OK, jestem po robocie na tzw poczekaniu w ok 3h zrobili mi tam wszystko a nawet więcej
Absorber udało się wymienić bez zrzucania zderzaka, mała grzechotka dała radę a do wyciągnięcia starej/wkładania nowej na bolce trzeba było tylko drugiej osoby do dociśnięcia boku zderzaka w kierunku środka żeby zrobić dodatkowe miejsce. dokładka u mnie była przymocowana na 2 wkrętach na krzyżak po bokach i na 4 śrubach 10 pod spodem - wszystko dostępne od razu od spodu, więc trochę [MENTION=53974]piotr[/MENTION]ix chyba postraszył, bo przynajmniej z wymianą dokładki problemu żadnego nie było u mnie.
Po wstępnej przymiarce ori tłumika dupy nie urywało na wygląd więc sprytny pan z Ultera w 5 sekund pojawił się z 2 końcówkami ściętymi 10cm średnicy (takimi jak dają domyślnie do swoich tłumików do Giulietty) i zaczął zanęcać zmianą. Trochę te 10cm końcówki wydawały mi się spore w pierwszym momencie, poprosiłem o 9cm, ale te zaś trochę mało odróżniały się od ori, po paru przymiarkach zdecydowałem się jednak na 10cm licząc na to że żona nie będzie burczeć że jej popsułem samochód

Dopiero wtedy zapytałem o cenę końcówki - 160zł/szt i doszła dodatkowa robota z montażem ich (no i dopasowaniem rury), ale bez tej zmiany było nijako. Z perspektywy czasu możnaby się od razu ładować tłumik Ultera. Tylko te trochę niepochlebne opinie o trwałości ich zwykłych tłumików mnie odstraszyły (a z kwasówki to już kolejne koszty), no i ryzyko że żona powie że coś jej teraz auto buczy głośniej. W każdym razie mam hybrydę ultero-ori, dźwięk został ten sam (żona happy) a wygląd jest podrasowany (ja happy), wszystko za w akceptowalną kasę, każdy zadowolony:
Wrzucam poniżej fotki z całej operacji, może komuś się przyda do oblukania o co chodzi, a dla innych efekt końcowy.
Jeszcze tylko zastanawiam się czy minimalnie nie schować się z końcówkami do środka, żeby było tak z umiarem.