• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

wyciek smaru z zacisku tarczy

• Autor wątku Autor wątku pavee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pavee

Guest
Witam.

Wiec tak jak w tytule odkryłem dzisiaj wyciek jakiegoś smaru z zacisku tarczy i to dość duży wyciek , i mam takie pytanie czy orientuje się ktoś co może być przyczyna tego i czy da się to naprawić , czy muszę kupić nowy zacisk. Dodam jeszcze ze jak skręcę koła w prawo to zapala się lampka ABS i przestaje działać czasami jeszcze zapala się kontrolka od ręcznego

Nie wiem, czy mam rację, niech mnie ktoś poprawi...ale prawdopodobnie wyciek płynu hamulcowego, kontrolka ręcznego świeci, bo pewnie mało płynu, a co do abs to może gdzieś zalewać i oblepiać syfem czujnik. Tak, czy inaczej natychmiast do mechanika:D to w końcu hamulce, czyli twoje i innych zdrowie itd.

Też tak uważam - w zaciskach hamulców nie ma smaru - na pewno wycieka płyn hamulcowy.

Moze i płyn ale sprawdzałem i w zbiorniczku jest płyn, wycieka to z (na zdjęciu zaznaczone), ogólnie to wcisnąłem to do środka palcem i wszystko było ok przez 3 km ;]

To wygląda na prowadnice zacisku hamulcowego..tam nie ma żadnego płynu, najwyżej ktoś napchał jakiegoś smaru. Możliwe, że mimo smaru zapiekły Ci się te prowadnice i zacisk nie odbija prawidłowo. Pytanie, czy nie grzeją Ci się hamulce w tym kole, bo może wysoka temperatura wytapia smar i ten wypływa na zewnątrz. Ale to dalej teoretyzowanie naprawdę namawiam na wizytę u machera.

Ktoś napchał smaru do trzpieni prowadzących - nic groźnego, pod warunkiem że to był smar grafitowy, a nie zwykłt ŁT40

Hamulce

Właśnie przerabiam podobny przypadek mianowicie coś z tłoczkami ,cieknie płyn.Kupiłem zestaw naprawczy 20zł zestaw gumek na zacisk tylko szukam mechanika który mi to zrobi na wczoraj.Może jest jakiś forumowicz z olsztyna lub okolic co by się podjął??

Amortyzatory
Powrót