• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wykorzystanie wizerunku Alfa Romeo

• Autor wątku Autor wątku Grzegorz83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grzegorz83

Guest
Od dłuższego czasu mnie zastanawia taki właśnie temat.

Oglądam sobie czasami różne akcesoria samochodowe i uderza mnie to, że Alfa Romeo jest 2-3 najczęściej widywaną na opakowaniach marką. Szczególnie model 147. Żarówki, LEDy, gałki biegów, naklejki itp.

Wczoraj w programie "Na każdą kieszeń" wypowiadał się Mikiciuk i... stał na tle ściany z namalowaną 8C...

Może wypiszemy sobie gdzie, na jakich produktach, reklamach itp. wykorzystuje się wizerunek Alfy Romeo?

Temat wymysliles................niech CIE.....

buhahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Cóż, jak się nie rozumie tematu, można zapytać, ja wytłumaczę.. Nawet Tobie.. Jak chcesz, to Ci nawet po angielsku napiszę - tylko grzecznie napisz..

Otóż, lubie obserwować ludzkie zachowania, interesuję się trochę socjologią, psychologią i marketingiem, który w pewien sposób wpływa na dwie poprzednie.

Obserwując pojawianie się w różnych miejscach wizerunku Alfy Romeo zadaję sobie pytanie, dlaczego akurat tak?
Przecież marki Alfa Romeo się nie szanuje, wyśmiewa się ją, wymyśla się niestworzone historie. Ogromna większość "tunerów" na AR nawet nie spojrzy (chyba, że na odjeżdżającą :D), bo liczą się głównie VW, BMW i Audi. W jaki sposób wizerunek Alfy 147 na opakowaniu ma skłonić właściciela Golfa II do zakupu naklejki na wlew paliwa? Czy gdyby był tam Golf, sprzedaż byłaby wyższa, czy niższa? Czy ktokolwiek zwraca na to uwagę?
Dlaczego 147? Czy prawdą jest stwierdzenie, że "każdy kierowca choć raz w życiu chciał mieć Alfa Romeo"? Czy mimo powszechnych opinii Alfa Romeo cieszy się u większości kierowców poważaniem?

Dlaczego dostaję wizytówkę sklepu z częściami i jest na niej Alfa 156 albo Brera, a właściciel jeździ A4 albo Passatem? Na zasadzie "podoba mi się, ale nigdy nie kupię"? Czy to ma na celu przyciągnięcie uwagi ładnym designem i nijak się ma do przekonań właściciela?

Dlaczego goście w TVN Turbo, jeżdżący Skodami (bez urazy Tuti) i wychwalający w swych programach wytwory niemieckie na ścianie mają 8C Competizione a nie np. R8 albo M3?

Wydaje mi się że Alfa to taki zakazany owoc, mimo złych opinii nikt jej nie chce jednak przejeżdżając nią nie będzie obojętny ktoś komu się chociażby podoba i musi ją skomentować, na pewno uchodzi w pewien sposób za wzór designu chociażby jak na tej reklamie Audi. Dziś wyczytałem w znanym brukowcu Super Expresie w dziale samochodowym "W większym skrócie Alfa 156" nazwaną ją: limuzyna a la coupe - mistrzowski zabieg, dodano iż według specjalistów Alfa 156 ma już zaklepane miejsce w historii motoryzacji oraz wspominają o mistrzowskiej stylizacji i nowoczesnych silnikach TS.

Sporo ludzi nie ma odwagi kupic alfy choc tak naprawde bardzo byją chcieli, mówie raczej o tych co znają sie na motoryzacji, nie wiem z czego to wynika, czy z przekonania ze włoskie to badziewne, czy z obawy po tym jak sie nasłuchali mitów?

Tak wogóle to w Polsce jest ogromna nieświadomość prawa, a konkretnie praw autorskich i znaków towarowych, dlatego byle warsztaty ładują sobie loga róznych marek, a strony internetowe powielają zdjecia do których nie mają praw, takie cos powinno sie skuteczniej scigać.

Przed chwilą poleciałem do garażu, niestety na szamponie cls a na sprayu do kokpitu a-klasa. Jednak kojarzę że widywałem alfy na rożnych produktach, może to taka podprogowa sugestia, kup to a twój nudny golf bedzie niczym piekna AR 147? :DDD
Co do tvn turbo i pana Mikuckiego- jemu nie wolno inaczej, toż by oglądalność spadła, toć miliony posiadaczy VW w tym kraju nie mogą sie mylić :DDD Dodam że pana który kiedyś cały odcinek jeździł po nowym passacie na tym kanale już nie widuje.
P.S. Mikucki też kiedyś miał alfę :wink:

Tomek G. napisał:
Chodziło mi o Micińskiego - taki młody chłopak, który zrobił kiedyś cykl programów o samochodach z okresu PRL. Bardzo go polubiłem, bo widać było, że szanuje te samochody.. Nie wiem, czy mówimy o tym samym.
Twoja charakterystyka bardziej przypomina mi Kornackiego.
To samo z p. Wojną, który prowadząc m.in. "Na każdą kieszeń" i prezentując Fiata 125p narzekał, że nie ma regulacji kierownicy..

A możliwe, ja mam taki problem ze kompletnie nie mam pamięci do nazwisk. Mi chodziło o tego co prowadzi zakup kontrolowany. A o facecie od "na każdą kieszeń" to mi nawet nie wspominaj, facet działa mi na nerwy.

Od zakupu to jest Kornacki, a ten na każdą kieszeń jeszcze uchodzi przy tej durnej prezenterce izie czy jakoś tak.

Prezenterka to iwona - i paskudna nieco jest.
Patryk mikiciuk to syn facia, ktory ma muzeum w Otrebusach, a co do jego szacunku do zabytkowych aut, to po prawdzie rozne rzeczy slyszalem....
co do wykorzystywania wizerunku, to ja mam tylko jedno pytanie - czemy nie wykorzystuje sie tak VW? :D :D

Przy okazji szperania w portfelu znalazłem wizytówkę (osiedlowego) warsztatu samochodowego. Jest na niej...Alfa 166. Nie wiem czy szampon a ulotka warsztatu to samo? :wink: Być może w tym przypadku spowodowane jest to renomą AR w temacie usterkowości? :P

ps. nigdy nie widziałem w tamtejszym warsztacie żadnej Alfy...

Jest coś na rzeczy .
Ostanio przeglądałem stare numery Auto motor i sport, i wpadają w oko reklamy kredytów, car audio itp w których wykorzystuje się Alfy.
Ostatnio w Motorze można natrafić na reklamy świateł do jazdy dziennej Helli . Lampki zamontowane są na 156.

Zgadzam się z założycielem wątku, że wykorzystuje się wizerunek tej marki i to coraz bardziej.
Czasem zastanawiam się, czy tak już było wcześniej, a ja tego nie zauważałem, bo dopiero od 8 lat jeżdżę Alfami, czy może właśnie w ostatnich latach jest takie parcie na Alfę...
Co ja zauważyłem, oprócz wyżej wspomnianych:
- w serialach telewizyjnych, tzw tasiemcach często przewija się ta marka i właśnie jest to 147 bądź 159 (nie żebym oglądał, tak tylko wspominam, bo mama mnie zawołała, żebym zobaczył czym dr. Lubicz z Klanu jeździ ;) )
- interia.pl bardzo często w dziale motoryzacji pisząc o pierdołach, (bo właśnie tylko o tym piszą), wstawia zdjęcie AR.
- co do mentalności ludzkiej. Hm... to chyba prawda, że każdy chciałby mieć chociaż przez krótki czas Alfę, ale nie ma na tyle odwagi, by wykroczyć poza sztywne ramy motoryzacji, sztucznie nakreślone przez Opla, Volkswagena, czy jeszcze innego Forda. A kończy się to zawiścią i zazdrością, którą można odczuć na każdym kroku, poprzez krytykę marki, bo rzadko ktoś potrafi się przyznać, że chciałby, ale boi się...
Pozdrawiam.
- Rafał

Lukasz1983 napisał:
Temat wymysliles................niech CIE.....

buhahahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
A ja mam pytanie do kolegi Łukasza1983.
Po co umieszczasz w tematach takie "coś" na końcu? I po co taka duża przerwa jak powyżej między wersami?
Wybacz, ale to troszkę przeszkadza, bo temat staje się rozwleczony, nieskładny. Oczywiście nie mam nic przeciwko, jeśli wklejone zdjęcie/obrazek/schemat tyczy się tematu, ale w tym przypadku zupełnie nie widzę związku.
Pozdrawiam.
- Rafał

alces1 napisał:
- w serialach telewizyjnych, tzw tasiemcach często przewija się ta marka i właśnie jest to 147 bądź 159 (nie żebym oglądał, tak tylko wspominam, bo mama mnie zawołała, żebym zobaczył czym dr. Lubicz z Klanu jeździ )
- interia.pl bardzo często w dziale motoryzacji pisząc o pierdołach, (bo właśnie tylko o tym piszą), wstawia zdjęcie AR.

w serialach czy w filmach dane marki wystepują zwykle dlatego ze ktos im za to zapłacił, wiec pewnie i w Klanie Fiat miał swój udział
a interia fakt, lubia włoszczyzne, pewnie dlatego ze redaktor jest alfistą :)
ale nie zmienia to faktu ze tak jak piszecie Alfa to wdzieczny materiał do promowania sie :)

alces1 napisał:

motor - to samo.
ale szczytem bylo wykorzystanie alfy do reklamy dzwonkow i tapet w ostatnim motorze. I za to juz firma taka powinna placic... i to zdrowo

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale AR147 jeszcze do niedawna występowała w telewizyjnych reklamówkach Prince Polo, oraz ...pralek Electroluxa
Ostatnio przeglądając jakąś gazetę gdzie było reklamowane nowo wybudowane osiedle, na rysunku osiedla jako małe samochodziki na parkingu powstawiane były AR 159 :)

Amortyzatory
Powrót