wymiana filtra oleju w alfie. czy wy tez macie taki trudny dostęp?

• Autor wątku Autor wątku SYSUNIAdq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

SYSUNIAdq

Guest
witam takie dziwne pytanko czy wy tez macie taki przerąbany dostęp do filtra oleju jak jest to w alfie 166 2.4 jtd z 99 rok??? nie dosć ze z przodu silnika nie dosc ze dostęp tylko z kanału to jeszcze trzeba sie ciężko napracować żeby go przecisnąć między wężami idącymi do pompy klimatyzacji.... przeje....ane jednym słowem mówiąc

Ja tam mam w moim 1.4 TS filterek na widoku nawet, chociaż wygodniej się do niego dobierać od dołu, bo nisko jest.

Ja za wymiane oleju z filtrem place 20 zl.. Pieniadze nie duze a robota zrobiona w 10 min. Nie liczac kolejki ;)

Pzdr

witam takie dziwne pytanko czy wy tez macie taki przerąbany dostęp do filtra oleju jak jest to w alfie 166 2.4 jtd z 99 rok??? nie dosć ze z przodu silnika nie dosc ze dostęp tylko z kanału to jeszcze trzeba sie ciężko napracować żeby go przecisnąć między wężami idącymi do pompy klimatyzacji.... przeje....ane jednym słowem mówiąc

Fakt,u mnie mechanik też knął ;)

W V6 jest pod prawą głowicą. Żeby go wyjąc trzeba kluczem manewrowac nad półosią.

Fakt,u mnie mechanik też knął ;)

heheheh dlatego zawsze wymieniam sam bo nie mam czasu spedzac kilka godzin u mechanika albo wysluchiwac jaka ta alfa jest pojeba,,,,,na hehehe zreszta uwielbiam majstrowac przy autach :P:P i zawsze wszystko robie sam :D

standard, też mam trudny dostęp do filtra jedyny chyba z dołu...

Cze,to ty masz jeszcze miodzio, ja muszę odkręcić katalizator żeby go zobaczyc a co dopiero mowic o dkreceniu lub dokreceniu.

Podobnie jest v6 155 ale najbardziej kląłem przy wymianie w v6 156

konstruktorzy chcieli chyba uprzykrzyc zycie niejednemu mechanikowi umiejscawiajac filtry w takich miejscach :P

Faktycznie jest problem z odkręceniem filtra jest on dość mocno schowany, ale temat już ogarnąłem - trzeba kupić klucz taki który zakłada się na tył filtra i kręci zwykłym pokrętłem do nasadowych kluczy ( tzw. tryczką ) założyć ten klucz można od góry mając przedłużkę do klucza również z góry odkręcić i wyjąć, od dołu wtedy to zupełnie bajka tyle że ja mam płytę i nie chce mi się jej ściągać więc radzę sobie od góry i nie mam z tym problemu tym kluczem.

Co do klucza dopasowanego do AR 164 06412 podpasował klucz 72 z 12 kątami(sam filtr ma ich więcej) od VW-Audi-Porsche. Klucze od Alfa Romeo nie pasowały w ogóle(był jakiś ale chyba właśnie do diesla bo miał sporą średnicę)

ja sie staram odkrecac starym paskiem klinowym albo w ostatecznosci przebijam filtr jak nie chce puscic

Nie to żeby kasa była tutaj priorytetem, ale w okolicznych warsztatach w których bywałem jest taki zwyczaj, że jak kupię olej u mechanika(za normalne pieniądze) to wymianę wraz z filtrem mam gratis ;)

Nie to żeby kasa była tutaj priorytetem, ale w okolicznych warsztatach w których bywałem jest taki zwyczaj, że jak kupię olej u mechanika(za normalne pieniądze) to wymianę wraz z filtrem mam gratis ;)

no ale cena filtra wliczona jest w cene oleju :P:P a wymiana i tak powinna byc gratis:D

Amortyzatory
Powrót