Wymiana oleju Giulia 2.0 200KM

darkkn1ght

Nowy
Auto
Gulia Business 200KM
Witam,

ostatnio byłem na pierwszym przeglądzie po 15tys. przebiegu w Carserwisie. Serwis odmówił wymiany oleju z powodu braku wyświetlenia kontrolki o konieczności dokonania takiej wymiany. Według zapisów polskiej wersji manuala wymianę oleju powinno robić się po roku czasu lub po zapaleniu się kontrolki degradacji z kolej w wersji amerykańskiej dla tego samego silnika jest również zapis o przebiegu 10tys mil. Dodam jeszcze że auto jest w leasingu z wykupionym pakietem serwisowym. Wygląda na to że dla różnych rynków są inne wytyczne dotyczące serwisowania tego samego silnika.

Załączniki

No i właśnie dlatego ja wymieniłem olej po 3k km i tak też zrobię po kolejnych 10k km, chyba, że wskazanie pokaże, że trzeba wcześniej (wątpię). Carserwis nie odmówi, jeżeli tak im polecisz :)

Mi nie odmówiono. Wymieniono filtry, olej. Przeczytaj umowę serwisową leasingodawcy on za to płaci a więc chce aby przegląd wykonany był zgodnie z instrukcją po najmniejszych kosztach.
Właściciel może chcieć wymienić wcześniej ale to jego wola (za to płaci).

Ostatnia edycja:
Mi nie odmówiono. Wymieniono filtry, olej. Przeczytaj umowę serwisową leasingodawcy on za to płaci a więc chce aby przegląd wykonany był zgodnie z instrukcją po najmniejszych kosztach.
Właściciel może chcieć wymienić wcześniej ale to jego wola (za to płaci).

Jaki olej leją w Carserwisie i ile sobie życzą?

Jasne gdybym sam za to zapłacił to wiadomo że by wymienili, ale nie po to mam pakiet serwisowy aby samodzielnie ponosić dodatkowe koszty, mam teraz czekać aż zapali się kontrolka lub minie rok.

Fakt. Dlatego nie brałem pakietu serwisowego, bo i tak bym do niego dokładał.

Na fakturze - Selenia Digitek P.Energy 0w30.OB.B cena za olej - 269,97 PLN
Za przegląd zapłaciłem 720 PLN.

Ile tam litrów weszło (według FV)?

Co do głównego wątku to w zasadzie nie jest dziwne, co zrobili. Skoro jest to w pakiecie serwisowym to chcą robić jak najmniej się da, czyli dopiero jak auto zażąda, albo olej będzie miał rok (jeszcze pewnie od rejestracji, a nie od daty produkcji). No i jak zapłacisz to z pewnością zrobią. ;)

Ile tam litrów weszło (według FV)?

Co do głównego wątku to w zasadzie nie jest dziwne, co zrobili. Skoro jest to w pakiecie serwisowym to chcą robić jak najmniej się da, czyli dopiero jak auto zażąda, albo olej będzie miał rok (jeszcze pewnie od rejestracji, a nie od daty produkcji). No i jak zapłacisz to z pewnością zrobią. ;)

Gdybym wiedział że tak jest procedura serwisowa to nie brałbym tego pakietu. W każdym razie złożyłem reklamacje do Masterlease jako właściciela auta i wysłałem zapytanie do FCA dlaczego z europejskiego manuala zniknął zapis o konieczności wymiany oleju przy przebiegu 10tys. mil, a jest on w amerykańskim przy takim samym silniku.

Podobno pakiet serwisowy w masterlease to gunwo, bo nie ma nigdzie powiedziane, że skierują Cię do ASO, równie dobrze mogą wysłać Cię do Mietexu czy Janusz-Polu. Prawda to? Z kolei ja w umowie (ALD) mam zapis, że naprawy mogą być tylko w ASO.

[MENTION=29400]MiLykie[/MENTION] - na fakturze Polskiej i Włoskiej w rubryce ilość jest 5,280 i nic poza tym.

No nawet powiem, że świetna cena. Mnie podobnie kasowali za 3,5 litra w Julce... Gdzie takie dobre ASO, CS?

(Tak, tego samego oleju)

Ostatnia edycja:
Witam,

planuje wymienić olej w mojej giulia 2.0 200km auto ma obecnie 1700km jestem umówiony z serwisem na za dwa dni warto? czy poczekać 5 miesięcy czyli będę miał jakieś 10 tys ? Do pierwszego przeglądu

Jakieś rady?

Podobno dobrze jest wymienić na początku swojego życia ze względu na multiair, aczkolwiek czytałem tez opinie ze to nie ma znaczenia.
Co wy na to .....

Warto, a nawet należy. Niekoniecznie przy 1700km, możesz zaczekać do max 3000km i wówczas. Tak właśnie robiłem.

Witam,

planuje wymienić olej w mojej giulia 2.0 200km auto ma obecnie 1700km jestem umówiony z serwisem na za dwa dni warto? czy poczekać 5 miesięcy czyli będę miał jakieś 10 tys ? Do pierwszego przeglądu

Jakieś rady?

Podobno dobrze jest wymienić na początku swojego życia ze względu na multiair, aczkolwiek czytałem tez opinie ze to nie ma znaczenia.
Co wy na to .....

Jak kolega POI, warto. W nowym silniku zawsze sie pojawią opiłku metalu , mimo zaawansowanych obecnie technologii obrabiania metali.
W Mito wymieniłem filtr Multiair po 60 kkm, było na nim dosłownie kilka maleńkich opiłków metalu, po za tym czysciutki.
Te opiłki to jest kompletne nic przy tym to znany youtuber Michu pokazał przy pierwszej wymianie oleju w nowym BMW - magnes zanurzony w oleju wyciągnął masę opiłków.
Więc warto wymienić cbdo.

ja zmienilem przy ok 3 tys km pierwszy raz . Zapalil sie komunikat o wymianie tydzien temu, ale nie z przejechanych km tylko roku czasu. Zalane zgodnie z instrukcja 5.2 l, ale dolalem 0,5l wiecej, zeby na miarce elektronicznej byl max. Bede spal spokojniej. Polecam Automobiletorino Lublin.

ja zmieniłem po zakupie samochodu - wtedy auto mało 7 tkm - następny raz przy 13 tkm- teraz przy 21,5 tkm koszt wymainy w ASO to 100 pln robota plus materiały OE olej i OE filtr ro ok 300 pln

Zalane zgodnie z instrukcja 5.2 l, ale dolalem 0,5l wiecej, zeby na miarce elektronicznej byl max. Bede spal spokojnie
Pół litra więcej to bardzo dużo , ten elektroniczny wskaźnik ma bardzo długą zwłokę w podawaniu poziomu i moze byc tak,że za 3 miesiace wyskoczy Ci błąd zbyt wysokiego poziomu oleju.
Ja wymieniałem sam po 2tys i zalana odpowiednia ilość na tym wskaźniku pokazywała pół stanu .Dopiero po kilku postojach w korkach wskoczył max. Na pierwszym przegladzie w aso lali pod wskaźnik i po 3 miesiącach okazało sie że oleju jest za dużo - musiałem nieco spuścić.

1880 taki przebieg był jak wymieniłem dzisiaj olej. koszt w ASO Tychy względem całego auta naprawdę niewielki, a Leasing mam na 7 lat wiec mam nadzieje ze będzie bezusterkkwo w sensie multiair, bo to była główna przesłanka jeżeli chodzi, o tak wczesna wymianę oleju w tym modelu.....

Wlali 5.25 tak jak w książce-wskaźnik pokazuje max, tak tez było od początku.
Dzięki za porady

Pół litra więcej to bardzo dużo , ten elektroniczny wskaźnik ma bardzo długą zwłokę w podawaniu poziomu i moze byc tak,że za 3 miesiace wyskoczy Ci błąd zbyt wysokiego poziomu oleju.
Ja wymieniałem sam po 2tys i zalana odpowiednia ilość na tym wskaźniku pokazywała pół stanu .Dopiero po kilku postojach w korkach wskoczył max. Na pierwszym przegladzie w aso lali pod wskaźnik i po 3 miesiącach okazało sie że oleju jest za dużo - musiałem nieco spuścić.

z ciekawosci ile wiecej miales zalane? Ja 2 raz pol litra wiecej nalalem, ale zaden komunikat sie nie pojawil odnosnie za duzej ilosci oleju

Amortyzatory
Powrót