• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Wolne obroty w trylitrówkach?

• Autor wątku Autor wątku Jurcio_8v
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jurcio_8v

Guest
Witam,

Takie pytanko do właścicieli 3.0 V6, jakie macie obroty biegu jałowego przy rozgrzanym silniku? U mnie jest jakieś 600 obr/min. to znaczy wskazówka znajduje się bliżej kreski - 500 obr. niż tej 750 obr. Instrukcja mówi 700 +/-20 obr. Chyba mam trochę za niskie - czuć wibracje w samochodzie.
Ponadto zauważyłem coś takiego: na zimnym silniku obroty ~1100, ruszam z miejsca i dojazd do pierwszego zakrętu, noga z gazu + sprzęgło i wtedy obroty spadają do 500 (silnik tak jakby się przydławia) po czym wracają do ~1000. Zaznaczam - tylko jak samochód się porusza :shock: Co to może być :?: Przybrudzona przepustnica??
I jeszcze taka sprawa, przy rozgrzanym silniku jak dodam lekko gazu w momencie jak obroty opadają do 600 (może lekko niżej) czuć lekkie przydławienie i przygasa oświetlenie zegarów??
Akumulator był ładowany prostownikiem jakies 2 tygodnie temu i raczej nie zużywam dużo prądu w samochodzie. Czyżby aku padało i tym samym wywierało jakiś wpływ na obroty silnika? A może alternator nie daje rady?
Kurka za dużo pytań i za mało odpowiedzi :)

Poradźcie coś...

Jurcio_8v napisał:
Ponadto zauważyłem coś takiego: na zimnym silniku obroty ~1100, ruszam z miejsca i dojazd do pierwszego zakrętu, noga z gazu + sprzęgło i wtedy obroty spadają do 500 (silnik tak jakby się przydławia) po czym wracają do ~1000. Zaznaczam - tylko jak samochód się porusza Co to może być Przybrudzona przepustnica??
I jeszcze taka sprawa, przy rozgrzanym silniku jak dodam lekko gazu w momencie jak obroty opadają do 600 (może lekko niżej) czuć lekkie przydławienie i przygasa oświetlenie zegarów??
Witam.
Ja miałem tak w swojej 146 tylko u mnie to była wina przepływomierza, przepustnica raczej nie bo tam jest tak duży przepływ powietrza że jest to mało prawdopodobne choć nie dam głowy.
Pozdrawiam

A moze krokowy sie wiesza?

Hey
U mnie obroty na biegu jalowym oscyluja w granicach 800obr/min.
Niewiem co moze bolec Twoja belle ale radzilbym ja podpiac do jakiegos egzaminera, mam nadzieje ze pokaze co jest nie tak bo przyczyn moze byc wiele....
Wymieniales juz w niej sonde lambde?
Ja u siebie zauwazylem znaczna poprawe pracy silnika po wymianie sondy.
Musisz to koniecznie zdiagnozowac.
U mnie pozostalo jeszcze delikatne drganie silnika,tj.nie chodzi idealnie...ale moze tak V6 maja :mrgreen: no i sprzegielko mi troche zgrzyta,jakos tak dziwnie...ale jezdze... :roll:

Zdecydowanie za niskie obroty przy rozgrzanym silniku powinny być 700 - 800

Dzięki wszystkim :!:
Zrobię tak, najpierw sprawdzę świętą trójcę: przepustnica, krokowy i przepływka (wymieniana 5 miechów temu... :x ), a później wezmę się za sondę. Można to jakoś samemu pomierzyć??
Areks - delikatnie nierównomierna praca w V6 to taka uroda tych silników :D poczytaj na cuoresportivo w dziale - okiem użytkownika: http://www.cuoresportivo.pl/_mm/silniki/v6/v6_4.html

Jurcio_8v napisał:
Można to jakoś samemu pomierzyć??
Da sie mierzac napiecie... Jakie powinno byc mozna sprawdzic w programie autodata...

albo sonda lambda swiruje, albo zawory do regulacji. Moze juz byc spory nagar i nie pracuja tak jak maja. Pamietam te dolegliwosci z japonczyka, ktory jezdzil w gazie (choc i bez gazu ten problem tez wystepuje) - auto na zimnym silniku sie trzeslo cale i nie trzymalo minimalnych obrotow. Po rozgrzaniu niby trzymalo a niby nie - jak mu pasowalo. Choc bylo troche lepiej. W trakcie jazdy zdazalo sie ze przy wysprzeglaniu auto gaslo nawet !!!! Po regulacji zaworow - co bylo dla mojego mechanika oczywiste - problem ustal. I wszystko idealnie rowno pracowalo. Wiec na moje oko - sprawdzenie luzow i regulacja zaworow. Robi sie to na zimnym silniku, wiec oddaj wieczorem auto do mechaniora, niech to nastepnego dnia rano zrobi. I zeby nie pomylil zaworow ssacych z wydechowymi :D hahahaha.... Bo rano moze byc zaspany jeszcze i....

A w alfach reguluje sie zawory?
Chodzi o te nowsze... :)

nie wiem jak w nowszych, ale nawet ta instrukcja ktora ja mam do 166 podaje zeby sprawdzac luz zaworowy co 20tys chyba i jesli trzeba to regulowac co 40tys. I pamietam ze tak mi mechanik tez mowil kiedys ze dla spokoju i poprawnej pracy silnika benzynowego - powinno sie to robic co ok 40tys. a jezdzac w gazie 2x czesciej. Chyba ze w nowych AR sa samoregulujace sie - mozliwe, tego nie wiem. Ale w roczniku 2000 raczej nie bylo...

Przecież tam są hydrauliczne popychacze :roll:
Muszę sprawdzić w serwisówce...
Niech no się tylko wypogodzi trochę, bo nijak nie można zacząć diagnozy :)

qrde, w rzeczy samej. Nasi mali zolci bracia to jednak inna historia niz makarony ;)
Sorki za zamieszanie... Ta regulacyja dotyczy wg serwisowki jedynie diesla...

Panowie pomocy!
Dobrałem się dzisiaj do przepustnicy w celu wyczyszczenia no i są widoczne dość silne zabrudzenia. Problemem jest jednak to, że po wciśnięciu pedału gazu do oporu przepustnica uchyla się jedynie minimalnie :!: Czy to jest normalny objaw? Szczelina jest tak mała że nie da rady włożyć pałeczki do czyszczenia. W momencie włączenia zapłonu na ułamek sekundy otwiera się prawie całkowicie, a później zamyka.

Próbowałem też odpalić silnik przy zdjętym kolanku gumowym ale nie odpali???

Proszę o opinie, ewentualnie jakby ktoś mógł to sprawdzić u siebie, moja wdzięczność będzie go ścigała do końca życia :D

Moze masz elektroniczna przepustnice?
U mnie sie otwiera gdzies o 90 stopni, ale ja mam na lince :)
Lopatke mozna pchnac palcem i wtedy czyscic.

Tak, przepustnica jest sterowana elektronicznie i nie idzie jej odchylić dalej ręcznie. Max. kąt wychylenia wg. instrukcji to 80 stopni, ale czy do tego silnik musi musi pracować??

Amortyzatory
Powrót