• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Wyłącza mi ASR i Hill Holder choinka w koło zegarów pomocy !

mxsiwek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTDM 8V 120 KM(fabrycznie) aktualnie 161KM i 358 Nm :)
Witam ma problem , nie wiem dlaczego ale wywala mi błędy i informację że hill holdder nie dziala i kontrola trakcji. Nie grzebałem za bardzo przy elektryce jedynie wymieniłem postojówki na ledowe ale na panelu eleganckie żeby nie wyrzucały błędu . Malowałem też ostatnio zaciski ale jedyne co to odpiąłem czujnik od klocków z przodu . Czekam na wasze podpowiedzi co robić :(

Zacznij od podpięcia pod komputer to pokaże mniej więcej gdzie szukać przyczyny , czy jakiś obwód przerwany czy coś z elektryką , czy mechaniczne uszkodzenie. Inaczej to wróżenie z fusów co to może być

Jeszcze jedna przyczyna, dosc czesta. Sprawdz stan naladowania akumulatora. Niski poziom lubi platac figle z elektronika, zwlaszcza ASR i HH.

Jak grzebałeś przy zaciskach to mogłeś rozłączyć lub uszkodzić czujnik ABS. Jak coś nie tak z ABSem to wywala takie błędy.

Dzięki za pomoc będę próbował ale gdyby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to piszcie :)

Hej,
Pytanie do mxsiwek: czy udało Ci się rozwiązać tą zagadkę? Wczoraj miałem dwukrotnie podobną sytuację: po hamowaniu na nierównościach wywaliło mi 4 błędy: awaria hill holder, awaria ABS, awaria VDC, awaria ASR. Podejrzewam, że to jakiś czujnik się wypiął, lecz chciałbym wiedzieć jak sobie z tym poradziłeś.
Pozdrawiam

Mi też wywala błąd VDC i hill holder co dziwne jak wcsnę pedał hamulca i przytrzymam to po ruszeniu znika błąd dziwi mnie tylko jak to możliwe że jak przytrzymam hamulec to powoli pedał schodzi do podłogi czy to normalne??

No raczej nie jest to normalne, możliwe że masz zapowietrzony układ hamulcowy.

Mi też wywala błąd VDC i hill holder co dziwne jak wcsnę pedał hamulca i przytrzymam to po ruszeniu znika błąd dziwi mnie tylko jak to możliwe że jak przytrzymam hamulec to powoli pedał schodzi do podłogi czy to normalne??

A kiedy ostatnio wymieniałeś płyn hamulcowy ?

U mnie podobne błędy (Hill Holder, ASR, VDC i Vehicle Protection System) powodował błąd pedału sprzęgła. U mnie przyczyną było to, że pedał sprzęgła nie wracał do swojego normalnego położenia, czujnik pedału wskazywał cały czas wciśnięty pedał i po kilku zmianach biegów zapamiętywany był błąd. U mnie przyczyną jest zapowietrzający się układ sprzęgła, do wymiany mam wysprzęglik hydraulicznych. Po podpięciu do komputera widać jaki błąd jest zapisany i gdzie szukać przyczyny.

Miałem poodbnie i u mnie przyczyna był źle wpięty czujnik położenia pedału sprzęgła. Czujnik wyskakiał i cały czas miał stan wciśniętego pedału sprzegła. Wystarczyło go poprawnie wpiąć i problem zniknął

Cześć,

Wczoraj w trakcie jazdy, po około 30 kilometrach nagle pojawiło mi się kilka błędów:

1. ASR unavailable (coś tam handbook)
2. VDC unavailable (coś tam handbook)
3. Hill holder unavailable (coś tam handbook)
4. Dodatkowo czuć lekkie szarpnia silnika w trakcie jazdy oraz bicie w przednim kole (tym przy kierowcy). Szarpanie silnika zwiększa sie przy przyspieszaniu.
5. Dodatkowo wskaźnik paliwa szaleje i cały czas porusza się w górę i w dół oraz lampka (ten dystrybutor) miga lub zaczyna świecić - tak jakby zapalała się rezerwa (oczywiście mam paliwo)
6. Pojawia się "Check engine"

Wróciłem do domu, zostawiłem samochód na 10 min. Ponownie odpaliłem, auto jeździło przez 5 minut normalnie, nie ma żadnego błędu, nie ma szarpania - generalnie wszystko działa i znów wszystko zaczyna się pojawiać w takiej samej kolejności.

Dzisiaj rano znów dokładnie tak samo. Auto jest zupełnie normalne a po 5 minutach wszystko zaczyna się pojawiać w takiej samej kolejności. Dzisiaj też wyciągnałem zupełnie akumulator i jak go sprawdziłem miernikiem to był praktycznie wyładowany. Nie powinno tak być zwłaszcza, że wczoraj dużo jeździłem. Może aku dostał na głowę i zaczęły się jakieś cyrki z błędami. Sprawdzę później z innym lub tym samym naładowanym (jest aktualnie podłąćzony pod agregat).

Co to może być ? Od czego zacząć sprawdzanie, bo to chyba ewidetnie jakiś problem z prądem (może jakieś zwarcie/popsuty czujnik?)

Nie mam komputera.

Moje auto- Alfa Romeo 159, 1.9 jtdm, 150km, 2007 rok.

Co myślicie ?

Przeczyść wtyki (kostki) przy wtryskiwaczach.

Sprawdziłem i wszystkie problemy zniknęły. Mega dziwne ale wielkie dzięki :D

dodatkowo auto zapala gładko jak nigdy, chodzi ciszej, pokazuje dużo mniejsze spalanie. Naprawiłeś mi pół auta :D

Zobaczymy dalej co się będzie działo, najwyżej będę pisał.

Cześć,
jak odpiąć te kostki od wtryskiwaczy, żeby nic nie uszkodzić? Mam błąd P0202. Aku ok. 6 błędów jak na początku wątku. Silnik 2,0Jtdm.

Amortyzatory
Powrót