Wsteczny wchodzi ze zgrzytem ;/

• Autor wątku Autor wątku konradkola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konradkola

Guest
Witam mam swoja Belle 2 tyg i codziennie ją poznaje ;-) Ostatnio zauważyłem, ze coraz częściej wsteczny bieg wchodzi mi ze zgrzytem ;// . Musze wtedy najpierw wbić 1 i dopiero wsteczny żeby mi wszedł. Czy to może być spowodowane przez sprzęgło? (auto ma dopiero 60000tys), czy tez początek końca skrzyni biegów? Co ile tys. km. wymienia się sprzęgło? Dodam jeszcze ze w skrzyni biegów mam dużo oleju , mechanik uzupełnił braki przy wymianie rozrządu.
Pozdrawiam.

Moja ma już ponad 170 tys. i wsteczny też ciężko wchodzi. Zgrzytów nie ma ale nieraz za drugim razem dopiero wskoczy. Olej wymieniałem 2 tyg. temu i lekko poprawiło się na każdym biegu. Sprzęgło nie było jeszcze robione.

To prędzej wyciągnięte cięgna mechanizmu zmiany biegów - koszt cięgien to ok. 600zł+ robocizna

Mam podobnie, gdy auto postoi dłużej na mrozie biegi też ciężko wchodzą.
Nie wiem czym to jest spowodowane, może olej w skrzyni gęstnieje, lub cięgna się "zastoją" na mrozie. Gdy auto już ruszy wszystko jest OK

Na ciężko wchodzące biegi i niepowracający lewarek do położenia neutralnego pomaga smarowanie tulejek zewnętrznego mechanizmu (dźwigni) zmiany biegów - dostęp po wyjęciu akumulatora

Maciek-156 napisał:
To prędzej wyciągnięte cięgna mechanizmu zmiany biegów - koszt cięgien to ok. 600zł+ robocizna

U Mnie jest tak ze czuję że wsteczny jakos nie dokońca wbiłem to minimalnie (gora 2cm) puszczam i wciskam spowrotem pedał sprzęgała i bieg wchodzi juz w ta pozycje w ktorą powinien :| czy to też wina cięgien? :(((

Mnie oprócz tego, że czasem lubi sobie zgrzytnąć przy wstecznym przydarza się inna przypadłość: jak wrzucam 3 to wpierw lewarek idzie do końca a potem, jak puszczę sprzęgło na jakiś centymetr odskakuje z powrotem. Zaznaczam, że bardzo delikatnie zmieniam biegi (zwykle 2 palcami). Czyżby kolejny trup w szafie po poprzednim użytkowniku?

Może zgrzytać, może nie wchodzić od razu. W instrukcji napisane aby wsteczny wrzucać kilka sekund po zatrzymaniu, ale kto by tam czekał...,

Jezeli podczas jazdy delikatnie dotykajac pedalu sprzegla bedziesz czul drgania to na bank masz do wymiany sprzeglo. Ja mam takie objawy ze czuje te drgania na sprzegle jedynka i dwojka ciezko wchodza, wsteczny zgrzyta, jest efekt kangura, przy odjeciu gazu jest dwa razy delikatne szarpniecie i widac jak przy tych szarpnieciach skacze lewarek zmiany biegow. w tym tyg czekam na sprzeglo.

Amortyzatory
Powrót