Wymiana lewego lusterka oryginal/zamiennik

• Autor wątku Autor wątku Szef
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Szef

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r
Gdy wracalismy ze zlotu w Elblagu do Olsztyna Pan jadacy z naprzeciwka urwal mi lewe lusterko Uderzenie nastapilo jakies 10cm od slupka wiec bardzo blisko Dobrze ze nie wybilo szyby

Mam teraz dylemat Kompletne lustro mozna kupic nowe zamiennik juz za okolo 100 zl
http://www.allegro.pl/item829840788_alfa_romeo_156_lusterko_lewe_elektryczne_nowe.html

lub w tej samej cenie oryginal uzywany

http://www.allegro.pl/item815061365_lusterko_alfa_romeo_156.html

Co sadzicie Ktore wybrac ??

Do samego plastiku tego zamiennika nie ma zastrzeżeń ale szkło nie jest już takie jak oryginalne, niby niebieskie ale inaczej skupia światło szczególnie jest to widoczne jak ktoś za tobą jedzie.

Przy uzywce jest ryzyko ze zaraz mata grzewcza sie przepali albo zacznie zlazic ten czarny lakier na trojkacie przy szybie :(
W gre wchodza jeszcze rysy , odpryski zadrapania itp ;/

Wydaje mi się że lusterko na zdjęciu jest od anglika- jak dobrze pamiętam nie będzie pasowało "oddala", kiedyś jeździłem ciężarówką "po przeszczepie z anglika" i tam miełem taki problem lewe oddalało a prawe przybliżało.

Czyli kolejna rzecz za zamiennikiem

Brac oryginal. Ale upewnij sie, ze to nie anglik. Niby to samo, ale ma inne pole widzeniaq w poziomie. Inaczej: pasuje, ale regulacja w poziomie skonczy sie wczesbniej niz w euro. Bedezie za to miala megazapas w drugim kierunku. Jak nie masz ywjscia to wez, da sie dopasowac i uzyc. Ale lepienj brac euro. Mialem chwile z anglika i pasowalo na styk. Ostatecznie przelozylem naped ze starego EU, z anglika biorac korpus - i banga jak nalezy.
Zatem porada: zetniesz lusterko, nie wyrzucaj. Z anglika wez mocowanie i szklo, a wszysko zlozysz miodzio. To prosty mechanizm!

Ojciec ma w Maździe lusterko z angola - brakuje regulacji i nie dało się podłączyć elektryki (można coś kombinować, ale nie jestem elektrykiem, wolę nie), na dodatek wygląda dziwnie bo jest większe od oryginalnego.
Jeżeli masz pewnego orginała, to bierz, a jeżeli nie, to lepiej zamiennik.

Hmm ale ciekawe czy 'struktura' plastiku zamiennika jest taka sama, głupio by było jak jedno było by np lekko połyskujące, a drugie matowe itp

Przez skąpstwo kupiłem kiedyś zamiennik do Corolli i to był błąd.
Świszczy na wietrze i przy dużej prędkości. Zakres regulacji o wiele mniejszy niż w oryginale.
Lepiej było już wziąć używkę :(

Zamiennik mam miec jutro do porownanie W IC 111zl po znizkach
Kolega zalatwia mi rowniez uzywany oryginal za 70zl niestety zlazi w nim lakier na tym trojkacie przy szybie
Moze ktos si orientuje czy mozna przelozyc samo lustro a ten trojkat zostawic z mojego ??

Zamiennik mam miec jutro do porownanie W IC 111zl po znizkach
Kolega zalatwia mi rowniez uzywany oryginal za 70zl niestety zlazi w nim lakier na tym trojkacie przy szybie
Moze ktos si orientuje czy mozna przelozyc samo lustro a ten trojkat zostawic z mojego ??

Przecież 'trójkąt' nie jest zespawany z resztą:) Jest normalną odrębną częścią, będziesz chciał to zostawisz sobie swój a obudowę lustra z lustem itd z tego używanego

demontaż lusterka jest naprawdę bardzo prosty,najpierw trzeba delikatnie wyjąć szkło i odkręcić mechanizm,następnie w podstawie odkręcić od spodu trzy śruby,odłączyć przewody i "łezka" zostaje nam w ręku...

Lusterko juz wymienione
Kupilem uzywany oryginal i przelozylem samo lustro z obudowa bez tego trojkata
Wyszlo mnie 70zl

Amortyzatory
Powrót