Wymiana paska wielorowkowego w 1.8 TS

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Sprawa jest naprawdę prosta więc każdy domorosły mechanik powinien sobie z tym dać radę :)

1 Podnosimy prawą stronę autka na lewarku
2 Odkręcamy kolo
3 Odkręcamy osłonę pod silnikiem ( przynajmniej po prawej stronie )
4 Odkręcamy osłonę nadkola ( mała plastikowa przesłona w przedniej części nadkola głównego ) Przymocowana jest na 2 wkręty krzyżakowe i 2 śruby 13mm
5 Naszym oczom ukazuje się napinacz . Za pomocą dłuższego klucza z nasadką 15 mm łapiemy za śrubę napinacza i odciągamy go w kierunku przodu samochodu

napinaczhf7.jpg

6 Gdy odgieliśmy już napinacz zsuwamy pasek z któregoś z kół
7 Ściągamy pasek :)
8 Sprawdzamy rolki czy któraś się nie przyciera lub nie ma bicia

Po założeniu nowego paska proponuje dokładnie sprawdzić poprawność jego założenia i ułożenia na kołach - szczególnie tych wielorowkowych

napinacz2yi2.jpg

W moim silniku oryginalnie założony był pasek o długości 1855mm
W sklepie według katalogu Gates do mojego silnika przewidziane były dwa paski
1840mm i 1853mm
Rożnica ta wynika podobno z zastosowania w tych silnikach jednego z kół pasowych o dwóch średnicach
Mimo tego że oryginalnie miałem założony dłuższy pasek przy wymianie zdecydowałem się założyć ten krótszy ( 1840mm ) ze względu na to że napinacz mocniej go naciągnie a dzięki temu być może zniknął poranne popiskiwania paska Poza tym z czasem i tak się trochę wyciągnie

Szef napisał:
1 Podnosimy prawą stronę autka na lewarku
2 Odkręcamy kolo
3 Odkręcamy osłonę pod silnikiem ( przynajmniej po prawej stronie )
4 Odkręcamy osłonę nadkola ( mała plastikowa przesłona w przedniej części nadkola głównego ) Przymocowana jest na 2 wkręty krzyżakowe i 2 śruby 13mm
Punkty te możemy pominąć. Wystarczy podnieść maskę. Dostęp jest nieco trudniejszy niż od dołu, lecz ja wiele razy od góry pasek zdejmowałem bez problemów. Napinacz odciągamy za pomocą oczkowego klucza.Można też użyć przedłużki np. rurki jeśli u kogoś jest ciężko go odchylić.

Dorzucę swoje zdjęcia z tej operacji:

nie miało być komentarzy, ale warto przy tym wspomnieć, że długości w [mm] są przeliczane z cali [in], bo to jest podstawowa miara długości pasków i stąd rozbieżności
załozenie krótszego paska nie sprawi tylko lepszego naciągu, a obciąży łożyskowania kół, które opasa
dobry napinacz (na pewno oryginalny produkcji Litens, zamiennik już nie ma) powinien mieć zaznaczony właściwy naciąg, a co za tym idzie długość paska i na to powinniśmy zwracaćuwagę przy wymianie elementów napędu osprzętu
zrób to sam, ale nie spieprz 8)

pamietajmy ,ze przy wymianie samej rolki mamy lewy gwint

Amortyzatory
Powrót