;)

Amortyzatory
Powrót