• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wskazania komputera - spalanie

• Autor wątku Autor wątku tommi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

tommi

Nowy
Auto
Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00
Witam
Mam pytanko dotyczące podawanych przez komp wartości spalania chwilowego.
Podczas hamowania silnikiem pokazuje mi spalanie 2 l/100km, a teoretrycznie powinno być 0.
Podczas takiego hamowania komputer nie podaje paliwa, ale to wiemy wszyscy.
W innych autach (vag, PSA) pokazuje 0.
Mam coś nie tak? czy Alfka tak ma?
pozdro

a tez tak macie,ze przy ruszaniu i na 2 i 3 biegu spala wam j3b4n3 25litrow? fakt,ze pozniej sie stabilizuje spalanie,lecz zawsze jest tak przy uruchominiu i przejechaniu kilku kilpmetrow... mozliwe jest to,ze tak spala ze wzgledu na zimny silnik?

tez mi tak pokazuje chociaz watpie zeby tyle w rzeczywistosci spalal...poza tym zawsze przy ruszania auto spala Ci wiecej. Ja przestalem sie patrzec na komputer zeby czasem sie nie denerwowac :D

Witam
Mam pytanko dotyczące podawanych przez komp wartości spalania chwilowego.
Podczas hamowania silnikiem pokazuje mi spalanie 2 l/100km, a teoretrycznie powinno być 0.
Podczas takiego hamowania komputer nie podaje paliwa, ale to wiemy wszyscy.
W innych autach (vag, PSA) pokazuje 0.
Mam coś nie tak? czy Alfka tak ma?
pozdro

U mnie tez nigdy nie spada ponizej 2L, ale wskazania kompa pokladowego zgadzaja sie z wyliczeniami przy dystrybutorze. Po programie zauwazylem nawet, ze przy delikatnej jezdzie spalanie realne jest nizsze od sredniego podawanego przez kompa.

W poprzednim aucie (Volvo) przy hamowaniu silnikiem mialem wyswietlane zero, ale srednie spalanie z kompa zawsze odbiegalo o litr od spalania rzeczywistego. Moze w Alfach jest taki algorytm, ze musi pokazywac te 2L i dzieki temu wskazania kompa sa precyzyjne.

bo to nie jest spalanie chwilowe tylko średnie z ostatnich 400m

I wszystko jasne. Właśnie też tak przypuszczałem, bo od tygodnia prawie śmigam 1,9 JTDM i właśnie w porównaniu z autami innych marek, częstotliwość zmiany parametrów zużycia paliwa wydawała mi się podejrzana i już myślałem, że coś jest zepsute. Dzięki za, jak zawsze kompetentną odpowiedź!

Ostatnia edycja:
No to u mnie średnio odbiega spalanie pokazywane na komputerze od rzeczywistego o ok.1,5 - 1,8 L/100km ,na niekorzyść spalania rzeczywistego.
Na komputerze zazwyczaj mam średnie nie przekraczające 5 L/100km

Jak różnica przekracza 1l/100km to pewnie masz przepływomierz do wymiany

przepływomierz jest nowy , ma 2 miesiące, żadnych błędów nie pokazuje, pozatym rzeczywiste spalanie jest w normie bo ok 6,5- 7 L

Wartości pokazywane przez kompa to parodia. Stojąc w korku przez godz. pokazuje że nic nie spala, na zimnym prawie 30l, podczas hamowania silnikiem na odcinku paru km. zawsze około 2l (włoska górka ;-) ) Wartości z kompa i z kieszeni duża różnica, czasem na + czasem na -.

Nie ważne czy 400 czy 2000m ale i tak pokazuje 2 zamaist 0. A powinno byc 0.

Poza tym to jest spalanie "chwilowe" tylko oczywiście musi istnieć jakaś określona częstotliwość pomiaru i wydaje mi się, że jest częstsza niż te 400m które podałeś.

Może to przez pozycję przepustnicy tak się dzieje...? Aż sam z ciekawości jutro sprawdzę, jak jest u mnie.

Nie ważne czy 400 czy 2000m ale i tak pokazuje 2 zamaist 0. A powinno byc 0.

W autach koncernu VW w czasie hamowania silnikiem pokazuje Zero, ale za to na biegu jałowym pokazuje 0,7. A w Alfach NIC, a to znaczy że to co pokazuje komputer to tylko kwestia Algorytmu i najlepiej skupić się na wyniku spalania po 100 km.,

Podczas stania w korku nie ma możliwości wyliczenia ile auto pali na 100km, ponieważ stojąc nigdy nie przejedzie tej "setki". Wypali nawet całą cysternę paliwa i nie zrobi tych stu kilometrów.. W takiej sytuacji "mądry" komputer ( a raczej programista ) wyświetla na ekranie spalanie na godzinę.. Czyli ile litrów spali stojąc w korku przez godzinę... np 0,7 w VAGach:) Alfa pewnie ma podobnie..

Jeśli alfa wylicza spalanie średnie na dystansie 400m, to aby zobaczyć tam na wyliczeniach 0l/100km to trzeba hamować silnikiem chyba 800m? Po takim dystansie na 100% wyskoczy wam 0.. sprawdźcie.. Oczywiście w momencie ściągnięcia nogi z gazu wtryskiwacze są odcinane, aż do puki obroty nie spadną poniżej pewnej granicy (1200-1600rpm - zależy od auta)..

Co do zimnego silnika i ruszania/przyspieszania to wskazania komputera są jak najbardziej realne. Jak ktoś nie wieży to niech przejedzie te 100km tylko na zimnym silniku, ciągle przyspieszając i hamując... Zimny silnik w dodatku na ssaniu żłopie jak alkoholik:) Do tego podczas przyspieszania potrzeba zdecydowanie więcej paliwa, niż podczas trzymania stałej prędkości. Tak samo jazda na niższych biegach owocuje większym spalaniem.. Nie bez powodu w Eco-Drivingu każą zmieniać szybko biegi:)

potwierdzenie tej teorii łatwo znaleźć: Uszkodzony termostat = większe spalanie, jazda w miejskich korkach = większe spalanie, jazda w zimie = większe spalanie (silnik dłużej się nagrzewa)...

Witam, mam pytanko. Wczoraj pojechałem w taką małą trasę - 50 km w jedną stronę. Zatankowałem bellę i skasowałem trip'a. Po dojechaniu na miejsce komputer pokazał takie wartości: Avarge consumption 8,9l/100km (trip był wykasowany) natomiast trip B pokazał 6,9l/100km. Dlaczego komputer mi pokazał różne wartości spalania?

A ja tylko odpowiem na jakieś dawne wątpliwości - przy Jeździe bez wciśniętego gazu zawsze będzie pokazywał 2l/100km. Ostatnio przejechałem tak "z górki" spokojnie ponad 2km i wskazanie nie spadło niżej wiec zwyczajnie taki jest program.

Amortyzatory
Powrót