• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulietta] Wskaźnik ciśnienia turbosprężarki i inne zagadki

Luke77

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia Veloce Ti 280KM Benzyna MY20, Alfa Romeo Giulietta Distinctive 170KM Benzyna
Witam wszystkich,

W instrukcji wyczytałem coś takiego:

W niektórych wersjach po wybraniu trybu jazdy „DYNAMIC” (patrz
opis „System Alfa DNA” w tym rozdziale), na wyświetlaczu wyświetli się ciśnienie turbosprężarki

I jest jeszcze ładny rysunek pokazujący wykres ciśnienia.
Ktoś wie w jakich to wersjach jest dostępne? Mam DISTINCTIVE 170KM benzyna i raczej nie widziałem u siebie takiego czegoś...

Przy okazji mam jeszcze inną zagadkę, przeglądając sobie katalogi natrafiłem na coś takiego: "Wyświetlacz w układzie Matrix, podświetlany na biało". W DISTINCTIVE w standardzie.
W instrukcji nie ma słowa na ten temat, pojawia się za to: "wyświetlacz rekonfigurowalny". I zgoda mam rekonfigurowalny ale nie widziałem żeby się podświetlał na biało...

Może mi ktoś z Was to wytłumaczyć?

http://www.google.pl/search?q=wykre...m=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1525&bih=754
i tam znajdziesz zdjecie z wykresem ciśnienia turbospręż.
Napewno trzeba mieć wybraną opcję podczas zakupu: wyświetlacz w systemie MATRIX, zeby widziec ten gadżet...
biggrin.png

podobny wykres jest we wbudowanej nawigacji - zobacz tutaj: http://www.autocentrum.pl/testy/dwie-twarze-giulietty/zdjecia/9/

Ostatnia edycja:
http://www.google.pl/search?q=wykre...m=isch&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1525&bih=754 i tam znajdziesz zdjecie z wykresem ciśnienia turbospręż. Napewno trzeba mieć wybraną opcję podczas zakupu: wyświetlacz w systemie MATRIX, zeby widziec ten gadżet... :D podobny wykres jest we wbudowanej nawigacji - zobacz tutaj: http://www.autocentrum.pl/testy/dwie-twarze-giulietty/zdjecia/9/
Wyłacz w komputerze opcje kopiującą na ekran komputera pokładowego wskazania z radia. Tylko wtedy pokaze Ci sie w trybie Dynamic turbosprezarka, a w All weather cyfrowy wyswietlacz predkosci.

Wyłacz w komputerze opcje kopiującą na ekran komputera pokładowego wskazania z radia. Tylko wtedy pokaze Ci sie w trybie Dynamic turbosprezarka, a w All weather cyfrowy wyswietlacz predkosci.

bardzo dobry temat... A gdzie to się włącza? która to opcja?

Panowie to jest wszystko w instrukcji .... serio warto przeczytać :) .... ale jakby już komuś tak bardzo nie chciało się szukać - to po angielsku ta opcja nazywa się bodaj radio repetition

Świetnie, dzięki bardzo za wskazówkę, sprawdzę dzisiaj!

Świetnie, dzięki bardzo za wskazówkę, sprawdzę dzisiaj!

Sprawdziłem, wszystko się zgadza, wystarczy wyłączyć radio repetition w komputerku i jest wskaźnik ciśnienia...

Dzięki za pomoc, pozostaje jeszcze kwestia tego: "Wyświetlacz w układzie Matrix, podświetlany na biało". W DISTINCTIVE w standardzie"
Rozumiem że ten wyświetlacz w układzie Matrix to ten między zegarami? Ale podświetlany na biało???

Nie. Z tym podświetlaniem to trochę błąd w tłumaczeniu. W wersji Progresion zegary mają czerwone podświetlenie - a Ty masz białe :)

W Progression też białe. Wyświetlacz ma inny układ, grafikę (nie ma piktogramów/ikonek) i pewnie mniejszą rozdzielczość ale informacje podaje te same (oprócz ciśnienia doładowania) i podświetlany jest też na czerwono. Niezły Matrix/zagadka z tym "Wyświetlaczem w układzie Matrix, podświetlanym na biało".

W Progression też białe. Wyświetlacz ma inny układ, grafikę (nie ma piktogramów/ikonek) i pewnie mniejszą rozdzielczość ale informacje podaje te same (oprócz ciśnienia doładowania) i podświetlany jest też na czerwono. Niezły Matrix/zagadka z tym "Wyświetlaczem w układzie Matrix, podświetlanym na biało".

Z tego co udało mi się ustalić to w Distinctive ten wyświetlacz nazywa się "rekonfigurowany" tzn. można sobie zmieniać zwartość ekranu początkowego, np. czy ma być data / godzina itp. Jeśli ktoś ma nawigację (RadioNav) to na wyświetlaczu dodatkowo pokazują się strzałki z nawigacji (to znaczy na tym rekonfigurowalnym")

Zwróćcie uwagę że w najnowszym folderze nie ma już słowa o podświetlanym na biało wyświetlaczu w układzie matrix. W folderze, który miałem, ten podświetlany na biało wyświetlacz w trybie matrix był opisany dla wersji Distinctive a obok było zdjęcie radio nawigacji. Podejrzewam że to taki marketingowy bełkot, który ma zasugerować w wersji Distinctive ekranu RadioNav.

We włoskim folderze też nie ma słowa o tym wyświetlaczu.

Z tego co udało mi się ustalić to w Distinctive ten wyświetlacz nazywa się "rekonfigurowany" tzn. można sobie zmieniać zwartość ekranu początkowego, np. czy ma być data / godzina itp. Jeśli ktoś ma nawigację (RadioNav) to na wyświetlaczu dodatkowo pokazują się strzałki z nawigacji (to znaczy na tym rekonfigurowalnym")

Zwróćcie uwagę że w najnowszym folderze nie ma już słowa o podświetlanym na biało wyświetlaczu w układzie matrix. W folderze, który miałem, ten podświetlany na biało wyświetlacz w trybie matrix był opisany dla wersji Distinctive a obok było zdjęcie radio nawigacji. Podejrzewam że to taki marketingowy bełkot, który ma zasugerować w wersji Distinctive ekranu RadioNav.

We włoskim folderze też nie ma słowa o tym wyświetlaczu.

Zajrzałem do oryginalnego włoskiego i brytyjskiego katalogu. Wygląda mi na to, że najpierw włosi chcieli błysnąć angielszczyzną ale im nie wyszło, brytyjczykom częściowo udało się zrozumieć, co ci pierwsi mieli na myśli i odkręcili tyle, ile im się udało, a nasi ograniczyli się do translategoogle i oto skutek. We włoskim na 46. stronie jest mowa o "Display Matrix ad illuminazione bianca" w angielskim w tym samym miejscu o "Sports dials with red illumination" lub "Sports dials with white illumination" a w polskim rzeczywiście było (zachował się tylko w postaci drukowanej) o "Wyświetlaczu w układzie Matrix podświetlanym na biało". Tyle że w Polsce są 3, na wyspach 4 a we włoszech nawet 5 wersji wyposażenia. Polska Progression jest czymś pomiędzy włoskimi wersjami wyposażenia Giulietta a Progression a angielskimi Turismo i Lusso. Nie tyle nawet jak chodzi o poziom wyposażenia ile design/użyte materiały. W tych najniższych wersjach włoskiej i brytyjskiej rzeczywiście zegary są podświetlane na czerwono, kierownice mają białe wstawki a włoska nie jest obszyta skórą. W polskiej Progression jest już występująca w wyższej włoskiej i brytyjskiej wersji (czyli Progression/Lusso) czarna kierownica (choć bez przycisków sterowania radiem) i zegary z białym podświetleniem, choć ekran komputera jest z wersji niższych (nie rekonfigurowany). Owo białe podświetlenie włosi uznali za tak efektowne (tu się z nimi zgadzam), że wymyślili je sobie nazwać Matrix a zegary nazwali z angielska display, co sami anglicy wyprostowali "display matrix" = "sports dials". A nasi łyknęli z włoskoangielskiego jak młode pelikany, z czego zresztą w aktualnej wersji katalogu się wycofali usuwając ową dwuznaczną pozycję z listy wyposażenia wersji Distinctive, bo to samo po rozszyfrowaniu jest w Progression, co wprowadzało w błąd.

Jak dla mnie "Display Matrix ad illuminazione bianca" to wyświetlacz typu "Matrix" (matryca - może wyświetlać grafikę, np odjeżdżającą Alfę gdy wyłączasz silnik) z białym podświetleniem (zegarów) i raczej o to im chodziło. "Matrix" to nie białe zegary a typ wyświetlacza, który z nimi występuje. W tym uboższym wyświetlaczu nie można wyświetlać grafiki, czy obrazków (np. logo Alfy).

a mi nadal nie chce pokazywać ładowania turbo ani aktualnego biegu... nie wiem ocb

Komputer na pierwszą pozycję (domyślną) wyłączone komunikaty z radia i musi wyświetlać :). Jak masz na wyświetlaczu ustawiony powiedzmy dystans do przejechania, lub czas jazdy nie będzie wyświetlało. Tylko na pierwszej domyslnej pozycji którą jest albo data albo TRIP już nie pamiętam. No i oczywiście tryb Dynamic :)

Ostatnia edycja:
Jak dla mnie "Display Matrix ad illuminazione bianca" to wyświetlacz typu "Matrix" (matryca - może wyświetlać grafikę, np odjeżdżającą Alfę gdy wyłączasz silnik) z białym podświetleniem (zegarów) i raczej o to im chodziło. "Matrix" to nie białe zegary a typ wyświetlacza, który z nimi występuje. W tym uboższym wyświetlaczu nie można wyświetlać grafiki, czy obrazków (np. logo Alfy).
Dokładnie. Matrix to wyświetlacz graficzny(no może zbyt szumna nazwa :-)), zwykły ma tylko pola na znaki alfanumeryczne i piktogramy. Różnice pokazane są w instrukcji. Mają różne możliwości. konfiguracji i stąd też nie da rady na zwykłym wyswietlaczu wyświetlić słupków ciśnienia doładowania.

Ostatnia edycja:
a mi nadal nie chce pokazywać ładowania turbo ani aktualnego biegu... nie wiem ocb
jeżeli masz skrzynię manualną, to wyświetlacz nie pokazuje aktualnego biegu, tylko strzałkę w górę/w dół sugerującą zmianę biegu (eco): dotyczy trybu N (i chyba A)
po przełączeniu na "D" zamiast pokazywania strzałek odnośnie zmiany biegu jest taki ładny wykres 3D i napis DNA. W tym samym trybie, jak zaczniesz przełączać poszczególne opcje komputera to trafisz w końcu na ładny rysunek dotyczący ładowania turbo, wciśnij pedał gazu i ciesz się "zabawką"! :D
Powodzenia! :)

Sprawdziłem, wszystko się zgadza, wystarczy wyłączyć radio repetition w komputerku i jest wskaźnik ciśnienia...

Dzięki za pomoc, pozostaje jeszcze kwestia tego: "Wyświetlacz w układzie Matrix, podświetlany na biało". W DISTINCTIVE w standardzie"
Rozumiem że ten wyświetlacz w układzie Matrix to ten między zegarami? Ale podświetlany na biało???

hej , ale którymi klawiszami wyłączyć na komputerku ???? , gdzie znajdę to "radio repetition" ?

Na desce rozdzielczej po lewej stronie kierownicy masz przyciski do menu kompa na zegarach. Tam jest opcja pokazywania info o radiu miedzy zegarami. Wyłącz ją i będziesz miał diagram doładowania. Ale tylko w trybie Dynamic.

Panowie. Na wskazniku nie pokazuje mi turbo na max. Dwie kreski brakuje. U was tez tak jest?

dywanik se popraw pod pedałem gazu :)
a co do zegarów
ja mam taki wyświetlacz ale nie pokazuje radia nie wiem dlaczego- opcje przeszukane w menu radia jak i kompa autka
20171007_195112.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót