Szef
Nowy
Sprawa jest naprawdę prosta więc każdy domorosły mechanik powinien sobie z tym dać radę
1 Podnosimy prawą stronę autka na lewarku
2 Odkręcamy kolo
3 Odkręcamy osłonę pod silnikiem ( przynajmniej po prawej stronie )
4 Odkręcamy osłonę nadkola ( mała plastikowa przesłona w przedniej części nadkola głównego ) Przymocowana jest na 2 wkręty krzyżakowe i 2 śruby 13mm
5 Naszym oczom ukazuje się napinacz . Za pomocą dłuższego klucza z nasadką 15 mm łapiemy za śrubę napinacza i odciągamy go w kierunku przodu samochodu
6 Gdy odgieliśmy już napinacz zsuwamy pasek z któregoś z kół
7 Ściągamy pasek
8 Sprawdzamy rolki czy któraś się nie przyciera lub nie ma bicia
Po założeniu nowego paska proponuje dokładnie sprawdzić poprawność jego założenia i ułożenia na kołach - szczególnie tych wielorowkowych
W moim silniku oryginalnie założony był pasek o długości 1855mm
W sklepie według katalogu Gates do mojego silnika przewidziane były dwa paski
1840mm i 1853mm
Rożnica ta wynika podobno z zastosowania w tych silnikach jednego z kół pasowych o dwóch średnicach
Mimo tego że oryginalnie miałem założony dłuższy pasek przy wymianie zdecydowałem się założyć ten krótszy ( 1840mm ) ze względu na to że napinacz mocniej go naciągnie a dzięki temu być może zniknął poranne popiskiwania paska Poza tym z czasem i tak się trochę wyciągnie
1 Podnosimy prawą stronę autka na lewarku
2 Odkręcamy kolo
3 Odkręcamy osłonę pod silnikiem ( przynajmniej po prawej stronie )
4 Odkręcamy osłonę nadkola ( mała plastikowa przesłona w przedniej części nadkola głównego ) Przymocowana jest na 2 wkręty krzyżakowe i 2 śruby 13mm
5 Naszym oczom ukazuje się napinacz . Za pomocą dłuższego klucza z nasadką 15 mm łapiemy za śrubę napinacza i odciągamy go w kierunku przodu samochodu
6 Gdy odgieliśmy już napinacz zsuwamy pasek z któregoś z kół
7 Ściągamy pasek
8 Sprawdzamy rolki czy któraś się nie przyciera lub nie ma bicia
Po założeniu nowego paska proponuje dokładnie sprawdzić poprawność jego założenia i ułożenia na kołach - szczególnie tych wielorowkowych
W moim silniku oryginalnie założony był pasek o długości 1855mm
W sklepie według katalogu Gates do mojego silnika przewidziane były dwa paski
1840mm i 1853mm
Rożnica ta wynika podobno z zastosowania w tych silnikach jednego z kół pasowych o dwóch średnicach
Mimo tego że oryginalnie miałem założony dłuższy pasek przy wymianie zdecydowałem się założyć ten krótszy ( 1840mm ) ze względu na to że napinacz mocniej go naciągnie a dzięki temu być może zniknął poranne popiskiwania paska Poza tym z czasem i tak się trochę wyciągnie