• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Brera] Wyimiana tylnych żarówek

saybot

Nowy
Auto
Alfa Romeo Brera 2.4jtdm
Elo,

dzisiaj poległem. Myślałem że już nic mnie nie zaskoczy w tym samochodzie a tu jednak:)
Pojawiła mi się informacja, o przepalonej prawej tylnej żarówce stopu. Więc zanim się do czegokolwiek zabrałem jeszcze rzuciłem okiem do instrukcji i poleciałem do samochodu. Osłona zdjęta ale tak patrze i patrze, a tu dostępu do żarówek ni huhu. Żarówki są tak pochowane za konstrukcją samochodu że jest niemożliwe ich wyciągnięcie. Nawet małe dłonie 8latki by nie były w stanie włożyć tam paluszków, a już nie mówię o miejscu na wyciągnięcie żarówki. Ktoś robił tę operację? Poniżej trochę zdjęć
122188-wyimiana_tylnych_zarowek-20140223_134205.jpg
122189-wyimiana_tylnych_zarowek-20140223_134207.jpg

Załączniki

• 20140223_134205.jpg
    20140223_134205.jpg
    172.2 KB · Wyświetleń: 574
  • 20140223_134207.jpg
    20140223_134207.jpg
    134.6 KB · Wyświetleń: 578
No jak to... Musisz odkręcić te zaślepki, klucz 8 bodajże, wtedy wszystko widać :D

no właśnie dla mnie jedyna opcja to wyciągnięcie całej lampy. Tylko to się mija z celem bo co jak kurde zylion kilometrów od domu w nocy padną mi żarówki.
Tylko że w instrukcji wszystko jest niby proste - zdjąć tą osłonę, którą zdjąłem i voila powinnien być dostęp... a tu dupa;/

Proxim o których zaślepkach mówisz?

Ostatnia edycja:
chyba o tych srubach widocznych na zdjeciu.Odkrec te nakretki i moze te blaszki sie jakos przesuwaja na jakis szynach.Nie wiem bo nie macalem nigdy brery.Tak zrozumialem z tego co napisal Proxim, ajak nie to musisz odkrecic lampe pewnie(moze te sruby wlasnie mocuja lampe i wyjdzie).

no właśnie te śruby są na 99% od odkręcania całej lapmy. Tam nie ma żadnych ruchomych części to wszystko to jest karoseria.

W takim razie odkręcić trzeba te śruby i wymienić żarówki od zewnątrz. Lampy wyjdą, pewnie jakieś osłony wcześniej i po krzyku. Co nie zmienia faktu, że mogli zrobić bardziej wygodne dojście.
A próbowałeś odginać trochę wykładzinę bagażnika?

naciąganie wykładziny nic nie da bo za wykładziną jest już blacha(otwory na śruby) później za nią jest druga blacha która ma przesunięte otwory(otwory na żarówki).

Temat - dla mnie na czasie- dzisiaj też przepaliła mi się tylna prawa żarówka stopu. Jeszcze tam nie zaglądałem aby dokonać wymiany żarówki. A tu widzę, wymiana żarówki to wielki problem. Zabiorę się do wymiany żarówki, dopiero za tydzień. Jednak będę śledził wątek na bieżąco.

daro1906 w 159 nie ma z tym problemu.Sam ostatnio wymienialem.Masz zaslepki plastikowe ktore wyciagasz,nastepnie wkladke na zarowki wypinasz z zaczepow i wymieniasz zarowke

mój błąd że nie zajrzałem do elearna.... ale co do wymiany żarówek to nie wierze.... wstyd dla AR po całości! dzięki zmianowy

Lekkie OT, ale uspokoję Cię - to nie tylko bolączka Brery. Chociażby w Punto II jest identycznie. Trzeba wyjąć całą tylną lampę.

A w bonusie - lewa przednia w Puncie też jest ciekawie pomyślana, bo albo lampa albo skrzynka bezpieczników jest do wyjęcia (jak kto woli). ;)

przednia w Puncie też jest ciekawie pomyślana, bo albo lampa albo skrzynka bezpieczników jest do wyjęcia (jak kto woli). ;)

dokładnie tak, długo się mordowałem z lampą w punto mamy. Wierzyłem w swoje zgrabne łapki, ale ostatecznie wybrałem opcję nr 1. Masakra. W służbowym fordzie fusion, wymiana żarówki w przedniej lampie, zawsze kończyła się krwawiącą dłonią.

w Brerze to samo, wymiana świateł drogowych/długich w 2.4 był chyba przewidziany dla małej kilku letniej dziewczynki

w Brerze to samo, wymiana świateł drogowych/długich w 2.4 był chyba przewidziany dla małej kilku letniej dziewczynki

W 2.2 wcale nie lepiej, wolę oddać do serwisu na wymianę drogowych niż się z tym pieprzyć godzinę ;)

Tak już też pisząc OT to w poczciwej Astrze dwójce wymieniając żarówkę w tylnej lampie też musimy ją całą wyjmować, ale tam są tylko po dwie duże plastikowe nakrętki na lampę i nie ma z tym problemu.

Światło tylne pozyjne

Witam

Jak w temacie, ile powinno się świecić żarówek jedna czy dwie?

Pozycje 2 sztuki na strone

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót