• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[164] Wyciek oleju, 3.0 V6 12V uszczelka ?

marcineczq

Nowy
Auto
164 3.0 V6 12V
Panowie,
cieknie olej…
Oblany jest blok silnika na wysokości uszczelek pod głowicami, nad sprzęgłem, olej sączy się po bloku silnika, oblewa skrzynię, leci na "portki" i tam zaczyna dymić.
Nie mogę dokładnie sprawdzić skąd cieknie bo wychodzi na to ze cieknie tylko podczas jazdy,
kiedy zatrzymam Alfę to to co wyciekło ścieka pod samochód po pewnym czasie wypala się na kolektorze i przestaje dymić.
Co ciekawe nie ma objawów ubywającego płynu z układu chłodzenia, typowego dla uszczelki pod głowicą,
nie ma oleju w zbiorniczku wyrównawczym. Olej jest czysty brak w nim chłodziwa. Spaliny norma.

Ciśnienie oleju w normie, silnik normalnie pracuje, ma moc, nie szarpie zero jakichkolwiek objawów awarii, musiałem przejechać nią w ten sposób ok. 600km. W trasie zatrzymywałem się kilkukrotnie i dolewałem ubywającego oleju. Po zaparkowaniu i obcieknięciu oleju na bagnecie full.

Czy dobrze kombinuję że od tej właśnie strony od sprzęgła jest kanał powrotny oleju z głowic?

Ma ktoś pomysł co może być grane ?

Może wyrzuca ci oleju z simeringu pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. On jak siądzie to lubi wyrzucać olej na pół komory silnika. To że nie ubywa płynu nie znaczy jeszcze, że uszczelka jest ok. Mogło przedmuchać z cylindra na kanał olejowy, fakt że najczęściej idzie na chłodniczy ale zawsze jest taka możliwość. Trochę dziwne żeby z powrotu oleju z głowic tak pluło olejem. Dużo ubywa ci tego oleju?

Może wyrzuca ci oleju z simeringu pomiędzy silnikiem a skrzynią biegów. On jak siądzie to lubi wyrzucać olej na pół komory silnika. To że nie ubywa płynu nie znaczy jeszcze, że uszczelka jest ok. Mogło przedmuchać z cylindra na kanał olejowy, fakt że najczęściej idzie na chłodniczy ale zawsze jest taka możliwość. Trochę dziwne żeby z powrotu oleju z głowic tak pluło olejem. Dużo ubywa ci tego oleju?

Też myślałem o tym simeringu, ale on był robiony przy okazji wymiany sprzęgła pod koniec roku...
Fakt wyglada to właśnie trochę tak jakby olej rozlewał się po skrzyni przez ten otwór do zerkania na sprzęgło.
Ale zastanawiam sie czy w takim wypadku gdyby olej tamtędy się wylewał, sprzęgło nie powinno zacząć się ślizgać ...?

Co do ubywania oleju to na całej trasie dolałem coś ponad 1,2L.
Zakładając (nawet) że bierze "normalnie" ok 1L/1000km
poszło gdzieś ponad pół litra w kosmos.

Ostatnia edycja:
Czasami różnie to bywa przy robocie simering mógł sie gdzieś podwinać, on by najlepiej wyjasniał tą sytuację. Właśnie nie zawsze się ślizga, wał wyrzuca olej z taką siłą, że nie leje na tarczę tylko dookoła po samym silniku. Pisałeś, że wyrzuca tylko podczas jazdy, może spróbuj podnieś koło i wrzucic bieg, a nóż cos zobaczysz.

Czasami różnie to bywa przy robocie simering mógł sie gdzieś podwinać, on by najlepiej wyjasniał tą sytuację. Właśnie nie zawsze się ślizga, wał wyrzuca olej z taką siłą, że nie leje na tarczę tylko dookoła po samym silniku. Pisałeś, że wyrzuca tylko podczas jazdy, może spróbuj podnieś koło i wrzucic bieg, a nóż cos zobaczysz.

Hmmm... spróbuję, albo np zakleję ten otwór jakimś chłonnym "plastrem" przejadę i zobaczę czy nasiąka ?

Tam są jeszcze inne uszczelnienia silnika, gumowe słupki zamka łożyska wału

Andrzej wychodzi na to że też stawiasz na uszczelnienie wału ?

Przejechałem nią dziś, podczas postoju cisza - nie widac wycieku.

Po podlewarowaniu i wrzuceniu jedynki też zero objawów wycieku...

Andrzej wychodzi na to że też stawiasz na uszczelnienie wału ?
Ja pisałem o uszczelnieniu zamka nie wału przy jednym i drugim miał byś wyciek oleju na łączeniu skrzyni i silnika było by to widać od spodu auta a jeśli jest olej powyżej skrzyni to stawiam na uszczelkę pokrywy zaworów lub wyciek spod czujnika cisnienia oleju

Ostatnia edycja:
olej powyżej skrzyni to stawiam na uszczelkę pokrywy zaworów lub wyciek spod czujnika cisnienia oleju
stąd nie cieknie, ani z czujnika ani spod dekli zaworowych... sprawdzałem sucho

mokro jest dopiero na wysokości głowic, tj miejsca gdzie głowica łączy się z blokiem...

To musi być uszkodzona uszczelka głowicy i wcale to nie oznacza że olej musi lać sie do układu chłodzenia na razie kanały olejowe są po zewnętrznej stronie uszczelki

Wymiana uszczelki głowicy jest upierdliwa ale nie ma tragedii

Ja ćwiczyłem pod blokiem trudniejsze kombinacje z silnikiem i jakoś dałem radę

Może uda mi się zrobić kilka zdjęć jak to wygląda to będzie lepszy opis sytuacji.

Żeby na prawej stronie głowice ściągnąć trzeba silnik nagiąć, po rozpięciu poduszki. Jest roboty trochę.

Zrób może fotkę z dalszej odległosci bo ciężko cokolwiek rozpoznać

Amortyzatory
Powrót