Wyciek plynu hamulcowego,brak sprzegla

• Autor wątku Autor wątku melek_italia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

melek_italia

Guest
Witam.
Dzisiaj w trasie moja alfa przestała reagować na sprzeglo,zjechałem na pobocze i wylaczylem ja.
Po ogledzinach zauwarzylem ze spod auta wycieka olej.Odpalilem na 1ce i dojechalem do domu,fuks ze bylem niedaleko.Przeszukalem forum, wykluczam skrzynie gdyz ubywa plynu hamulcowego.Pedal sprzegla wybija do gory,gdy naciskam go pare razy slychac jakby pompke zasysająca powietrze i zaraz po zaczyna cieknac olej spod auta.Nie mam kanału i trudno zobaczyc skad.Napewno pojade do mechanika na dniach,ale chcialbym sie zapytac czy ktos tak mial i czy koszta sa duze.Wyczytalem ze moze to byc silownik sprzegla lub sama pompka.Dziekuje za odpowiedzi.

TS ma hydrauliczne lozysko wyciskowe, trzeba zrzucic skrzynie zeby je wymienic, koszt nowej czesci cos kolo 200zł. Jesli nawalila by pompa sprzegla mialbys plyn hamulcowy pod nogami.

U mnie był to przewód doprowadzający płyn do wysprzęglika.
Koszt w ASO ponad 100zł, ale obyło się bez rozbierania skrzyni

hydrauliczne łożysko wyciskowe ? to chyba złe określenie

Oj jak zwał tak zwał, mój błąd ;] Ale większość ludzi jak usłyszy hasło wysprzęglik wiadomo z czym go kojazy, a TS ma ten swój wynalazek w skrzynie wcisniety ciut inaczej wygladajacy niz np. w V6 czy starszych Alfach.

Były dwa rodzaje wysprzęglików :
-mocowane na wałku sprzęgła (do ich wymiany trzeba zrzucac skrzynię)
-mocowane na skrzyni właśnie pod akumulatorem

EPER mi podaje ze mam mocowane na wałku sprzęgła jak mi podaliscie juz w postach.
Teraz zobacze na kanale czy to nie tylko jakas odlaczona rurka bo widze ze leci nawet jak nie naciskam na sprzeglo,malo ale leci, wiec chyba by sie tak nie dzialo jakby wysprzęglik byl walniety.
Dziekuje za odpowiedzi.

Amortyzatory
Powrót